[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
測試嗰陣唔係攞人頭耳仔咪去測試?
例如minidsp ear
耳機線咪又係信號線。。。
線只有分幾多芯同gauge, solid wire 同strain wire 咁。
你用3芯電源線做耳機線都得架。

同埋做線己果啲廠都會標capacitance spec.

所以IEM要 5 6 7 8 Khz比較多少少?
neumann binaural head 同minidsp 對膠耳
唔會同真人一樣
一來唔同物料嘅resonance freq 唔一樣。
二來人嘅皮膚脂肪受壓時會compress.
三來neumann binaural head 套software 係有compensate resonance freq. 你平時睇啲graph 唔係raw freq. 係compensate 同smooth 左嘅
係。所以iem graph 通常會多hi-mid
之後人腦會自動compensate.

終於出事 Lexar 張全世界最平嘅512GB SD card
播放1GB DSD 256 4分幾鐘穩定之後 開始不穩定
之前Fiio 話呢個牌子高負載嗰陣時電壓會好高
正常其他牌子都唔會咁 不過佢真係平
定應該話越接近嗰對耳機應有嘅表現?

之前聽人講話會影響呢幅圖嘅殘響ms延遲時間
通常銅線殘響比較大 純銀殘響比較快消失
銅金因為阻抗極高 殘響時間仲耐過普通銅線

詳細都係要問返毫子巴打有冇解釋
我張256 三叔都壞左。
頭先出去買左張1TB 換
可以話係可以最大保留對iem/hp 原來嘅聲
線係passive electronic, 唔會加到野。只會減野。
正確
how much?
如果你咁講 所謂嘅三頻提升其實係
最大保留原本嘅聲?

但係手上條crystal cable double duet
用係我隻IEM 低頻勁左 人聲貼耳 音場更大
係因為佢好似EQ咁 拉低左某啲嘢 反而令你覺得好似提升咗?
呢個叫做waterfall plot.
可以睇到impulse response .

線技術上唔會影響到decay. 除非極端情況下條線嘅resistance係接近無限大。 咁amp嘅output voltage就唔夠打穿條線去到headphone到。 咁單元就無辦法係正常之下運作。 就有機會影響decay

但係現實情況下係絕對唔會影響decay. 話線嘅材質會影響decay 同話analog 線材有方向分咁無稽。例如呢度咁講

https://www.psaudio.com/askpaul/why-do-cables-have-direction/

ps: 盡你所能唔好買任何PS audio 嘅任何嘢。呢間嘢完全係scam. 個老師係audiophile玄學大師.
$2468
"係因為佢好似EQ咁 拉低左某啲嘢 反而令你覺得好似提升咗?"

無錯。

咩三頻提升,增強性能力果啲全部都係9up. 首先只有要基本physics 概念。就知道passive嘅嘢係唔會加到嘢,只可以減.

除非你加個inline active buffer。咁就可以加嘢.
見到massdrop有HD58X 同HD6XX 心動想消費...但用緊隻hd598 冇咩大問題..想問下大家如果拎黎普通打下機,聽歌睇劇...升唔升級好
成日見啲人講32ohm 110 spl/dB
理論上應該好易推
但唔知點解啲人成日都話用枱機會好聽啲
點解? 定係夾硬用電壓去射爆啲電阻?
有598唔駛買58x 啦。 兩隻啲聲好接近。只係58x啲bass roll off得更快。
HD6xx 可以買。

但係打機嘅話,呢推嘢都唔係最好嘅選擇。 主要係高音偏蒙。 要聽咩腳步聲果啲效果無HD800/800s咁好。 甚至我覺得Hyperx Cloud打機仲好過Sennheiser HD600, Hd580果啲.
HD58X=HD580
HD6XX=HD600
HD598 好似係HD600更改佩戴舒適度版本
(有人話啲bass會多少少)
打機真係用返封閉式或者半開放
多謝你同上邊位巴打
以前用開close back覺得聽歌好窄
之後就換左hd598
咁睇黎可以儲多排先升級
首先好多dynamic driver 嘅impedance 唔係線性。 32ohm係係1kHz嗰度。
但係300hz可能係200ohm. 越高impedance需要越高voltage。越低sensitivity 需要越多current. 一隻amp 係4vrms下出到0.02A 唔代表係7vrms下都出到0.02A. 可能得返0.001A. 所以睇headphone amp預留少少headroom好啲。

同埋dynamic driver仲有一樣嘢考慮叫做damping factor.
因為要對隻向前單元郁,同整停隻單元一樣需要咁多current.
你唔整停隻單元嘅話因為反作用力。隻單元會不停繼續向前向後郁。直到energy 完全dissipate.

而damping factor 一般概念下係amp output impedance 少於headphone impedance 嘅10倍。 即係10x damping factor.
即係headphone 200ohm. amp嘅output impedance少於或等於20ohm就有足夠damping.

平板同靜電嘅impedance通常都係linear 同埋唔需要計damping factor.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞