[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
依一章好長氣地仲有一Part係關於Raymond,
睇下大家反應決定今晚更埋佢定聽日先
好快手喎
推!
岩岩先追左兩日文
去左條女屋企食飯打機無追文成日
飲緊酒打緊smash bros 等你出埋下一節
今晚出啦!
可能佢feel到,不過都係扮唔知囉
今晚
今晚
原來真係唔應約!! 學生係好易自作多情 點解Alan唔問下Polly Jessie有無幫佢搞生日
今晚啦
今晚啦 有時太少 好似睇完個序就完咗咁

覺得青梅竹馬唔會鍾意大家
今晚啦
Hi樓主,我頭先第一次開始睇你篇故
由第一章睇到依家,咁就睇左4個幾鐘
睇睇下係篇故睇到自己既影子,雖然唔關第三者或者距離事,但係都容許我係度9up下

中二既時候我識左個女仔 個陣我係全級最曳個幾個
而佢 就係老師眼中既乖乖女
個陣我同佢係排球場度識 最初真係好單純咁放學打下波
我唔係一個charm既人 其實根本無可取之處
但係後來就無啦啦一齊左 依家睇番都唔明點解

我無James咁好彩 我同佢既戀情只係維持左5個月
並唔係因為我地唔鍾意對方而分開 反正就係有人拆散我地
Anyway 我地啱啱分開個陣 仲有偷偷地搵對方
個時我地知我地已經唔再係男女朋友
但係我依然好珍惜個陣每日放學係天台見面嗰10分鐘
一個月之後有一樣好少既事 我呃左佢 跟住就再無聯絡
之後嗰一兩年我過得好唔開心 成個人無曬生存意義 有時上堂都係喊住過
有時係走廊見到佢 佢面上面次次都係嬲爆爆咁既樣 我每次都想過去同佢講 我仲等緊你 可惜我次次都淆青

好快就到左中四 中間段時間我有拍過拖 但係次次都係發覺 我依然愛佢
有一日我地之間個common friend同我講 佢想搵返我
跟住我地就開始有message對方 但係我好清楚 我只係佢一個普通朋友
有一日佢突然問番我兩年前問我條問題 我再一次呃左佢

自此之後我地再無聯絡 佢後來都同左個同級同學一齊左 去左外國讀書
但係咁多年後到依家讀緊U 我依然忘記唔到呢個人
我已經放棄左同番佢一齊既念頭 但係呢段經歷改變左我既性格同價值觀
即使我再拍拖 差唔多每次都係因為佢而分手
我亦都覺得我再無資格去愛人同被愛 已經害過太多個ex

講到呢度 大家可能唔知我up乜9 或者覺得我係個仆街
只係我睇完篇故忍唔住諗
如果當初我無呃佢
如果我係走廊有勇氣搵番佢
如果我無再一次呃佢
如果我有勇氣係佢去外國之前搵番佢
我係會唔會有0.01%既機會一齊番?
去到呢刻已經無辦法知
當年比人拆散 我覺得係被逼害
依家睇番轉頭 係個考驗 我失敗左既考驗
我願意犧牲一切換取重新接受考驗既機會
當然我呢個考驗對比起James同Jessie之間 完全唔算得係乜嘢
但係我夠膽講我對佢既愛唔會少過Jessie同James
我唔希望樓主係Jessie 我唔想睇到你受苦
但係作為過來人 我夠膽講James唔會好過得過你
每日起身就係度諗自己幾時死 可以擺脫痛苦
James係大仆街唔抵幫 但係佢都失去左個佢一生人最愛既人

Sorry樓主我打得有啲長同1999 希望你唔好介意 純粹想搵個地方比我宣洩下

今日係我地分手6年 你過得好嗎
我還很想你 我愛你
大家都唔洗訓架
----------------------
第十九章(10)

「你幾時先到架?」Angel對着手機抱怨道。

「咪係你後面囉。」Angel轉過身,果真看到Jacky正拿着手機站在自己身後,說:「Sorry呀,遲咗少少,哇,你今日着得好靚。」

這天,Angel穿了一件紅色貼身毛衣,配上一條黑色的超短裙和短靴,修長的雙腿頓時表露無遺,臉上亦脫去了平日的粗框眼鏡,取而代之的,是一雙放大瞳孔的隱形眼鏡,還有淡淡的妝容,美得Jacky忍不住一直盯着Angel看。

「多謝,」Angel羞澀地說道,「我地去邊呀?」

「跟我黎啦。」Jacky抓着Angel的手過馬路,再走了一段路後,來到一棟略為殘舊的工廈前。

走進大堂,裏面的燈光一閃一閃的,時明時暗,一陣陰森的感覺從Angel後頸竄來。

「我⋯⋯我地去邊呀?」Angel忍不住抓緊Jacky的手臂問道。

這時電梯剛好到了。

「去到你咪知囉。」Jacky緊握着Angel的手踏進電梯。

「滋⋯⋯滋滋⋯⋯滋⋯⋯」電梯由於缺乏潤滑劑又日久失修的緣故,關門的時候發出巨大的磨擦聲,那聲音使Angel的內心更為不安,更用力地抓着Jacky的手臂,深怕會突然出甚麼事故。

在電梯裏的一分鐘,對Angel來說仿如隔世,好不容易終於從電梯裏出來了,Angel才鬆了一口氣。

踏出電梯門,便看到有一塊牌羅列着租用這層的公司名稱及所在單位,從名字來看,這裏有一間中醫診所、一間烘焙店、一間賓館⋯⋯

看到這裏,Angel的腦海突然出現無限遐想。

「喂,你停係到做咩?快D跟我行啦。」Jacky把佇在牌前的Angel拉走。
「其實呢,你覺得我地咁樣會唔會快咗D?」Angel故意慢吞吞地走着。
「快?」Jacky想了想說,又說:「唔快呀,你行得好慢喎。」

「我唔係指我嘅步速,我係話⋯⋯」Angel還未說完,Jacky便停了在一個透明玻璃門前,拉着Angel,準備走進去。

「咪住先,我⋯⋯未Ready。」Angel緊張得咽了咽口水。

「唔洗啦,Ready D咩?」Jacky沒有理會Angel的話,輸入了密碼後,一把打開了那道玻璃門,然後帶着Angel,徑自走到其中一間房門前。

「等陣先!」Angel的聲音大得Jacky準備扭開門把的手停了下來,「唔係話唔得嘅,但我需要少少時間,做好心理準備先。」

看到Angel那紅粉緋緋的臉蛋,Jacky突然明白了Angel在想甚麼。

「唔洗緊張喎,我一定會好溫柔咁對你。」Jacky索性順水推舟,靠近Angel的臉說道。

「真⋯⋯真係嘅?」Angel害羞地問道。

「嗯!」Jacky親了Angel的嘴巴一下,問道:「你準備好跟我入去未?」

Angel這才甜絲絲地點點頭。

然而,Jacky開門後的畫面卻嚇到了Angel。
---------------
究竟Jacky帶Angel去咗邊呢?出住少少鋪墊下先,小妹仲打緊,咁夜見到大家仲睇緊真係好
Jack明顯撚緊狗特登搞到人地小鹿亂撞
成間房都係叮噹?
Jacky同Angel呢pair好可愛
By the way 多啦A夢係大陸先會咁講
香港人會叫叮噹😎
會唔會最後係alan入到hku感動到jessie
快啲更啦😢 打左文就post啦,俾啲甜頭讀者
Jacky真sweet
係咪去cafe或者有jacky同angel都鍾意嘅公仔舖頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞