[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
I mean 係個閱讀器未到手
哦,你指部 KOBO (hardware)上網買,以為你話經 KOBO 買左本電子書 (software)。

誤會左添。
強迫症患者表示如果攪唔到個拼音書名寧願唔睇
輸出完,改返好個中文名,之後再搵個地方裝好佢就得啦。唔使咁緊張喎…
買返本正常版咪得囉,想最快有得睇就買ebook
唔好意思, 如果有得攪我想問多少少

即係calibre 個library 用左中文拼音我自己人手改做中文名再port 入kindle?

我試過kindle都係會出拼音名
所以我就問google play啲書可唔可以入落kobo,等陣買咗入唔到咪要喺電腦睇,睇到眼都盲
txt直接用信箱或電腦版send to kindle就可以
除非你要自己製作封面或目錄,我覺得用EasyPub比calibre好用
反而我無用過 calibre 直出 Kindle ,呢個需要由其他巴打補充。

Calibre 當你 add 本書之後,其實佢有一個 copy 係去左佢個 library folder 到,你可以直接人去 folder 搵到個 mobi/epub。要睇就直接拉個 file 落 kindle,唔經 calibre 。

咁既然就咁放響到,你喜歡咪搵個地方收埋,再慢慢整理佢囉。

之前試過一次簡單測試,係 dedrm 之後,convert 做 mobi,之後再 save to disk 去另外一個 location,好似係出到完整中文名。不過本書唔知點解由 1x MB epub 縮到得返 400KB mobi,咁啱無 kindle 響手暫時試唔到係咪有問題。
今晚試試先,多謝
有諗過買
反正仍未送貨前都有得退錢
google play啲書dedrm之後入到
Thx
想問下中英文書都會睇買kindle定kobo好?
建議你先上去佢地store搵吓有無你想要睇嘅書
同埋格吓價先,有啲書係有分別

kobo新出平價版6吋
NT$2999

解析度降低、重量變重
6吋,8GB,淡色,低ppi
不了
顏色唔知,不過呢個規格咪即係初代 paperwhite ?

如果唔睇圖畫既話,夠平都可以考慮,當做輕小說專用機應該都及格。
咁不如等Black Friday買PPW算
但中文輕小說支援上,KOBO 比 Amazon 好得多。
thanks原來中文書都唔少
係咪每本中文書個價會差好遠?
係,冇錯,正所謂百貨應百客

不過對比起Amazon,無論係Spec 同Desinger,Kobo都輸

所以我prefer Amazon多啲
都唔係,一啲啲書,我睇開文史哲社科類
中文書印象中唔差太遠,但英文有時會差好遠
我試過kobo買貴過amazon差唔多一倍
所以可能你要睇吓自己睇開類書個價錢係點先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞