[選擇困難症]買唔買Kindle好(8)暨交流區

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
Kindle paperwhite 又冇warmth adjustment,逼人等Black Friday 買oasis

有冇人說服到我warmth adjustment唔係咁重要
Btw,kobo 應該就唔考慮了,我好需要kindle oxford dictionary
其實kindle可以自己入字典
kobo好似都得
網上好多字典資源 包括oxford
有冇人部paperwhite 2018叉電燈長著熄唔到
已經有部kindle paperwhite 3,
想買部有掣撳嘅方便啲,有冇啲咩平平地嘅選擇?
Kindle 有冇內文翻譯
有問題想問巴打
買電子書閱讀器應該買邊一部好啲?
屋企實在無位擺書
我有睇頂樓
但我中文英文書輕小說漫畫都會睇
暫時漫畫多少少 因為少啲字
如果睇漫畫多啲
咁其實邊部平均好啲?
Kindle?Kobe?Readmoo?
想你地俾啲意見我

買書既話
Kindle readmoo Kobe google play
係咪邊個平台買
最終用Calibre都可以轉哂入去本電子書到?
唔會有啲咩問題例如睇唔到?thx
Kobo 是不可以入自己的字典的。而跟機的字典太不濟。所以我一直也是用 Kindle 看英文書。
利申:擁有 Oasis 1st gen & Forma。
見到有唔少人話oasis粒電唔係好掂,2-3日就要充一次,paperwhite 就玩到最少一星期
如果整到oxford dictionary落kobo, 咁我可能買Libra H2O

話時話 Kobo CA 又平過Kobo US 一大截嘅
推一推,睇中文書多
只可以話飛行模式係指定動作,否則你真係睇住電量一直跌。但唔影響使用嘅,你唔會24hrs 睇緊書架嘛,瞓覺咪叉囉,同埋一定未至於要一日一叉。
kobo 可以自己入,但係會取代咗本身嘅其中一個字典
好似我咁就揀意大利文字典轉咗做英中字典
如果你唔買readmoo平台嘅書就唔使揀佢,因為佢買d 書無得匯出
kobo/kindle 就睇你邊度買書多,kindle 買書無咩優惠,kobo 成日有折

我自己就kobo台灣區買書多,每日精選99台幣一本書買埋買埋都近百本書,直接kobo e-reader睇,好方便

google play有時買書會平,但係每買書本都要搞一大輪先匯到入kobo 睇,差少少錢由佢la~
首先你對你自己既電腦能力有幾多信心,筆直有幾多,有無特別使用要求 (便攜 / 有實體掣 / 冷暖色 / 漫畫重度使用者)?講左先答到你。

至於買書方面

記住響 Readmoo 同 Bookwalker 買左既書係有入無出,唔通用既。
除非你打算搵部 android 平版去服侍佢。
所以考慮應以 Kindle / Kobo / Google Play 為主。
而其中 Google Play 有額外既問題,不太建議。
你睇中文書多定英文書多,定一半一半?
我覺得揀kobo定kindle除咗睇字典,主要睇你會喺邊個平台買書
英文 所以 kindle走唔甩
咁一定買kindle啦
除非你錢多,想買多部kobo專睇中文書
不過我有時都會上kobo買中文書,convert完入落kindle,個體驗都ok
心急 等唔切black Friday 先周圍睇有冇代替品
想請教下Google Play嘅額外問題係咩?
佢對 Adobe Digital Content 支援有問題。當你買多幾本時,由 Adobe 個 epub viewer 會出過左上限,要搵 CS 解除限制。

雖然唔難搞但係麻鬼煩。
這些是楊春字典...查不到字的........
Kobo 不可以用 Oxford 字典。
你看英文書就一定揀 Kindle 的了。不論購買平台或查字典方面。而且雲端服務+Telegram bot 好好用。直推 mobi 至 kindle,一流。
7/9 US Labor Day 有機會有sale
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞