[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
隔離耳機po剩係得隨身玩家,hifi po 又主要都係玩speaker , 乜香港地無人玩over-ear, on-ear 耳機咩

吐槽:其實隔離post唔係淨係得隨身玩家,不過隨身玩法洗版太快,好難追到headphone 啲comment
呢度會集中headphone 同埋枱式系統相關(包括DAC, AMP)

Post 1 to 14, search for "[耳機撚]召集大耳牛"

Template完善中,歡迎comment
Glossary
ASIO
From wiki:
ASIO(Audio stream input output),音頻設備驅動程序的一種。

用ASIO目的係做低延遲,同埋避開OS個volume control
OS個volume control會resample個audio去做volume control,音質會差咗
ASIO要hardware support,唔少要裝driver的 DAC都已經有ASIO support
ASIO4All其實唔算真ASIO

dBFS
電路訊號強度單位

LKFS
人耳所聽到的loudness level單位,並非電路訊號強度

MMCSS
Multimedia Class Scheduler service (MMCSS) 係windows內有關多媒體CPU schedule服務,對於播放軟件,用高d priority就少d機會同人爭resource
"Pro Audio"為最高priority
foobar 2000同TuneBrowser都可以set MMCSS做"Pro Audio"

Drop.com (前稱 massdrop)
Drop 係一個外國團購網,上面有唔同分類產品,包括服裝、電器、科技產品、Gaiming產品等等。同呢個post最有關就係audiophile分類
URL: https://drop.com/audiophile/drops
IEM, headphone, dac, amp, ear pad/ ear tip都有

平至幾十到過萬港紙產品都有,每個產品都可以留言討論同review;購物區以外亦有forum比用家交流。
(當然,review同討論就好個人,只供參考)

Drop 買野唔ship 香港的話可以用轉運,如buyandship

Drop 運作方式係同廠方合作推團購,有時會用massdrop (or Drop) 冠名同廠方推出Drop 限定特別版產品。好似HD 6XX (即係HD650,senn記表面上話停產,不過6xx不斷賣緊)
更正:HD600同HD650出咗新版,所以仲賣緊
LM
FAQ
headphone推介(歡迎提供推介)
歡迎留言問下每隻個聲係點
為免偏見, 以下推介以英數字排序

Under 1k:
。Alessandro M1 (open back)
。CD900ST (日本錄音室專用,只限日本販賣) (closed back)
。DT770Pro (closed back)
。K240S/K240 mk II (open back)
。K701 (open back)
。MDR 7506 (closed back)
。SHP9500 (open back)
。SR60 (open back)
。SR80 (open back)
。srh440 (closed back)

1-2k:
。ATH-M50x (closed back)
。ATH-MSR7b (closed back)
。DT990 Premium Limited-Edition Black (open back) (drop.com) (DT990 都係250ohm 以上好d)
。HD58X (open back) (drop.com)
。HD 6XX (即係HD650) (open back) (drop.com)
。K7XX (K712改pad, 仲有一個Red Edition, 只係改色) (open back) (drop.com)
。X2HR (open back)

2-5k
。AH-D5200 (closed back)
。Amiron Home (open back)
。ESP/95X Electrostatic System (靜電headphone連專用amp, 原廠重製當年嘅ESP/950, 不過少咗電池盒同皮袋, 同埋換咗個pad) (open back) (drop.com)

。HD700 (open back)
。Massdrop x Fostex TR-X00 Mahogany Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Ebony Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Purpleheart Headphones (closed back) (drop.com)
。VECLOS HPT-700 (closed back) 已停產,貨尾唔多

5k-10k
。AH-D7200 (closed back)
。SR-L500 + SRM-353x (open back)
。T1 2nd (semi-open)
。W5000 (closed)

10k以上
work in progress
去到呢個價位,相信大家各自都有方向
講得都係每個牌子最貴個d
例子: ADX5000, D8000, Empyrean, HD800s, SR 009s, Stellia, HE-1

平板推介(歡迎提供推介)
。Ananda (open back)
。deva (open back)
。HE4XX (open back) (massdrop)
。Massdrop Mr Speaker CX Flow (closed back)
。PM-1 (open back)
。PM-3 (open back)
。Sundara (open back)
。th-t60rp (semi-open back)
。th-500rp (open back)

on-ear推介(歡迎提供推介)
。KPH30i (closed bac)
。Momentum on ear 2 (closed back)
。Porta Pro (closed back)
。T51P (closed back)

Headphone 架(歡迎提供推介)
。ADV. DUAL SUSPENSION HEADPHONE HANGER

AMP/ DAC + AMP推介(歡迎提供推介)
Under 2k:
。Burson Play (Combo)
。Fiio K5 Pro (Combo)
。Magni (純AMP)
。ifi zen dac (Combo)
。JDS Lab Atom (純AMP)
。smsl SU8 (純DAC)
。Topping Dx3pro (Combo)

2-4k:
A4BL (Combo)
。aune s6 (Combo)
。Monolith by Monoprice Desktop Balanced Headphone Amplifier and DAC with THX AAA Technology (Combo)
。Soekris dac1101 (Combo)
。THX AAA 789 (純AMP), drop.com限量發售
。Topping D70 (純DAC)
。Pico power (純AMP)

4-10k
。ADI-2 DAC (Combo)

10k以上
work in progress

電腦播放軟件推介(歡迎提供推介)
。Foobar 2000 (Windows)
免費,多人用,有唔同plugin 及theme
。jriver (Windows, Mac, Linux)
$79.98 US三平台,$59.98 US單平台
多人用,好聲過foobar
。TuneBrowser (Windows)
$1620 yen (約 $130港幣),平得黎好聲過foobar,有巴打話分析力好過jriver
。jplay (Windows)
€149.00
電腦播歌高級玩法,最複雜setup 要分2部PC,一部做decode,一部做control同storage
jplay本身有player,不過係headless,要用其他software如foobar/ jriver控制
molala 開到15 嘅

bhse 保值過t8000 喎

不過t8000 好好擺,唔佔位
對比iem同tws算少啦
上post 尾:
話說近排da-250好似開始有啲變化. 雖然多樂器嘅時候仲係有啲亂咁, 但係彈同敲擊類樂器impact嗰下真係好爽, 感覺係adi-2嘅質素而有活力啲. 但係唯獨鼓聲係奇奇怪怪咁, 所以試下煲多啲rock/metal去整好啲低音部份

得部黑磚,係咪要另外買套系統嚟玩耳牛
AMP is ok

睇下咩耳牛。要求唔大watt 數嘅黑磚直接推就ok
我以前都有黑磚,hd600, focal clear 都係直接推都夠聲。

歡迎加入大耳牛行列

cd900st

Aeon 2 closed

多謝呢度巴打推介 好多選擇
聽日試試amiron hd600 cd900st先

cd900st, m1st要買黎試
可以睇下MDR 5706啱唔啱你

留意返CD900ST係日本限定, 香港買到嘅都係水貨

用得Sony dap,唔差在用埋Sony headphone
cd900st我覺得真係盲入當比人水都唔會差,比起iem實在平

發現自己其實鍾意自然聲 唔強調任何野
例如加強音場呀 低頻之類

反而最着緊係聲音密度方面
感覺密度係hifi咁多樣嘢之中最難整
有密度得嚟唔怪聲
有密度仲要自然,寬鬆係極少
好似試新Stax聲?
儲緊009 仲未計隻amp

一齊儲
我就下年買,反正用KGSSHV推應該冇問題
唔洗再買amp(住)

t8000
有錢+有地方先諗
比T-8000個錢做咩唔買HeadAmp Blue Hawaii
因為要更多位擺
同埋唔敢盲入咁貴
想要就DIY算,平好多
(雖然好似幾易失敗)
15 係講緊 呢到第幾個po
所以我一直好想DIY
只係冇地方搞
我估佢都係講呢個post
大post目前99, 15 is nothing

diy 嘅話幾細部都得
但係預左唔放頂蓋先散到熱
Sor, 已經100
自膠

唔好去得咁快
追唔晒
講起diy細機,有d想買nutube千幾蚊個部diy amp仔
非罕有嘅古董膽又唔係貴不如玩下傳統膽機

nutube 係咪portable 先有優勢
土地問題
已經100 了。啲人又水人幾千蚊買條升級線
diy amp 真係要有啲基本電工底先掂,尤其class A tube amp. 入面啲高壓電容未discharge 電得死人,
呢個我都想知好耐,做高電壓project有咩要準備?
我一諗起你幾千幾萬買條鑽石黃金聖衣絕對零度無雜質神功護體升級線

然後socket 去driver 果度度啲接線係啲40awg 2毫子一米既垃圾線就好想笑

認錯人?
我最貴個d線係買wireworld silver eclipse 7散線自己做
$230一尺
高壓理論上係要上堂同考牌
唔好話過千volt, 三四百volt 果啲唔識真係唔好搞
唔好話電死。你用multimeter troubleshoot, 唔小心探錯point short 到啲唔知咩就"baang" 一聲閃晒煙花咁都嚇死
唔係"你" 我係話啲幾千幾萬買升級線啲人。
我打錯字 想打"果d" 唔知點解打左"你"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞