[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
low pass filter, high pass filter, band pass filter.
無話點set好。 都係靠聽。

0.1 同1 係resolution. 你無講所以我唔知係gain定係Q (bandwitdth)
Qutest 就RME ADI-2
DAC 就 mola mola tambaqui平啲但一樣performance就Matrix Audio X-Sabre Pro MQA

LPF 40Hz+ 5dB

Q=泛音?
你會唔會太偏向專業向/工作用既考慮去選擇
之前有位巴打先放adi2轉luxman da250
bluestack開moov

moov dasktop 唔得咩?
利申冇用過streaming
low pass filter 係cut高音. 你LPF 40 即係停唔到40hz以上嘅freq..
LPF/HPF 仲有一個setting叫 attenuation per octave, 6dB, 12dB, 24dB 等等,即係個cut有幾steep.

Q唔係泛音, Q係bandwidth,即係加/減gain 影響嘅freq有機闊

左面2個係low bandwidth, 右面2個係high bandwidth
drop隻650 條線比我chok壞左 有冇邊到有平線買
(非HiFi 拎左黎當電腦耳機用
web版 moov唔support 16bit 44khz既音源
用bluestack開手機版就得

垃圾設計
想買Steelseries Arctis 7 , 主要用途係同fd打機時用
有冇推介邊到買?香港有冇相關黃店
TB or offical
你可以咁講。 以我嘅睇法DAC同amp 應該越乾淨透明越好。 如果我要THD, saturation, EQ 呢啲全部都可以後期加到.
但如果本身個signal 多noise多distortion, 你想調都無headroom調。
tb搵黎搵去都係得轉6.5/其他頭
adapter
如果我想加低頻整體厚度大概加邊個Hz?
有對入耳偏中高 低頻有質 但量差少少 氣氛差丁丁
75-200hz左右係body。
咁冇啦,用bluestack開就冇意思
睇個Youtuber講解 我理解ok?

我同意透明度係好重要既指標。
但無音染既聲音就唔好聽

而家堆chinaFi既THD做到好低,但thd同「好聽」就無直接正比關係係咪睇數據做人就得
而家有種風氣係鬥低THD,玩dac chip級數。
即係好似vinyl同tube 兩者測出嚟嘅數據不堪入目。
但都係好聽。 我係同意音樂嚟講有一定saturation先會好聽。

但如果買AD/DA我會追求clean同transparent. 我要失真我買隻tube amp去駁DAC就ok啦。或者買個preamp去調音。

DAC本身負責嘅工作就係還原數碼訊號。
我覺得DAC設計,係有一個客觀標準去睇好定唔好.
其實都係主要自己聽,因為個個人對呢啲嘢嘅感覺都唔一樣。
呢啲guideline 只係好general 咁去講.
Google太多玄學家

巴打有冇啲正經書推薦?
adi-2, adi-2 dac同adi-2 pro有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞