[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好多伏野,但都有啲好野。
同埋越賣越貴
唔知,。一年後話你知,我以前對HE1000 就用左一段時間就壞socket, 但其他野就無事嘅。
不過Arya 都係唔襟跌架啦,相比HE1000, Arya 好多膠,啲膠仲要係摸落去係好空虛嘅,應該好薄。
HD700/800 好好多。。。果啲膠你摸落去唔會覺得cheap
Arya 戈隻你會覺得大力啲都揸得爆同埋swivel 啲joint 位感覺好單薄,應該到係唔襟架啦。以定價1皮嘅headphones 黎講有偷功減料之嫌。

聲就真係好,接近我最理想嘅tuning.
呢個係加速姐,你功率大單元excursion 大,老化速度快啲。 佢用2/3 rated power 應該係留啲headroom 防止有peak 去損壞單元。
Senn記d膠應該係好野
好多古董野仲係冇穿冇爛
不過HD700個pad就唔夠耐用
HD700係我唯一因為爛pad都買pad嘅headphone
見今日咁早可以收皮唔習慣,係office打d感想先走

KPH30i開完箱,一聽就覺得好似當初試Artio CU1咁:呢個又係破壞市場產品

沖去毒兩個同事,兩個都差d買(最後又係話冇位,一個同事話等我遲d買porta pro x睇下效果先

基本上KPH30i所有缺點用一句:「賣百幾蚊你仲想點呀」就可以接受到

外殼設計其實好有心思,戴得好舒服,唔會夾頭
headband 連接driver housing係用軟矽膠,戴地黎比一般用幾個較位連接更貼服。
headband係用頭帶suspension,都係矽硅膠,重量分散得好
見微知著,呢個headphone 個設計唔止百幾蚊質素
能夠做到咁低cost又咁舒服,真係好野

聲方面缺點當然有唔少,而KPH30i個優點在於調音同控制
缺點:音場細,音場深度奇怪,結象細
音場細呢個係expected,咁平都唔會要求好高
結象細都係expected
音場深度(距離)係幾怪。係短距離範圍之內個距離感係做得到遠近,過咗個距離就所有野係同一個平面,好似有個罩限住距離咁

賣百幾蚊你仲想點呀

不過個音場細得黎只要係個最佳距離之內係scale得唔錯,變相分離度覺得唔錯,最少唔會所有野炒埋一齊,亦唔係將所有野掰開到空洞。呢個幾有驚喜

聲音取向偏中、低頻,音色暗
高、中頻都暗,聽落冇乜生氣,不過屬於可接受(同價錢無關)
雖然暗,但高、中頻算乾淨,染色唔嚴重
低頻有力,量多,不過下潛淺、結象散,所以聽落低頻結象好似大d
整體個balance做得好,令到d缺點唔會好影響體算
我諗調音做得好呢樣就係KPH30i咁好評原因

我覺得KPH30i真係好值得買黎試,百幾蚊又唔係貴
平衡做得好,音場又scale得唔錯,完全改變我對低價野要求
真係好抵
仲要有mic,方便開會

試機: HD-DAC1 + 翻版 BCL SE + THX AAA 789
完全overkill
請問要如何做?72定92?
夾邊部機
koss 啲嘢其實係唔差,10幾20年前無錢買Sennheiser pc150, 都買咗隻類似呢隻咁嘅Koss on ear headset. 但質素真係好好,價錢都好平,好似都係200幾蚊.
等緊drop隻prota pro返貨
想問俾左錢預訂先會唔會早d出貨?
試過幾隻

RME ADI-2 DAC
THX 789
Massdrop M9xx
Antelope Audio Orion Studio 2017 headphone out.

789同ADI-2 DAC 最好,2者差唔多。
Arya都幾需要power, M9xx 推唔係好夠大聲.
應該係唔會嘅.
Arya 仲有一個問題。 帶著佢個頭郁嘅話,會發出 吱吱姐姐 嘅聲,唔知係earpad定個swivel 問題。 我出去試嘅時候都係咁。 應該係設計問題.
7200嚟。
其實都係上網搵個順眼嘅頭樑嚟買,我依個夾住driver嘅框可以啱100-110mm嘅。

到手度位拗框拗到啱你driver嘅樣再鑽窿咁,啲螺絲螺母睇返你款耳牛裡面係點樣去決定。

我搞到最後覺得靚仔重要啲,就螺母裝裡面,再用啲UV膠水固定曬所有改裝,所以我依個變咗不可還原雖然都冇諗過還原㗎啦

最衰係工具唔夠,否則多咗嘅框可以裁走磨圓角再統一顏色
原裝睇落其實好靚仔
但可能我頭大,要拉出曬條框嚟戴,drivers啱啱好cover對耳嗰時頭樑會出盡力壓住頭頂
忍咗半年諗住denon應該冇咁易壞咪出手改
原來係眼鏡問題。除眼鏡就冇事
妖 油淋淋難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞