[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
輕輕一推
推啊
有文未
每日等文等到好辛苦
有文未
大家都好勤力幫手推文,今晚兩更!
第二十一章(3)

下午四時二十分,James比約定時間遲了二十分鐘才到學校。

「咁遲架你,我地開始咗啦。」Amy埋怨道。

「Sorry呀,啱啱塞車。」James邊說邊從背包掏出手提電腦。

而事實上,James其實是為了避免和Kay單獨共處才故意遲到。

「算!反正今晚大家都唔洗旨意走。」Amy說。

「吓,點解呀?」James驚訝地問道,「唔係差少少咋咩?」

「本來就係嘅,但我啱啱睇返份功課要求,原來佢之後仲有Upload一份Guideline,但我地完全無睇到⋯⋯」

「唔撚係掛,你唔早講?」Kelvin也驚訝得瞪大了雙眼。

唯獨Kay沒甚麼反應,只托着下巴呆呆地看着James。

「喂,你地唔多謝我及時發現到個問題,仲話返我轉頭嘅,依家你地無責任睇架?」Amy不憤地說道。

看到Amy快生氣的樣子,James和Kelvin都閉上了嘴巴。

「嗱,根據之前嘅分工,我同Kelvin負責依Part,James同Kay就負責嗰Part嘅,」Amy指着電腦屏幕說,「你地嗰Part可能要大執,同埋要用3D print重新Print過晒D野,所以今晚可能要留耐D,你地O唔OK呀?」

「我有得講唔OK咩?」James無奈地說。

「一係我同Kelvin可以負責埋個PowerPoint啦,咁就可以慳返D時間,咁樣好唔好?」Amy問道。

「你話點咪點囉。」Kelvin說。

「OK,咁開工啦!」話剛落,Amy的電腦屏幕便黑掉了,「弊,無電添,要借學校D電腦用⋯⋯」Amy尷尬地看着Kelvin。

「唉,行啦行啦。」Kelvin馬上拿起電腦跟着Amy走,留下James和Kay二人。

「我覺得其實依部分嘅野都可以Keep返,係全部野變Double姐,你話呢?」James問道。

點解你依幾日都無點搵過我,又無再搵我打機同FaceTime?Kay滿腦子疑問,卻不敢開口問,深怕會聽到她不願聽的答案。

看到Kay黑臉的樣子,James忍不住嘆了口氣,不耐煩地問道:「又做咩呀?」

Kay知道她已失去發脾氣的資格,只能收起一貫的脾氣,問道:「你好返晒啦?」

「好返啦。」James簡潔地回覆道。

「咁就好啦,我整咗D曲奇比你食呀,你試下呀。」Kay從袋裏掏出一個裝有不同形狀的手作曲奇的密實袋,然後拿了一塊心形的遞到James口邊。

James沒有馬上吃進口,而是伸手從Kay手中拿起曲奇,然後才放到嘴裏。

Kay無奈地放下懸在半空的手,嘗試用笑容掩飾內心的失落,問道:「好唔好食呀?我今朝親手焗架。」

曲奇充滿牛油的香氣,香脆可口,又甜而不膩,確實挺好吃,可是James卻只簡潔地說:「唔錯呀。」

「今晚唔知要做到幾點呢,你肚餓可以食喎。」Kay索性把整包曲奇放到James手上。

「唔洗啦,咁大包。」James推塘道。

「我特登整比你食架,你唔鍾意呀?」Kay扁起嘴巴說。

看到Kay這表情,James馬上改口說:「邊係呢,我驚你比咁大袋我,你無得食姐,多謝晒。」然後把曲奇放到背包裏。

「依家食先好食架。」

「太好食我唔捨得一次過食晒,都係今晚返去先慢慢享受啦。」James微笑道。

「你鍾意食嘅,我下次再整比你食呀。」Kay雀躍地說。

「唔洗啦,咁麻煩。」

「唔麻煩,你鍾意食就唔麻煩。」Kay的臉上揚起一個燦爛的笑容。

James也不知道該說些甚麼好,連忙把焦點轉移到Project上,問道:「你覺得隻色洗咪變?」

「我覺得隻色可以Keep返,但⋯⋯」

「叮!」這時James的手機傳來了信息,馬上拿起手機,把屏幕調至最暗後,才敢點開Jessie傳來的信息:「你做緊咩呀?」

James馬上回覆:「傾緊Project。」

「我好掛住你,幾時傾完呀?」看到Jessie傳來的信息,James的嘴角竟不自覺地往上揚,甜滋滋地回覆:「我都掛住你,但今晚可能要做通宵,聽日黎搵你好無?」

「邊個搵你呀?睇得咁開心⋯⋯」Kay忍不住問道。

James回覆了一句:「我做野先啦,一陣再覆你。」後,便馬上放下了手機,對Kay說:「無呀,個Friend send咗D搞笑圖片比我睇咋嘛。我地繼續呀。」

就這樣,James和Kay一直做到晚上八時多,才勉強完成了一半的設計圖。

「好肚餓呀,不如我地去食D野囉。」Kay說道。

「食你整嘅曲奇呀。」James正準備從背包掏出曲奇時,Kay卻伸手阻止了他,說「唔好啦,嗰D整比你食架。不如我地出去食野啦。」

「但出去食野就會搞到好晏架啦喎,不如我去7-11買D野食返黎呀。」James提議道。

「吓,但我真係好肚餓喎⋯⋯」Kay渴求地盯着James的臉說道。

「乖啦,快D做完就可以快D返屋企。」

「你錫我一啖就考慮下啦。」Kay指着自己的臉頰說道。

然而,Kay不會知道,James之所以想盡快做完這個Project,並不是真的只是為了可以盡快回家,更大的原因是不用再見到她。

為了達成目的,James只好輕輕地親了Kay一下,便馬上跑了去買食物。
James要乖乖地啊
睇咗個故咁耐自己當咗Jessie係朋友
千祈唔好再hurt佢啦
樓主寫到佢變溥儀算啦
睇到好肉緊呀
amy擺明特登等kay可以獨霸james
今晚仲有冇多一篇?
不知者不罪嘅
kay有同amy呻 平安夜嗰晚已經有
幾日冷淡對佢 仲唔呻到樹葉都落 扮晒慘咩
Feel到James嘅決心
不過最尾都要錫啖kay 有啲嬲
我知只應酬緊kay 但都唔好錫啦!
就算James肯改都唔想佢同返Jessie一齊
馬上拿起手機,把屏幕調至最暗後...

Sor 錯重點,but I can’t help it

睇吓James點樣拆呢個局..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞