[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
portable amp
有冇邊個夠做600ohm
end game
原來對Razer Opus直接3.5mm用唔到THX
要開機 DAP同樣音量但一樣會大聲咗音場明顯咗
但可惜唔係播放個陣會有少少白噪聲 但過一陣又會消失 應該係佢個混合式ANC影響
(唔睇說明書)
T1 2nd其實唔難推。。。

當你聽到去90dB SPL 都係要 0.8Vrms 同1.2mA
iPhone直推都夠聲.
headamp pico power
我發現都仲係覺得impedance 高就難推..
一定要睇sensitivity/efficiency.

同埋decibel 係 logarithmic scale.
每增加1dB 需要比原先增加26% 嘅power!
所以90dB 同93dB 睇數字好似差好少。但93dB需要嘅power係90dB嘅多一倍

簡單講 90dB 需要 1 watt, 要增加到93dB 就係要2 watt先做到.
如果2對headphones
headphone A: 200ohm 105dB/mWw
headphone B: 200ohm 102dB/mW

如果要level match 兩隻headphones. headphone B需要比headphone A 食多一倍功率先做到.
入耳用手機貼近枝咪試平時我都係開到55dB左右
大耳就盡量控制喺70dB 但真係有必要整到咁大聲?
我嗰隻黑磚直推緊其實啲聲都算正正常常
不過啲bass冇印象中用台機試嗰陣咁有力 高音有少少唔係好出 同埋音場冇咁大
你咁樣試唔準。同埋手機應該無slow time mode.
同埋A-weight 係有high pass filter. 唔計low frequency.
full range speaker/headphone

要用Slow C-weighted 去量rms loudness.
手機app 就算有c-weighted mode ,手機個mic 都量唔到full spectrum.

你要買專用既SPL meter.
如果量hp/iem 你要買/整個jig 否則啲聲壓會反射走。 模擬唔到真正帶上嘅效果。

55 dB spl 係好細聲, 55dB spl real life 黎講係多人office 咁嘅音量(無人大聲講野)。正常聆聽level 70- 75dB 已經好細聲。
斯特拉技術好似就係容易推
800s又點計
我部機可以5Vrms @32ohm
實際100%音量可以去到幾多?
你用黑磚個single end out? 黑磚個single end out amp 垃圾到震。4.4 果邊好10倍。
我一般唔建議人用headphone balanced out. 但黑磚係例外。佢個SE 有等於無。
我用FFTWave
80dB唔係會傷害聽覺?
其實香港係咁好少人玩Hugo2

一部性價比高成咁的機竟然無人理,反為SONY金磚 AK果d爭住要
800s 都係易推,0.65mw 已經可以去到100dB SPL.

32ohm 有幾多current 或者 mW?
3.5 開high gain
巴打有冇咩建議?改頭 加amp嗰啲?
唔知FFTwave 係咩,但基本上都係無咩用。手機量A-weight 嘅transient 就ok. loudness 量唔準

80dB headphone 建議可以連續聆聽8小時。
hugo2 性價比高?
所有chord 嘅產品嚴重overpriced.
佢用fpga 做解碼係獨特玩法。但measurement 出黎嘅結果非常唔掂。
Hugo2
以出街黎講可能係抵,以枱機計又唔止得呢部揀
定位唔夠大路可能係佢唔夠受歡迎原因
況且AK, Sony呢d品牌效應咁勁,又多打手
我自己就用左幾日賣左。
如果你真係想繼續用黑磚,可以加amp 或者T1 換4.4 線。 推力高好多之餘仲音質好好多。
T1 2nd唔係可以換線咩?
比條4.4線佢?
我自己試過一代 唔知點解好似插乜野落去聽都係嗰個聲
但呢個價真係無乜邊部做到喎

咁上下我只係諗到RME ADI-2 但又出唔到街
1代真係out了,2好太多
Chord hugo/mojo 最大好處係

1. 佢用自己嘅FPGA code做解碼, 多low pass filter揀。變相可以用戶自己調DAC嘅聲
2. 無論hugo同mojo以portable嚟講推力好大。

之後就沒有之後了。
如果唔係睇中呢兩樣嘢,以hugo1/2嚟計基本上用1/5價錢可以做到同樣performance.
同埋chord啲產品嘅控制方法好反人類.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞