[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
做緊essay同樓主一齊加油
睇住readings在線等
pish
大家果然唔洗訓
送住下一章首主題曲比大家聽下先
〈過路人〉:「你的她長存不死 過路人垂手可得怎可以比」
https://www.youtube.com/watch?v=agoYlc29eNQ&loop=0
等你啊樓主
即係預告定Jessie再一次受傷?
你還是你 明日與她一起

Tomorrow is Christmas day
Didn't James have somewhere to go?
唔想Jessie 唔開心
求吓James 唔好再hurt Jessie 啦
加油樓豬
係喎 唔洗等到去日本
肯定kay又喊
Kay: 你話過唔會掉低我㗎...
Kay又何嘗唔係想搵個人一直陪住一直依靠..... 佢就好似個細路女咁有james陪就夠而jessie就好似老夫老妻咁。
只可以講kay係錯嘅時候同james一齊。
James條仆街仔又想食兩家餐禮邊個玩厭就搵另一個
Kay錯在搶人男朋友
Jessie次次都心軟先比到機會james一次又一次hurt佢。
Jessie只係唔習慣無咗james係身邊。要等佢放低唔係都係當下一個水泡
James一開頭唔flirt kay都可能未必會咁
第二十一章(1)

「你的她長存不死
過路人垂手可得怎可以比」
〈過路人〉

凌晨一時多,剛和姊妹倒數完的Kay剛回到家,拖着疲累的身軀躺在床上,再次拿起手機,點開與James的對話記錄。

二人最後的一則信息,是Kay零時零分發出的:「聖誕快樂!」而James到現在還未回覆,甚至連最後上線時間都是幾個小時前。

你究竟係邊,做咩唔覆我?Kay想了想,還是決定打給James。

「嘟,嘟嘟,嘟⋯⋯」然而,電話響了良久還是沒有人接聽。

「叮!」這時,手機傳來了信息的聲音,是Amy:

「你返到屋企未呀?」

「返到啦。James都係仲未覆我。」

「可能返工攰得滯姐。」

「一點幾,都應該返到啦,打比佢又無人聽。」

「可能訓着咗?」

「佢之前試過話訓咗,但其實佢仲未訓。」

「我覺得佢對我淡咗。」

「邊會呀,你地一齊兩個幾月咋喎。」

「以前我唔開心佢會好努力氹返我,但依家鬧交佢都唔會再氹我。」
「佢係唔係⋯⋯唔愛我啦?」

打到這句,塵封的記憶突然一湧而來,Kay想起和每一位前度和自己快要分手的時候都是這樣,不論是Ray、Edward,還是Denny⋯⋯

想到這裏,Kay的眼眶一片霧氣氳氤,被朦朧的視線再無法看清Amy傳來的信息,只是不斷憶起過去的他們是怎樣傷害自己,尤其是Denny。

Denny快和自己分手的時候,也是這樣,不再每夜一起打機、FaceTime,信息亦久久沒有回覆。儘管如此,她仍愛他,於是她嘗試挽留,她不再要求他做甚麼,甚至委曲求全說自己會改掉所有壞習慣。

然而,換來的,卻是Denny無情的背叛。

James會不會也和她的那些前度一樣?

看着手上的情侶手鏈,Kay嘗試安慰自己:唔會嘅,James應承過,會永遠陪住我,唔會好似Denny咁對我架,係佢係我最需要人陪嘅時候陪住我,我要信佢。

第二天,Kay醒來時,已是中午了,她再次拿起手機,發現James還是沒有回覆自己。Kay於是又發了一則信息:「你係邊呀?記得今晚約咗我食聖誕大餐架,我依家去買料啦。」

然而,一直到Kay梳洗完畢,手機還是沒有一點反應。

佢應該唔會唔記得約咗我掛?唔理啦,都係去買定料先,Kay心想。

於是,Kay隨便換了套衣服,便跑到樓下的超市,開始準備今夜的聖誕大餐。站在貨品架前,看着新鮮的美國大雞腿、西班牙黑毛豬、免治牛肉⋯⋯Kay卻毫無頭緒,不知道該選甚麼好。

既然如此,Kay決定先轉戰較為簡單的飲料區。可是,遊走在多不勝數的飲品前,看着可樂、檸檬茶、啤酒⋯⋯Kay還是拿不下手。

James鍾意飲咩呢?Kay心想。

雖然已經一起兩個多月,這刻,Kay卻發現自己好像不怎了解James,甚至連他最愛吃、喝甚麼,或是最討厭些甚麼她也不知道。

Kay糾結地拿起手機,又發了一則信息給James:「你今晚想食咩?想要豬肉定雞肉,定牛肉?仲有呀,你想飲咩呀?」

可是,James還是沒有回覆,Kay只好順着自己的心意去挑選。

最終,Kay決定煎牛扒配薯蓉。回到家,Kay稍為醃製了一下牛扒,準備好所有材料後,便去了換衣服,化上美美的妝容。直至六時多,她再發了一則信息:「我要煎牛扒啦,你到未呀?」

然而,James卻還是沒有回覆。終於,Kay忍不住又打了一通電話給James。雖然這次James還是沒有接,但卻馬上發了一則信息給Kay:「Sorry呀,我有D發燒,黎唔到同你食聖誕大餐啦。」

Kay馬上回覆:「你無事呀嘛?不如我黎搵你,煮粥比你食?」

Kay恨不得可以馬上跑到James跟前,看看他病得怎樣了,可是James的話卻馬上打消了她的念頭:「唔洗啦,我啱啱食咗D藥,有D攰,訓先啦。」

「你真係無事⋯⋯」Kay還未打完這條信息,James已下線了。

昨夜的想法再一次在Kay的腦海浮現,淹沒了她的眼線,黑色的淚水從臉頰滑下。

「你咁得唔得架?」Jessie躺在James的懷裏,看着James打信息,猶䂊地問道。

「唔係可以點?我同佢仲有份Project未做完,我唔想因為我地兩個嘅事影響到其他人。」

「咁你想諗住幾時同佢講?」

「完咗個Project,我會即刻同佢講。」

「真係嘅?」Jessie的眼神盡是不安。

James馬上扔下手機,抱緊懷裏的Jessie說:「真係架,我應承你,我一定會同佢分。你比多十日時間我,返到去Present埋,個Project就完架啦,我就會即刻同佢分手。」

儘管眼前的James已騙過自己許多次,但Jessie還是二話不說相信了他。

「咁依段時間,你諗住點?」Jessie靠在James的胸膛上問道。

「除咗傾Project之外,我唔會再搵佢。」

咁姐係你同佢仲會見面,仲會有聯繫?Jessie心想。

眼見Jessie沒有說話,James又說:「最多我每個鐘都同你匯報行蹤,你嘅Message我絕對會秒回。」

「真係?」

「真係架!」

「如果你無做到呢?」

「如果我無做到嘅,就⋯⋯就好似溥儀咁。」

Jessie最愛看些奇聞秘史,她想起,她曾經告訴過James,溥儀之所以無後,是因為他是陽萎的。

聽到這句,Jessie忍不住笑了。

「我地唔好講佢啦,不如我地出去食聖誕大餐呀?食Omakase?」James問道。

「Omakase好貴架喎,你請呀?」

「緊係,點會要我寶貝比錢呢?」James看着Jessie說,臉上還是掛着那Jessie最愛看的笑容。

一切就像從前一樣沒有變過,彷彿James和Jessie分手只是一場夢。

然而,James對Jessie的那些傷害卻又真真切切發生過,這叫Jessie很是矛盾。

「你真係唔會再離開我架可?」Jessie緊抱着James問道。

「真係架,」James輕撫着Jessie的髮絲說道,「我知你唔會咁快相信我,但時間會證明比你睇,我真係愛你,唔會再離開你。我地勾手指尾。」

小時候,每當母親和Jessie許下承諾時,都會伸出尾指和Jessie打勾,然後再用姆指蓋章。

於是,James與Jessie許下承諾時,童真未泯的Jessie都會伸出尾指與James打勾,彷彿這樣做,承諾真的就能兌現。

儘管現在的Jessie已知道,這不過是騙小孩的把戲,但她還是伸出了尾指,和James打勾,口中唸着母親的那句話:「拉勾上鈎,一百年不許變!」
-------------------
可能有人會話咩Project拖兩個Sem,但因為改篇個時間線同實際發生有少少唔同,所以真係有個Project要做。
今晚雖然一更,但都唔短架,大家要繼續留言推文呀,聽晚繼續
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
乜你份大中咁難架咩好似做好耐咁
儘管現在的Jessie已知道,這不過是騙小孩的把戲,但她還是伸出了尾指,和James打勾,口中唸着母親的那句話:「拉勾上鈎,一百年不許變!」

應該係

「拉勾,上吊,一百年不許變!」

先啱
你比多十日時間我

呢句通常係邊度聽到呢...gee I wonder🤔
竟然撞正post文時間!
唔只project啦 佢地仲有個日本trip要去呀jessie
如果james同jessie坦白而唔係等jessie自己發現 否則真係二度傷害
明白了
不過比jessie媽知道咗 james都九死一生 對呢個男仔冇好印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞