[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
佢內文寫查到字喎...樓上亦有人話kobo可以入字典
不過其實唔重要,我都唔會買kobo e-reader
PC有信心
Budget 1000-3000夠用好多年掛?
要便攜
但有實體掣 / 冷暖色係?
漫畫我睇得多其他書小小
ok即係kindle kobo買書
其實我兩邊平台買書都得?
都係將電子書轉入去部機姐
我係唔知Kindle/Kobo邊個出部機好啲
巴打幾時先有paperwhite更新?
等緊加USB C叉電
有信心的話,你需要既係響 Boyue 大陸貨到揀一部 300 dpi 既 7.x 吋機種就好。6" 睇漫畫唔夠, 7-10 吋較好。但考慮到便攜性,7.8" 應該係最平衡既選擇吧。例如:
https://www.kdigital.co/products/likebook-ares-note
上 TB 應該可以去到 1900 左右吧。

如果唔用大陸貨,你就要響 7" 機到決定要 Kobo (食 epub 但睇圖會淺色) 或 Kindle (食靚但唔食 epub)。

電子書方面,KOBO/KINDLE 既電子書,漫畫基本上 dedrm 後可以自由轉換,唔需要考慮太多,只需要好好使用 Calibre 即可滿足到你大部的要求。只要統一全部用晒 epub/cbz 基本上唔會出現問題。即使後續轉換亦都算方便。

最後就係希望唔好抽中部機皇。
2018先更新完 oasis新啲都無 應該有排了
不過pw4日日用一粒鐘 長開飛行mode
個幾禮拜先差一次都ok嘅
有人分析近排paperwhite出左新顏色 (plum & sage),所以唔會出paperwhite 5 住

呢兩隻色都好靚

好多字也查不到的。例如加了 ly/ ier 等,轉了少少都查不到。我只用 Forma 看中文書和漫畫。
Youtube有片見到同一本書同一頁同一個字 ‘fourteen’,

Kindle當然無問題,
但Kobo 話查唔到,只有近似字’fourteener’
你嘅意思係dedem嗰陣?

暫時我未遇過呢個問題 我試過一次過入10本都冇事 可能係未過上限
是呀最嬲是英日字典也查到的字,英中字典也查不到。我結果只安裝了英英和英日兩本字典。跟著我現在用 Forma 連看英文書也不會了。
唔係,係當你用 ADE 去下載本書就已經會出問題。
https://support.google.com/googleplay/thread/3317013?hl=en
咁大鑊
不過我quote 嗰篇文章,同埋樓上巴打都話可以import自己的字典,如果得就唔洗單靠內置的陽春字典了
‌‌【網購優惠】最受歡迎的 Kindle Paperwhite 降價

https://www.newmobilelife.com/2020/08/16/kindle-paperwhite4-discount-aug2020/
Oasis 3
請問有冇newspaper subscription 推薦,想平平地睇the economist之類嘅news+magazines
Kindle 版本
Oasis 特價未啊
等black friday la
結果買左boox poke 2
咩平台都食曬 又輕
黑白 定 彩色 版呀?
黑白啦
彩色技術未成熟 咁快買冇謂啊
早一輪預購時只係千六人仔,呢個價玩下都 OK 既。
反正唔考慮色準的話,黑白彩色都係咁用。
彩色版睇純文字有300ppi
但睇彩色圖得100ppi

同埋因為加咗color filter
整體上個芒比較暗同多粗粒...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞