[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
唔敢擔保所有書都正常
但試過幾次都得

不過目錄如果有兩層
會壓咗做一層
thank you so much
新手想入第一部電子書
平時用電話睇好唔方便
睇中kindle oasis第一代
貪佢體積最細可以放入細袋仔
想問oasis第一代有無咩大問題?
我見係第8th generation都支援到繁中書
oasis 1全港得紅葉書屋有又最平
間野有無伏?
我果陣應該未過, 因為部機係香港舖頭買,唔知佢係amazon 買返黎擺左幾耐

不過,我後咪試過自己整,我發現呢啲eink mon 好sensitive, 一個唔小心就好易搞到個touch 功能用唔到。。 成件零件報廢
去gearzone買kindle信唔信得過
全新?幾銀
係咪就出paperwhite 5,等唔等好
有無kobo用家睇漫畫發覺好淺色
有無高手識搞
差唔多啦, 高低差其實差唔多
計正會兩三年出一部新PW, 但今年爆武肺, 可以會延後
有無睇過原裝版本?
有時係個 source scan 得差。
Oasis warmth function 係咪真係護眼啲,貴paperwhite成倍有多
你可以試下將部電話較做偏紅/偏黃嘅護眼mode, 會無咁攰

當然最護眼都係開燈睇
用calibre開過實色好多
見台灣用家話kobo設定問題
睇下有無高手識較色
呢個幫你唔到,我無 KOBO ... 不過 d 人都話 KOBO 係色淡。

可以試下 dedrm 之後,抽晒 d JPG 做 image enhancement ,再用 Kindle comic converter (KCC) 轉返做 CBZ,理論上可行。

或者直接用 KCC 做加強,但有幾好就唔知。
呢個都研究過係work嘅
但太多功夫
Anyway, thanks
燈就一定開嘅,想知白底同黃底值唔值個$1000
我好在意啲書用紙黃定白,有時會因為太影響個閱讀體驗而唔想睇某啲書
買咗之後睇得好舒服,又可以根據日頭定夜晚轉白平衡,睇書仲多咗
所以我覺得都睇你介唔介意呢樣嘢
有,以前用kobo,宜家用kindle, 感覺好明顯,個人覺得係個mon問題

試過用過部e-raeder白燈但係顯示出嚟偏藍,睇得好辛苦

之後就一定買有暖光嘅機,起碼我可以自己揀最舒適嘅色溫
本來睇啱paperwhite 4,但佢又冇warmth,kindle系列得oasis啱

Kobo libra係sunken monitor,即係要forma先啱。

變左不論kindle定kobo都要最高階
睇埋 Boyue …
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞