[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
唉,其實成件事都好絕望
可以失望 不能絕望
第二十二章(2)

Jessie父親卻說:「乜原來你都關心個女帶咩人返黎咩?係擔心個女嘅,你就唔會搬出去啦!」

Jessie以為父親早已釋懷,沒想到父親原來還對此耿耿於懷。

「依家我因為邊個先搬出去呀吓?我唔關心個女,咁你呢?你知你個女依排發生咩事咩?」Jessie母親馬上生氣地轉過頭,瞪着Jessie父親說。

「咁你知唔知佢前幾日半夜三更帶咗邊個上黎呀!?」雖然只是小事,可是脾氣暴躁的Jessie父親已氣得咬牙切齒。

Jessie母親的視線馬上轉移到Jessie身上,問道:「你半夜三更帶邊個上黎?」

自小,父母便爭吵不斷,Jessie早已見怪不怪,可是,自母親搬了出去以後,也許是因為少了接觸,二人的爭吵也隨之減少。

然而,不知今天是不是貼錯門神,二人竟吵得面紅耳赤。

「夜啦,唔好嘈啦好嗎?」眼見謊言快被拆穿,站在二人中間的Jessie馬上對母親說:「快D返去啦。」

「返咩去呀?依間屋我都有份架!」Jessie母親卻仍舊佇在房裏不願離開,彷彿誰先撤退,誰就是輸家。

「你有當過依到係你屋企咩?你當依到係酒店咋,話黎就黎,就走就走!」Jessie父親吼道。

「夠啦!幾點啦?嘈少陣得唔得呀?咁唔滿意大家嘅,咪離婚囉!」Jessie終於受不住,把心底話說出來。

「你仲未答我,你究竟帶咗邊個返黎?係咪嗰個James?係咪因為咁你依排先三日唔埋兩日都唔返屋企?」Jessie母親眼神凌厲地看着Jessie問道。

Jessie沒想到母親竟知道自己沒回家,是父親通風報信的嗎?Jessie看着父親,卻無法從父親那盛怒的眼眸裏找到答案。

「做咩唔答我?」Jessie母親追問道。

「你都認定咗係囉,就算我話唔係你都唔信架啦!」

「唔係,咁係邊個?!」

「我唔想同你地嘈,要嘈就嘈飽佢,我返宿舍!」

「你同我企係到!」Jessie母親生氣地喊道。

兒時的慘痛經歷,使Jessie從來服軟不服硬,倒是走得更快了。

「我同你講,你都邊個一齊都可以,你千祈唔好比我發現你同返嗰個咩James一齊返,如果唔係你唔好返黎依個屋企!」

「哼,你有當過依到係屋企咩?」Jessie跪在地上收拾着剛抬回來的行李箱,抬起頭對母親說道。

本來,Jessie打算整個Sem Break都不回宿舍,所以一早把行李箱拖了回來。

沒想到,這麼快便又要拿出來。

Jessie的冷笑聲和說話,像針一樣刺進Jessie母親的心裏,雖只是小小的洞,已叫她感到難受。

她沒有想過,自己為Jessie付出那麼多,犧牲了最寶貴的青春歲月,倒頭來Jessie竟和她父親的想法一樣。

「既然你都唔想我返黎,咁咪唔好返囉,反正我都唔想住係到!」Jessie繼續邊說邊收拾着衣服。

「好呀,走呀,你咁叻,到時學費、宿費乜費物費,我都唔會幫你交!」看着明明自己那麼心疼,卻每句都在頂撞自己的Jessie,Jessie母親更是氣暴如雷。

聽到這句,Jessie內心慌了一下,卻絲毫沒有表露出來,接着說:「錢咋嘛,大不了我咪去借 Loan!」

眼見二人吵得不可開交,Jessie的醉意頓時醒了三分,皺着眉頭走出來,對Jessie說:「咁夜你仲去邊?係都聽日先返去啦。」

然而,Jessie卻沒有理會他。

「你為咗嗰個咁嘅James同我地鬧交?你無野呀嘛?」Jessie母親站在Jessie旁邊說道。

「我都話唔係佢囉!」明明已被揭穿,Jessie卻還是矢口否認。

Jessie沒有再理會母親的說話,默默地收拾着行裝。

「咁夜,我幫你Call的士啦。」Jessie父親知道無法阻止固執的Jessie,只好替她召的士。

然而,倔強的Jessie卻不領父親情,拖着沉甸甸的行李徑自走了。
------------------
其實好想繼續打,但好眼訓⋯⋯
多謝大家捧場,希望聽日可以早D出到
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
我份人比較悲觀不過無論結果係點,香港人都唔可以忘記過去依一年發生咗D咩事!
我唔知我有生之年會唔會見到香港獨立既一日
但係我會比我既下一代 佢地既下一代知道
佢阿爸阿爺後生嗰陣暑假係做緊乜
我會好驕傲咁同佢地講我守護緊我既家
國際大清算嚟緊
唔好悲觀!
Jessie的醉意頓時醒了三分

是的,太夜出文懶得proofread多謝指正!!
咁夜都仲有文
推post

睇來都唔記得左

jessie老母唔鐘意James係一早講過?
James仲有冇雞脾食呢
離家出走直上JAMES 屋企,
宣示主權。
同居生活正式開始
Yes and this too 第十六章(7)
https://lihkg.com/thread/1925920/page/19
從炎夏到寒冬
再走到炎夏…
大家都唔好放棄
唔好忘記
其實唔返屋企
可以去搵James
仲可以阻止佢帶條八婆返屋企
究竟唔俾父母是但一方支持嘅感情會唔會行得遠

Jessie媽擺到明唔gur James仲要有偏見,如果無啲咩令Jessie媽改觀,將來要娶Jessie都幾難
如果繼續行到落去都仲有機會既 佢老母同多數家長一樣咁現實 除非James出黎做野搵得多咪可能改觀囉 用錢解決到既問題就唔係問題啦
同意以上所言

有錢或年紀越大 機會就大D
哈哈 係唔係好耐之前既故講?
點解我完全唔記得jessie媽唔係住係屋企
我印象係jessie失戀返屋企對住呀媽喊
反而無乜提過呀爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞