[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
輕小說呢類 KOBO 已經幫到唔少想買書但無位既巴打。
中文閒書類可以試下 KOBO 搵,工具書就真係難搞。
我想問有無啲拆書,scan埋的舖頭? 我知台灣, 日本好多。
誠品
上網買好似平d 不過我冇研究
如果你有睇開書其實又唔算好貴
睇返十零廿本個價都係返到
Kobo forma 閃爍好似幾嚴重
最後結果都係買 H2O
而家格緊價
認真講,如果係人生第一部我會建議Kindle
因為成個生態體驗最正,睇漫畫啲色會深色啲。
Mooink Kobo 你可能要多啲動手技巧,否則可能會有「原來e ink 真係咁low tech 的感覺

如果一定要中文書,我自己用緊mooink 貪佢有自己書城,書嘅口味都岩自己,又可以直排。不過機身造功認真麻麻,要錫住用。

之前有部kobo forma 都打算拎黎睇中文書同漫畫,但以前用開oasis, 硬係覺得forma 的漫畫顏色唔夠黑,灰灰地,睇漫畫又會成日lag 機,無耐就放左。但睇中文係可以的,不過好似買書要用番電腦,唔知改左未。
點為之閃
你哋用緊邊隻書城
幾多錢
我用緊掌閲98蚊一年
中文書任睇
彩色漫畫
可以繁體字直行
部機仲可以廣東話朗讀
肉眼又唔覺
應該係講緊 PWM 既問題。

基本上 full power/off 個 front light 就唔會出事,極暗就會閃。

所以可以熄前光的話,最好都係熄左佢,又慳 d 電。
啲排版得唔得
$98 幾吸引
之前用肉眼睇都唔覺,不過陰陽mon 反而勁啲
條邊係好黑人憎有時開燈熄部機光
我都係
原來叫陰陽moon,唔怪得我話漏光冇人覺得有問題
好得
好整齊直行
好多翻譯書 冇問題

支那漫畫原來好多
輕輕鬆鬆
呢部彩色
真係愈用愈正
用咗幾個禮拜
冇投訴

https://youtu.be/XR41y3yGNbQ
可能有啲支那叫法 不過比較易明
水著女星既 demo 相呢?
睇漫畫還好
睇書又大陸用語又cut內容唔掂la
所以我連喺中亞買書都唔會了
https://matters.news/@nlsdnm/翻译失真所炮制的美国鄙夷-对比同一本书的台湾-大陆以及美国片段-bafyreid4vxna7trak5vxpzo3uu2zzv72jdllreh4brt6a6m7ouooqijlei

專業之死 台版 vs 支版

睇書要擔心支版有冇改內容
我寧願貴D直接買台版好過
(如果英文好,直接買原版最好)
呢個真, 睇到作者原意大於一切, 亦是基本
嘩,好好地一本書比佢搞撚到革命紅本子咁
想問下Kindle 推送個email storage 有無limit?
啲漫畫睇完唔知del唔delete好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞