[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
個人覺得,好多工具書都非常多圖,用 eink device 睇係比較吃力。
當然,只係當睇資料完全無問題啦。
特別係急起上黎搵野,情願去揭書可能仲快。
我好同意你最後個句所以一直好15 16但買黎睇非工具書就好爽 因為我頂多要highlight靚句靚詞
有無閒錢?鍾唔鍾意睇書?
兩者皆是的話,根本唔需要想太多。

接住落黎既問題反而係你接唔接受到拎一本專用黎文字書既 device。
最好就問人借一部返去玩兩三個星期,試完再決定。
好建議閒錢都有嘅,睇書都鐘意但就係唔知點解咇唔到太多時間睇書希望用電子書可以輕巧啲,搭車睇都唔會搞到手痛
我用6吋覺得好方便,唔用可以直插背囊側袋,上到巴士再拎出嚟,輕巧,單手攞住無難度。
直插背囊側邊咁勇我怕銀爛上面有人用case都整爛咗(mon貼
玩裸跑的話,部機可以入西裝褸袋/cargo pant 側袋都得。
太誇張銀爛或花咗我會唔開心好似啲書8個角仔唔直一樣
其實保護好螢幕就得

我買咗塊呢d cut返部機嘅size放螢幕前面, 就算背囊有尖物都唔驚

又好似幾有用
kobo 依家買既書用calibre dedrm可否可以轉到kindle 睇?
暫時都可以
正,掃貨
掃貨要快,優惠就快到期。
Word wise 呢個function係咪只有直接係kindle store 買+下載先有?
如果kindle unlimited 睇Harry Potter 有無word wise呢?
最後我買完都破解到
但成日都有好多問題

1)adobe個app開唔到
2)用obok plugin但破解唔到
3)打橫排但揭書方向錯咗
4)目錄頁格式錯,會食咗啲字
5)轉唔到自己啲字體(我用google思源黑)

最後都解決晒
所以暫時都仲可以支持正版kobo

唔同出版社又唔同問題咁,分分鐘time cost都係返度
所以我都係死死氣買部kobo算
解唔到既書,有無發現係綠 lock ?

早排 dump 一本書,一出黎係綠 lock,嗰時 dump 出黎既 epub 係讀唔到既(直頭係亂碼,未解 DRM 咁既款)。

跟住隔左一陣再 dump 第二次,本書無啦啦變返紅 lock,今次就真係解到 DRM。

如果你發現拆唔到,不妨等一陣再 dump 過。
係,用obok有時有啲問題
閂咗再開又冇事
所以暫時所有問題都解決到,係煩咗啲
比錢買書都要咁煩
岩岩拎到部paperwhite
一scroll就白變黑閃一下係咪正常?有無得關?
我碌左幾野,對眼已經係咁閃,未想盲住
有無得解決
熄左"Page Refresh"
開左無咁易留低上一頁d字
睇漫畫果d必開
原來綠lock先係有問題,但個icon係開鎖樣個喎
幾日前有本綠lock嘅書DeDRM show‘已損毀’,啱啱見紅lock再DeDRM得咗
佢呢隻閃係唔會盲既,放心啦。
唔係綠 lock 有問題,我估係 calibre 未 detect 到本書有 DRM,咪以為唔需要拆 protect 直出,但結果出到黎本書係有 protect 既。

但點樣先 Trigger 到轉紅 lock 就唔知。

類似既問題仲有當你本書經 KOBO desktop download 完之後,短時間之內 calibre refresh 唔切,會搵唔到本書。

又或者本書 down down 下斷左,由 OBOK 匯入 Calibre 係會傻傻地自己 kill 左條 queue,唔知仲以為 calibre 有 bug,特別係漫畫一類比較大既書有比較大機率出現咁既情況。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞