[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
HD800S聽pop有種開頭覺得奇怪, 之後覺得係特別嘅feel
arya既聲係偏hek
依加用隻動圈耳機 LSF 80Hz + 4dB 開始有啲朦
係咪可以理解成失真? 應該調其他位置去配合?
你意思係he1k?
算係,無he1k v2咁bright.但都係好bright.
Arya 你可以理解為接近HD800s 嘅Planar版。 treble extension 多啲。low end extension deep d同無HD800s 果種100hz開始衰減嘅情況.
頂得順就好我一向都唔推薦800聽pop。

你+4dB實蒙架喎。 你shift咗個balance去bass果邊嘛,咁同樣loudness情況下高音佔嘅比例少咗,實覺得蒙咗。 調返轉你8kHz +4dB 你都會覺得soundstage大咗,resolution高咗, bass少咗架。

本身用EQ就會引申其它問題。 例如phase.
EQ 有份linear phase EQ同non-linear phase EQ.
linear phase EQ 會keep到原本嘅phase response. 但就會增加latency
non-linear phase EQ 唔會增加latency但個phase 會shift.
同埋EQ 會會增加THD+N. 但正常人唔會聽到分別.

一般consumer product啲EQ一定係non-linear.
屌你老味,我居然睇晒
條友似乎係Sennheiser fans. 聽到痴咗線
佢啲金句我本來想quote出嚟。但越睇越多,實在太多金句,quote唔晒唔quote了
我放棄咗
決定課金俾錢佢整個新嘅外殼

動圈太食腔體 就咁放隻手指落去耳甲腔
個低頻感覺就等於我 80hz +1 160hz +1
"很幸運的 HD800上白金7單晶銀線 剛好清晰度 透明度能再加倍 ,能操到接近abyss的程度"

唔係好明我淨係見到係咁拋啲數字
究竟係樓主啱定錯
我睇到呢度已經冇認真睇佢啲"理論" 開始當最連續劇咁睇
『有趣的是 ,HE1 這把
失真度THD>0.002%
簡單來講 它就是還原真實世界聲音 跟透明度而已 ,其實也沒必要去聽』

個人覺得內容非常有娛樂性
IGN: 9.7/10
IGN好似剩係得整數

「HE1 這個耳機聽起來真像耳機」
IGN :10/10
有小數點架。 IGN 評Death Stranding 6.8/10
啱啱睇返原來有小數點

屌我睇咗廿幾30隻遊戲全部九分以上戇鳩嫁
我對透明度可提升by線,保持距離
同埋透明度點量化

佢仲話THD同睇Distortion就知耳機係咩料
聽都咪聽過1266,睇spec就知,之後仲聽zreview當聽左
首先我唔知咩係透明度...

睇THD level 的確可以有一個小小嘅idea 反映到取向。但單睇THD 係分析唔到。要綜合THD + FR + waterfall plot + phase characteristics.
有呢啲綜合數據可以大概了解取向,例如偏暖聲,亮聲,乾淨感。。etc
呢啲係可以睇以上數據分析到。

但整體聽感都係要試過為實.
faceplate,木定銀定隕石對隔音無咩影響。
佢係個材質上面都係有層epoxy. 佢唔係就咁木,銀外露
同埋動鐵有sound tube 去pore. 腔體對聲應該冇影響

除非動鐵或者64 audio 嘅Tia就會有影響.
事實上係你提供多一個選擇
*除非動圈
用se535 聽歌聽左幾年 開始厭
心血來潮想升級
小弟鍾意聽人聲同聽開廣東歌
想啲人聲再靚啲
求推介 budget 5000-10000
你想要iem定headphone?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞