[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》

1001 回覆
170 Like 5 Dislike
又要唔俾Jessie 同其他男仔去 即係仲愛啦
佔有慾咋掛
我係Jessie 就俾返6000佢
再同第二條仔(Alan又好Raymond又好)去
james點會唔同kay去
(之前有講過james唔係有錢仔 應該唔會嘥咗機票錢掛?)
繼續
同jessie去咪得囉 完美結局
jessie bb
Jessie
Jessie
犯賤嘅james
唔要人就唔好理jessie同邊個去
Jessie 應左james個whatsapp啲咩
「啲錢係我本事你先過比我嘅,我同邊個去都得」
我會咁
即刻訂機票 即興走
第十六章(7)

「如無力挽回要懂得放手 逝別了的人再不可擁有
仍能在往後日子學懂珍惜 念在愛你的 別叫他難受」
〈無力挽回〉

「但我已經比晒錢,訂晒機票酒店。」

「幾錢?我比返錢你呀,你比我嗰六千蚊夠唔夠?唔夠我再貼。」Jessie繼續輸入:「我唔想你同佢去旅行。」

James繼續沉默。

Jessie見James沒反應,竟有一個瘋狂的想法,又輸入:「一係我地早過你同佢去,我地下個月就去好無?我想你嘅第一次係同我,而唔係其他人。」

「你唔好咁啦好無?我已經應承咗同佢去啦。」

「但你都應承咗我!」

James不斷輸入又刪除,過了良久,卻只發了一句:「對唔住。」

傳送完這句後,還未待Jessie回覆,James便已下線了。

點解你要咁做?明明你地識咗幾個月都無,我地咁多年,但你最後竟然揀同佢去?點解連同我去咗先都唔肯?⋯⋯Jessie拿着手機,看着James的Icon,那張出她替他拍的相片,眼眶開始濕潤起來。

Jessie忍不住點開James的頭像,向左滑,是James和自己在Grad din時拍下的合照;再滑下去,是二人在中學參加交流團時,在台灣拍的照片;再滑下去,是二人初中時,一起拍的貼紙相⋯⋯

所有的照片,幾乎都有Jessie的存在。

「寶貝我走⋯⋯」這時,Jessie母親拉開了Jessie的房門,準備和Jessie說再見,卻發現Jessie在哭,「你做咩喊呀,寶貝?」

Jessie的母親趕緊放下手袋走到Jessie床邊。

倔強的Jessie連忙抹掉臉上的淚水,說:「無野呀。」

就像小時候,Jessie跌倒在地上後,明明痛得快哭了,卻還是強忍着淚水。

「你真係無事?無事做咩喊得咁傷心?」Jessie母親心疼地看着Jessie。
可是,儘管Jessie再努力抹,眼淚還是不斷往下掉。

「乖,寶貝唔好喊啦,媽媽會心痛架。」Jessie母親坐在Jessie床邊,把Jessie擁入懷裹。

聽到這句話,Jessie終於忍不住,也伸出手抱着母親,說:「點解,點解佢唔要我?明明佢地識咗無耐,我地一齊咗咁耐⋯⋯」

「乖,媽媽係到,媽媽永遠都要你。」Jessie母親沒有說太多的話,只默默地抱着Jessie,雙手輕撫Jessie的髮絲。

就像小時候,Jessie還在襁褓時,每當Jessie哭鬧起來,Jessie母親都會溫柔地輕摸着她的頭,唱着搖籃曲哄她。

只是,小小的Jessie已長大了,不再需要搖籃曲,可她還是需要母親那唯一能使她安心的懷抱。

這時,Jessie才發現,母親的懷抱才是她的避風港,儘管她走再遠,只要回頭,母親永遠都在。

Jessie開始後悔當初不聽母親的話,還為此多次與母親吵至臉紅耳赤。

「對唔住⋯⋯」要面子的Jessie竟和母親道起歉來。

「傻豬黎嘅,對住媽咪唔洗講對唔住架喎,無論發生咩事,媽媽永遠都會係你身邊。」雖然Jessie母親的口好像很溫柔地安慰着Jessie,但實際上,當她看到自己女兒哭得那麼傷心時,她的心都痛了,像突然被人在身裏割了塊肉出來一樣痛。

要知道,她可是自小就視Jessie如掌上明珠一樣寵着,只要看到好看的衣服、手袋,都會買給Jessie,還讓任性的Jessie手機一部接着一部換⋯⋯
如今,卻被別的男人這樣傷害。

Jessie母親好像突然明白,當年自己父母如此反對自己和Jessie父親在一起,但卻堅持要和他在一起,結果還哭着離婚時,她的父母該有多心痛。

「媽媽今晚留係到同你訓,好似細個嗰陣,攬實你好無?」Jessie母親像哄小孩似的拍着哭得抽搐的Jessie的背。

Jessie沒有說話,只默默地點點頭。

由那刻起,Jessie母親就告訴過自己,不會再容許James傷害自己的寶貝女兒。
--------------------
琴晚打到好Sad,好想即刻去攬下呀媽,可惜佢唔係我隔離
多謝大家留言,大家嘅反應決定更文嘅長度,聽日繼續
預告下聽日會講返Alan,btw點解大家會覺得佢cute,我覺得佢好on9,真係有人咁追女仔架咩?一日到黑都係咁串Jessie⋯⋯
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
真係有人咁追女仔架咩?一日到黑都係咁串Jessie⋯⋯

Yes...我有個朋友把口都幾串...雖然我唔知佢追佢老婆嗰陣係咪咁,但係佢老婆口才都唔差得去邊,每次食飯淨係睇佢兩個已經值回票價 😆

Disclaimer: 唔係個個女仔都受得
做得好好
不過唔係Jessie 性格
每次都留名幫你推

由那刻起,Jessie母親就告訴過自己,不會再容許James傷害自己的寶貝女兒。

gg 睇到喊
bb唔好喊住先
James
唔好太sad 你克服到過去 打到依個故出黎 已經係好大既進步 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞