[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
睇旅遊書,遊記,插圖書,木顏色畫。正喎
好正

有興趣呢部,可以講下用後感嗎
決定唔貼,唔再拎出街
有冇人用隻apple watch黎行山個距離會唔準
有時行完同電話啲行山app差成1公里咁濟

Sor 原來覆錯左
唔該巴打先
試用左Libra一排, 睇左三本書

overall黎講電子書係幾好:
- 輕唔駛再帶勁重既書出街睇
- 好方便!!!!
- 有自己調光mode, 早晚都唔同既, 不過對我黎講冇乜感覺;
- 可以highlight一啲你覺得正既句子日後ref返
- 可以自己group 一type書
- footnote都易ref

不過, 佢都有以下小問題:
- 反應唔夠用電話快, 比如有時highlight / 狂禁上下頁要啲時間, 同埋太快會有殘影
- 好靠本ebook既排版, 有啲排版好差, 你ref完要手動去返你睇果頁, 或者佢個註腳係附錄入面, 只係ref到附錄頭一頁, 你要自己禁到你想睇果部分,都幾on99, 如果你同我一樣fat finger拉唔到你想去果頁咪禁多幾下, 同埋佢有啲係設定左只可以打直睇, 你打橫佢唔識轉, 或者其實係我腦殘唔識, 其實整個位入頁數會好啲
- review書的時候只可以睇開頭果幾頁, 好易買左啲你其實冇興趣, 唔岩你閱讀風格既書

對於一本電子書, 佢對我黎講已經發揮到佢功用, 睇到同輕, 我冇乜要求, 如果啲書排版ok ge, 我都好滿意既
排版可以自己改喎,行距、margin、字款、大小都可以改
唔係啊,佢係睇footnote 果啲位出事,因為我睇資訊類果啲書,有時唔明個字會禁入去睇解釋,呢個係類似link咁既野,佢link左去果個section但唔係exactly 個位置,要你禁十萬下先到,然後想返去睇緊果頁又要拉返條bar, 應該搞唔到嫁喎
Kindle再㩒多次footnote個number會自動返去main content, 你試下得唔得. 因為kobo好似都係咁
咁多一粒粒嘅 係影到咁定點
paperwhite買左番黎1年多啲,睇左10本書左右就放左係到,早排拎番出黎想再睇書,點知個lock screen制壞左,放放下壞左都有
想問下kindle highlight 完d notes , 有無方法SYNC 返電腦/EMAIL/手機?
footnote係電子書製作既問題,有D電子書可以製作到彈出來,kindle同kobo都可以出到
你睇緊既就唔係正文彈出來,而係跳到footnote第一頁,所以你仲要去搵後面嗰D
如果你係喺amazon買書或者send-to-kindle咁過書既話
kindle app會sync返highlights

如果係想一次睇哂間過D咩既話就用https://www.clippings.io/
D書點入都用到
網上睇或者export做word/pdf都得
就係咁,所以好睇佢個電子排版,最近睇緊本科學分析食物好壞既書,睇到我炆,佢ref多但係全部放係一個section仲要冇分類,你每次都要禁十萬下先到
我係用EMAIL 嗰個方法過書
kindle e-reader 同 kindle app 都見到本書
sync 到閱讀頁數, 但係sync 唔到hightlights

我試下CLIPPINGS.IO
thx
想問下點解啲書突然會not compatible with kindle
你update 左新os?
有d 舊書會因為咁而唔support
原來係我on9轉咗個地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞