[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
iem
有steadyclock FS嘅新版同冇FS嘅舊版差幾遠?Steadyclock FS又係啲咩技術嚟?
iem唔係呢邊專門
10k內iem要人聲靚我只會揀 d10 + SR003 mk2 (OR SRS002) + ces-a1
唔係就kse1200

in general 好聽就ie800, t9ie, xelento
條友已經係聽器材多過著重聽歌
本末倒置

good point
冇咗朋友果個唔係我。係另外一個巴打。我係個朋友話買audiophile usb線姐。解釋完佢都係覺得有分別咪由佢用囉, 唔會傷感情嘅

佢仲要係香港頗為出名嘅hifi店老闆
入錯post
記錯,Sorry
唔緊要,而家轉玩headphone都唔遲
Sorry 眼殘
clocking係避免jitter. 如果你只係有一件digital 設備,clocking 唔需要理會。
但如果你要幾件digital設備經過spdif/adata/madi 等等去一齊用。
你需要一個wordclock去sync 全部設備嘅sample rate.
比如你用adi-2 去connect一隻digital 嘅headphone amp.
你adi-2 由44.1kHz 轉去192kHz. 要靠wordclock去話畀隻headphone amp一齊轉192kHz. 否則佢自己唔識轉的。

呢個情況就係adi-2 去clock隻digital headphone amp.
wordclock亦有外置嘅。就好似Antelope Audio就係做word clock起家。應該最出名最高質就係佢哋。 其次就係Apogee.

一般用家唔需要理會clock. 一個好嘅clock同唔好嘅clock最大分別就係jitter有幾大.
加入耳牛嘅世界啦
帶你脫離苦海
可惜嘅係。聽器材多過聽歌係audiophile世界入面常見到難以置信。
我識唔少人幾十萬玩hifi 但聽嚟聽去都係果幾隻試機碟.
個個都會有嘅時候黎
所以我都同自己講搵多個新耳筒返黎不如搵張新CD返黎聽好過
當係擴闊自己眼光
多謝推介
Btw而加先知Iem唔係人聲專門
小弟冇乜研究耳機 乜都唔識
咁如果轉玩headphone 有咩介紹
我試過一隻碟loop成年
而家都久唔久會聽返
咁都係。我自己都經歷過呢個黑暗時期

包括果啲換線升級,迷信"監聽" 呢啲on9 marketing嘢
我細個唔識嘅時候都經歷過
me
以前覺得" 監聽"標籤係保證

依家發覺係保證唔啱我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞