[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
得唔到嘅永遠都係最美好,但有D人可能淨係適合活係記憶裏面⋯⋯希望你學識處理依段感情,學識將佢擺係心入面,同時都要接受你地已經成為過去⋯⋯btw〈羅生門〉好啱你聽
https://www.youtube.com/watch?v=OfnhDUBWVl4
我覺得佢哋應該係去整蛋糕
認真?
00後表示由細叫到大多啦A夢喎
想快啲睇埋佢 今日出得好快!幸福
https://www.youtube.com/watch?v=yPNFWHoJHLo
第十九章(11)

「如你已應驗甜蜜夢境
塵埃飄渺間早已落定」
〈塵埃落定〉

「喂,你地咁遲先到架!禮物呢?講好要交換禮物架喎。」戴着聖誕帽的Kelvin說道。

看着自己的莊員和上莊的人這刻竟齊集在自己面前,Angel驚訝得瞪大了眼。

「你唔係唔記得,我地好耐之前係莊Group講好咗,話Book間Party Room一齊過平安夜,一齊倒數呀嘛?」Jacky忍不住笑着說。

「無可能架!」Angel連忙拿出手機,點開莊Group,才發現自己為了專心應付Final,一直Mute了這莊Group,裏面有過百則未讀信息。

Angel馬上露出一個尷尬的笑容。

「我比現金得唔得?」Angel向Kelvin問道。

「現金Double喎。」

「唉,好啦,我都無得揀。」Angel無奈地從錢包掏出兩張紅色紙幣。

「哇,Angel姐真係大方。」收了錢的Kelvin馬上便走開了。

「手袋比我呀,我幫你擺埋一邊,順便跟一跟一陣嘅抽獎禮物,你搵野玩住先。」不知是不是信不過Kelvin,Jacky跟着Kelvin走了。

房間裏,有的在打麻雀,有的在玩Switch的Overcook,有的在玩足球機⋯⋯花樣多得不能盡述,唯獨Raymond正拿着啤酒,和Bonnie站在露台聊天。

佢地傾緊咩呢?Angel好奇地走到露台。

踏出露台的瞬間,冷冽的寒風馬上竄進Angel的短裙裏,冷得Angel打了個抖,有點後悔走了出來。

「你終於黎咗啦?你一直都唔應機,仲以為你唔黎添。」Bonnie看着剛推門而出的Angel問道。

「我唔小心mute咗個group miss晒D Message。」Angel尷尬地說。

「果然係Angel呀,Prep諮唔記得,連莊聚都唔記得,」Bonnie笑着說,「依到實在太凍啦,我都係返入去先,你地慢慢。」

說畢,Bonnie便離開了。

「哇,你唔凍架?仲飲凍冰冰嘅啤酒。」Angel問道。

「少少啦,你唔留係入面?依到咁凍。」

「點解你今晚唔約Jessie?」

「點解我要約佢?」Raymond反問Angel。

「你唔係鍾意佢咩?」

「但佢鍾意嘅唔係我,我仲係依D日子約佢,咪盞比佢拒絕。」Raymond看着街上川流不息的人潮說道。

「你又知?」Angel也隨着Raymond的目光往下看。

「嗰日佢整親隻腳,我孭佢返去嘅時候,佢仲為咗佢同我鬧交,佢仲係等緊佢返黎搵自己。」

「依家距離嗰日都過咗咁耐,可能佢已經放低咗呢?」Angel說道。

「愈識得Jessie耐,愈覺得佢同我個初戀好似,似到我知道佢無可能咁輕易走到出黎,佢應該仲等緊佢返黎。」說到這裏,Raymond喝了一口冷得入心入肺的啤酒,「既然佢鍾意嘅唔係我,我仲走埋去做咩?」

「但James已經同咗嗰個女人一齊,你明明對Jessie咁好,可能有一日佢會鍾意你呢?」Angel單純地說道。

「就好似一個扮訓嘅人,你永遠都叫佢唔醒,又何苦繼續等落去?我就無咁偉大啦,我寧願趁早抽身,止蝕離場。反而⋯⋯我覺得佢個Ex可能會返番黎搵佢。」

「邊有可能,佢明明已經飛咗Jessie,仲Hurt得Jessie咁深。」

「女人分手就開頭嘅時候傷心,而當女人就快放低嘅時候,就到男人開始後悔,話唔定佢已經返咗黎搵Jessie。」Raymond的口吻就像個戀愛專家似的有說服力。

「照你咁講,佢返黎搵Jessie嘅時候,Jessie應該已經放低咗啦,仲點會一齊?」

「我唔知點講,總之Jessie就仲未放低佢。」

「就算係,Jessie都唔應該同返佢一齊!」Angel激動地說,「佢咁賤格,返黎咪盞繼續Hurt Jessie,我寧願你追走Jessie!」

Raymond想起自己當年的所作所為也和James相差無幾,而現在他也正在承受這份惡果,甚至是一輩子都在承受這份惡果。

若時間重來,他絕不會再這樣對那個最深愛自己的她。

「可能佢個Ex會改過呢?」Raymond笑着說。

「就當佢真係返黎搵Jessie啦,你唔會唔甘心咩?」

「咁有時D野唔一定要得到先開心嘅,況且我都未去到咁愛佢,如果佢地真係可以係返埋一齊,而Jessie又開心嘅,咁咪得囉。」

這句話之後,二人再沒有說過話,只默默地繼續觀察着那條人來人往的街道。

「你地係到傾咩?」這時,Jacky突然出來了。

「傾佢同Jessie囉。好凍呀,我都係返入去先,你地慢慢啦吓。」這次換Angel打着冷顫地走回去。

「你同咗Angel講未?」Raymond看着Angel遠去的身影說。

「未,我未搵到適當嘅時機。」Jacky說。

「你咁對佢好唔公平,Angel咁純,係個好女仔,你最好快D同佢講,唔係盞Hurt到人。」Raymond說。

「放心,我會搵個機會話佢知架啦。」

晚上,Jessie下車後,獨自走在回家的小路上,腦海裏不斷浮現James陪自己走過這條路的畫面。

唉,過咗咁耐,每次行依條路都仲係會諗起你,睇黎我永遠都唔會放得低你⋯⋯Jessie看着自己那被街燈拉長身影嘆了口氣。

快走到大廈時,眼前突然出現一個熟悉的身影。
-----------------
一直有讀者叫我比Hints,黎到依個位,大家覺得Jessie最後究竟係同邊個一齊?今晚我一口氣打咗成晚文,好辛苦架,睇在我咁努力嘅份上,大家都要努力,多D留言推Post+正評呀如果唔係聽日可能就休息一晚了,多謝大家支持
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
我都係咁話,雖然我未後生到係00後
今晚好多伏筆好好睇啊
加油
慣咗手勢㩒不推文推多次
真... 80 後多得CCTVB 唔少

即係好似而家啲人叫嘅小三,我哋會叫二奶,情婦 etc...
去YouTube下叮噹 可以睇返以前啲episode
究竟jack有咩瞞住angel

唔係Jacky都係仆街黎掛
Jacky唔會係仆街掛
Jacky, Raymond and James....唔係啊嘛

我希望Jacky係話要去exchange 移民等等... 而唔係已經有第二個
有時真係淆底冇勇敢去行下一步就會miss左
就返唔到轉頭
真係受過傷先有既體會 Raymond睇得好透

反而覺得Jacky未必係衰仔 唔通佢要出國讀書?
This is my prediction as well
唔好停文啊呢到好多讀者等緊你支持你咖 加油
等緊樓豬 每次上嚟都有有質素嘅文 欣賞你
btw 睇故不忘過去十個月嘅抗爭日子

唔好忘記樓主依家個男友好似唔夠上進,所以我覺得一定唔會係raymond
真係有可能反嚼james, 又或者係alan?
邊度有講過樓主現任唔夠上進
我竟然睇漏咗
James唔夠上進係佢老母覺得 Jessie從來冇嫌棄過 但言談間無意中傷左James既自尊心 佢太自卑所以出軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞