[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(15)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
原來打錯字..kaiboard真係成日都打錯字..
我意思話,我覺得最neutral嘅iem 係ER4s 同er4p.
個人覺得HD800s 聽pop嘢人聲都幾正.
Hifiman Arya都正。不過我推親都有腐皮
LCD-2C 都正,但幾乎無treble, 聲場有啲細. 但因bass同mid 真係一流.
可唔可以講詳細啲。唔係好明你想問咩
Frequency Response
用咩聲音去測試 白噪音?
要推到隻耳機多少dB?
有冇國際標準?

如果我用膽機推隻耳機會否不準確?
會變大THD?
而家巿面上有冇一舊嘢係可以玩錄音又有得用嚟玩hifi?

即係又可以插condenser mic 48V phantom power有direct monitor
但係粒dac又要做到dsd解碼,有line out可以駁amp或者phone out推到耳牛

或者咁樣問,點樣可以最抵咁玩晒兩樣嘢?
唔係用white noise或者pink noise
係用sinewave frequency sweep.

唔知headphone 用咩standard

不過唔會用膽機做measurement. 去lab 量佢哋自己有calibrated power 比headphones. power source 嘅influence 會compensate返.

speaker就會係free field量 用anechoic chamber.
standard 用IEC 60268-5, ISO應該都有個近似嘅但我唔知standard 號
最近香港個anechoic chamber 係廣州。我啲產品通常都去果度測試。(唔係audio有關嘅產品)
我啲

我覺得數據同知識主要用係檢查同產品聲稱能力差幾遠,即係睇件野有幾搵笨,覺得比人搵笨程度係可接受範圍就睇聲啱唔啱自己,即係效果好唔好聽
而家巿面上有冇一舊嘢係可以玩錄音又有得用嚟玩hifi?

高質素audio interface就做到,如adi2 pro
ADI-2 pro 個line in 無mic pre. 你可以買個平平地嘅presonus mic pre, 1000蚊左右, 有phantom power.

據我所知有齊A/D D/A 嘅interface 又support DSD 通常都無mic pre.
另外一個選擇應該係Lynx Hilo , 但都係無mic pre.
再另一個選擇就係Antelope Audio Amari. 但都係無mic pre.
10K都買到LCD3同HE1000V2

講pop人聲,萬元級平板比動圈好。
keep到mid同時bass唔錯,做出黎既聽感一流
LCD-3 10k買唔到吖嘛? 好似最平現金價都13k 左右.
重點係應該全香港冇貨。冇幾耐之前我知道金雞金聲仲有一隻。但唔知賣左未.

Thanks
咩LCD3咁貴之前4先萬六左右
LCD2透明度偏濛,比成萬蚊唔化算
Thanks for all answers
目前聽到Hd 800s, t1 2nd, 812 pro, he1000, lcd 2c, 3, he1000, w5000, d7200
我會搵幾日試曬

不過有招都可以繼續出
LCD-4 萬六係上年ECT請貨價。。而家變返32k啦。
我對LCD-4都係果時買 16,580.

DMA對 LCD-4z demo 而家特價都27k 呀。。
LCD-3 定價16k左右。 香港鋪頭現金價我見過最平都13k多少少.

LCD-2C 唔駛1萬。 6000鬆啲。
LCD-X 唔要個hardcase嘅話而家都唔駛8k.

LCD-2C係蒙。但其實都幾好聽. 好順滑.
普通自用minidsp ear ok夠用?
夠.
有少少offtopic
想問個白痴問題
如果我2.0 active monitor想加番同廠subwoofer做2.1
咁個subwoofer洗唔洗駁落amp度定係駁番落喇叭度個喇叭出聲個sub自動會function??

睇到一頭煙
你可以睇下個amp/ active speaker有冇subwoofer out,有就用subwoofer out出
冇我就唔識
通常audio 駁落sub woofer,
sub woofer 會有output 去返你對speaker.
sub woofer再set crossover freq.
有啊
active speaker 有個sub, 單孔插頭
個subwoofer都係active嚟

咁係咪
source > dac > amp > active monitor ( < subwoofer )
咁插就得而個sub係唔洗插任何amp同dac?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞