[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

睇黎我要學下電工
?LM
LM
Sorry我冇講清楚
瞓前搞緊tunebrowser(uwp版)
前日更新os到1909,個player就入唔到歌又播唔到
搞咗一輪原來係要重置個player

所以講嘢1999令你誤會
做高壓amp 最緊要幾樣野
小心mask 油甩咁一點,見到就要補
焊完要洗板
管上heatsink 要做絕緣
焊元件要架高少少
買元件買正版

做齊都燒板嘅機會就低啲
其實bhse部機同T8K差唔多大部
係厚d同有膽頂住無得層層疊

兩部機取向都唔同,不過有錢人係會玩T8K多
就係有膽頂住果下難搞=4 部t8k

bhse 似係高端headfier 玩
t8k 果啲用家就可能已經玩緊兩聲道,傳統啲嘅:有前級, 想追返原廠套裝

買得呢兩部嘅都好有錢分唔到咁細
大耳好聽嘅原因最主要係唔係食到你隻耳仔輪廓

而且可以感受到啲空氣震動個感覺差好遠
入耳式音場幾好都好 好似係間房困住咁
但耳罩真係會類似坐喺室外嘅感覺
因為條線買來襯衫嘅
唔關聲音事
好多買得鑽石能量線嘅可能都唔止呢個價

但條野粗啲啲聲真係厚啲
同一個音量之下
我諗應該係電流比較多?

但好似都有上限 超過某個上限值
畀一碌1cm厚嘅電線都冇乜太大分
換線聲音一定有分別
而且係正常人都聽得出嘅分別
但改變聲音嘅程度我覺得同換耳膠差唔多
只係方向唔同
至於成皮野換條線值唔值就好個人嘅
條pvc 皮厚姐。。iem/hp 線你用直徑1000米既線芯都唔會大聲左。

如果換左線覺得大聲左即係之前你條線係壞嘅。
換線係有機會唔同聲。你你睇capacitance 同resistance /ft 就得架啦。 唔洗試線

resistance 同capacitance 越高就越多高頻衰減。你會覺得多左bass. 但其實bass 無多到,只係條線太差有個low pass filter effect 喺度

相返就買低capacitance/resistance per ft 嘅線
有幾個原因.

1. 耳牛多數係open back. 啲氣壓走到啲聲會自然啲

2. driver 同耳道有一定距離。 除咗direct sound 之外會有多咗reflection. 而reflection係會比direct sound 慢啲。 你可以理解類似reverb 咁嘅嘢。雖然係耳牛入面嘅reflection 嘅decay同pre-delay 好短。但都會有少少effect. 你可以做個實驗,一對open back 耳牛 將對earpad 加厚幾倍,再試戴。 你會發現bass少咗但係音場感覺更大.

3. Concha gain effect. 呢樣係同iem最大嘅分別. IEM係無concha gain呢樣嘢. Concha 嘅resonance frequency 大概係2-6kHz.

舉多個例子。好似以下LCD-4 條graph咁。 你見到4.5k 有個幾dB dip係度。但如果真係帶上去聽嘅話。其實係冇咗。因為concha嘅resoance 會compensate返。 但呢個你理論只用於HP.

IEM係無呢樣嘢

喇叭方面就有body resonance.
所以iem,hp同speaker比音場大小
同小學雞比身家一樣咁on9,天生注定點比
仆街俾大家講中哂 我就係用八千買咗條銀線嘅人 雖然係買完之後先開始買耳牛, 不過個人覺得只要感覺好聽就ok啦 有時比較完, 覺得買貴咗盡肉赤, 買平咗又唔會話好開心咁. 搵到啱心水而又買到, 呢個都係種滿足感嚟嘅
洗錢最緊要開心。你開心嘅話1億買卷廁紙都無人有資格話你
呢度只不過係以科學角度去解釋啲audiophile 嘅玄學,咩高音甜中音準低音勁果啲鳩野。

唔係個個都有錢買啲高級野,之前呢度post 有條80萬嘅喇叭線, 你問我嘅話我好有錢都唔會買。 但如果本身負擔到,買完又happy 就未嘗不可

不過好多平野都好好,如果想慳慳地玩無需要去晒錢去追啲明明平100倍都做到同樣甚至更好效果嘅野。

太多玄學人本身又唔識,人地問野就一味話人地set 野唔夠貴,你要upgrade 乜乜柒柒
如果想睇外國forum有關Headgear嘅嘢呢,少啲去head-fi 或者headphonic果啲地方。全部都係玄學人,一係廠商或者打手去hype新產品.

去就去呢度
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php

或者呢度
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?forums/

呢兩個forum 啲人中立同埋有學識好多。尤其audiosciencereview.
個創辦人Amir Majidimehr好猛料.
呢個係佢嘅Linkedin acount
https://www.linkedin.com/in/amir-majidimehr-0014a75/
呢啲要訊號線先有公開呢啲數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞