[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
其實因為土地問題我想放咗HD600, Focal Clear同LCD-4
因為而家真係好少聽佢哋,係HD600有啲猶疑。一來佢係跟得我最耐嘅headphones.二來實在太經典。

咁多headphones我發覺最鍾意都係LCD-X. 聲5佢係最唔似一般Audeze LCD嘅LCD. 亦戴得唔舒服。但真係大部份時間我想夜晚聽歌,通常都係拎佢。

佢嘅resolution真係同LCD-4/HD800s有啲距離,但反而咁樣聽得舒服.
HD600真係值得留,實在係一個經典
一直都話就算HD800s, HD66hs都取代唔到佢
反而將LCD4換1266好似有得諗
LCD-X都係衰重咗啲,聽pop幾好,有種順滑嘅感覺
暫時我都諗唔到有啲咩headphones取代到HD600. 而且佢又咁平.
tonal balance方面接近完美(個人口味).

我fd話放1266比我。不過我多數唔買架喇。 聲我係鍾意的。 不過真係太多headphones了對我嚟講。我唔係果啲聽某啲歌就換第二對嚟聽嘅人。多數係果期想用邊對就可能果1,2個月都係用果對.
所以我通常買嘅headphones都係偏向雜食性,無咩極致強項但又唔會話聽某啲類型嘅歌好難聽咁.
係呀一來重啦,二來都好夾頭。 真係想帶得好唔舒服果種。而家帶關咗好啲,不過帶得耐都係會頭痛。

聲就真係一流,佢基本上聽咩類型嘅歌都好聽,係classical/jazz果啲就同HD800s果類比差啲。但我唔聽呢啲所以我覺得都ok.
LCD serial真係好重你戴到兩個鐘都好勁
更加唔明點解有人會買黎工作用

明明hihiman做到咁輕,點解印度人做唔到
lcd 啲單元係咪oem 買返黎
呢舊咩黎
這款帥氣的頸托重點在於輕便且靈活。傳統的頸托多半笨重而累贅,為了克服這一問題,這一新型設計採用了輕巧的尼龍結構,重量僅80克,將頭部重量放在胸骨而不是鎖骨上。它不僅能緩解頸部壓力,還能改善姿態。
link?
我記得黑美人用OEM
原廠一千左右
話說金聲有無得試M1ST
應該冇?
Sony store好似都冇
點唞氣

呢舊野幫到你舒緩頸肌,但係頸椎 axial loading 都係差唔多。同埋大多數重嘅耳機夾頭先係頭痛嘅原因,最有用係用手瓣開個頭梁鬆啲
邊52隻
一個禮拜換一對都要聽一年
我隻lcd x校到啱啱好唔夾頭,係長時間戴條頸好唔自在
Final Audio SONOROUS VI
原來大耳都有圈鐵混合?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞