[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
Push
食屎啦James
Push
依家開始打!!可能夜D先出到,等唔到嘅聽朝先黎睇啦,唔想你地同我一齊爆肝
加油Jessie
樓主加油
搵咗好耐歌都搵唔到一首夠貼切,用住依首先
-----------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=VqnpLbr1zJs
第二十二章(1)

「你界定了生活 我侮辱了生存
只適宜滯於山之谷整理我的凌亂
渴望大團圓 腳下路程難以削短
未見終點 也未見恩典 我與你極遠」
〈高山低谷〉

Jessie深呼吸了一口氣,把鑰匙插進鐵門的鑰孔,戰戰兢兢地轉動着,彷彿這樣就不會被母親發現自己做的虧心事。

鐵門還未成功打開,母親已打開了木門,皺着眉頭,狐疑地問道:「你去攞咩攞咁耐?」

「無呀,太耐無見May,傾耐咗咋嘛,快D開門啦。」

「叫佢上黎傾呀嘛,樓下咁凍,」Jessie母親邊說邊替她打開鐵門,「佢送咗D咩手信比你呀?」

「無呀,啱啱食咗D得返依包餅同幾包糖。」Jessie把東西放到桌子上說。

「依隻糖香港都有得賣啦,我係百佳見過好多次,你鍾意食我下次買比你呀。袋餅無包裝嘅,佢自己整架?⋯⋯」Jessie母親滔滔不盡地說着。
「係呀,幾好食,你可以試下。我返房準備聽日嘅補習先。」

「好多功課呀?唔好做咁夜呀,」Jessie母親嘮嘮叨叨地說。

實際上,Jessie明天並沒有補習,這不過是Jessie逃避母親的藉口。

回到房間,母親終於沒有再追問下去,Jessie這才鬆了一口氣,便已馬上忍不住打給James。

「你去到邊呀?」Jessie窩在被窩裏,小聲地問道。

「啱啱上車,咁快打比我,你媽咪返咗去啦?」

「未呀。」

「咁你仲夠膽打黎?」

「掛住你呀嘛。我係被竇到,應該聽唔到嘅。」

當Jessie忙着與James談電話的時候,醉意未散的父親卻從房間走了出來。

「乜係你呀,」Jessie父親瞇起眼,看了看Jessie母親,小聲地說道:「我仲以為係嗰個男仔添。」便走了去洗手間。

雖然Jessie父親的聲線極微弱,可是細膩的Jessie母親還是聽到了。

男仔?邊個男仔?Jessie母親愈想愈覺得不對勁,問道:「邊個男仔?有男仔上過黎咩?」

Jessie父親沒聽見Jessie母親的問題,去完洗手間便徑自走回房間。

豈料,Jessie母親卻跑到他的房間,亮起房燈,問道:「一日到黑都掛住訓,你未答我呀,邊個上過黎我屋企?」

你有當過依到係你屋企咩?Jessie父親心想。

面對Jessie母親突如其來的指罵,Jessie父親頓時惱怒起來,大聲地說:「我聽日放假都唔以訓呀依家?你依家想點呀?」

彷彿嗅到戰火的煙硝味,Jessie馬上拿着未掛線的電話,跑到父親房間,問道:「咩事呀?」

「我問你,邊個男仔上過黎我屋企?」Jessie母親生氣地問道。

Jessie沒有被母親的氣勢嚇倒,冷靜地說:「佢飲醉酒姐,你唔好咁認真啦,夜啦,快D返去啦。」

Jessie害怕父親把James抖了出來,半推半拉地把母親送出房間。

「唔得,你講清楚先,究竟邊個上過黎?」然而,Jessie母親還是不願放過Jessie父親。

「佢係咪講緊Alan咋?」為了不被發現,Jessie不惜搬出Alan來。

Alan?Jessie母親疑惑地看着Jessie。

Jessie眼見母親的憤怒被疑惑蓋過了,便繼續扯下去,說:「佢成日都黎補習架啦,老竇講緊佢咋吓嘛?」

「仲以為係邊個添,下次講野講全套呀嘛。」

然而,當Jessie母親準備步出房間的時候,Jessie父親卻說⋯⋯
覆咗你未呀
多謝你
依個太誇張,都失過咁多次戀,邊有咁易死
樓主今晚仲有無文
雖然一直知Jessie同媽媽唔一齊住 但就正正因為咁 唔明點解佢要返嗰陣都係隨佢心意 個個都要就佢
🤦🏻‍♂️
Oh boy...
打到咁夜辛苦曬 幫你推
Jessie父親卻說⋯⋯

唔係喎,把聲唔似佢喎
最後好吊癮
唔爭氣笑咗
樓主辛苦了
只要你打 就會有人睇 不過都睇住身體

最後 今日421
9個月前元朗鄉黑 大家一定要記得呢個無警時分 一定要清算!
https://youtu.be/0yXTHODE24Q
琴日睇YouTube見到呢條片 好熱血
手足毋忘721 831 101
光復香港 時代革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞