[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
ok
等我仲直接用 calibre 轉添
唔該巴打
Kobo最後幾個鐘
買左成千幾蚊書
我明,我都買左過百本漫畫…
漫畫頂得順
小說+輕小說個下
有減價都輕鬆破千
Kobo啲漫畫齊唔齊?
就係唔多齊,但買親都過千先仆街…!
想問而家買香港行貨機
係咪直接可以係機入面下載簡體書
再簡轉繁黎睇,洗唔洗自己再入字型
kindle要自己再加入簡轉繁的字體,仲要係mobi8格式才可以轉
吓,原來係咁,我頭先仲以爲唔support ttf添,乜kindle咁鬼煩㗎
係呀,唔同品牌既閱讀器都有自己既格式要求,kindle最好既係mobi8(azw3),kobo既係kepub,聽講多看有自己既epub,其他閱讀器未必讀到
azw3出到ttf但揀完冇反應
我轉直排係參考呢個網頁,你可以睇下有無地方可以幫到你
http://www.vixual.net/blog/archives/713
都係加簡轉繁字體
請問點解成日要kobo 買再轉檔入kindle 嘅
我見amazon 都有出緊繁體書 抑或個書庫仲係太細?

我仲糾結緊買kobo forma 定 kindle oasis 好
書庫細,未必夠update
同埋最緊要係kobo多折扣多優惠

我都見kobo好似平常價已經平過amazon
不過oasis個size好似最啱我(個袋)
可能要搵機會去試吓kobo forma,睇數字就啱啱寬咗少少
係呀,偏厚身同膠啲,宜家多咗地方有display
同埋kobo無得加黑,如果會睇埋漫畫就要考慮埋
睇過啲review都係好似oasis質感好啲
但都好似書庫最重要

我睇中文書多 唔預睇漫畫
諗緊靠amazon個書庫夠唔夠玩
碌咗兩下都覺得有唔少書啱睇 但驚咁啱有書想睇搵唔到又麻煩
amazon 書庫一定唔夠
kobo 繁體書多好多

要視乎你想睇咩field 既書
kobo to kindle 其實都好易
咁我可能都係試一試Kobo先
我斟量搵咗吓會睇嘅書
發現Kobo啲書真係幾多 連英文書都有一定存量

kobo to kindle我見解密再轉檔都還OK
不過會唔會覺得個整合無咁好
無 一樣
係漫畫麻煩D
唔諗住用嚟睇漫畫
所以買書入書方唔方便係主要考慮
假如硬件上唔大差別
你落鋪頭試下部 oasis 先
oasis都有得試?
我以為得kobo可以去誠品試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞