[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
或者咁講 係咪坦白嘅 反而好難拍得耐有結果?
成日估估吓好咩 估唔中又唔開心 估得中又話咁耐先估到
雖然我係絲 但唔明點解啲嘢唔可以坦坦白白
https://www.youtube.com/watch?v=IsHaWo1-0xc&loop=10
第二十章(5)

「如心跳是可以避免
縈繞卻是你的聲線
慣了照顧的不會變
不告別也不發現 對你愛顧早蔓延」
《我的最愛》

多日不見,James發現Jessie那張從不化妝的臉,現在竟添上了脂粉,白裏透紅的,煞是漂亮。不僅是臉蛋,Jessie整個人都瘦削了不少的,看起來單薄了許多,身材卻更突出,比從前更是好看。

睇黎無咗我,你好似過得更加好,James心想。

Jessie看着眼前的James,驚訝得目瞪口呆,說不出話來,只是牢牢地盯着James的臉。

果然,無咗我,你都係過得咁好,一D都無變過,Jessie心想。

過了良久,James才吐出一句:「平安夜,咁早返黎嘅?」

「關你咩事。」Jessie故作冷淡地說。

「我啱啱搵過你,你無覆我,忙住同人約會?」James調侃道。

Jessie馬上掏出手機,才發現James剛才真的找過自己。

「你唔洗同Kay過咩?」Jessie反擊道。

「我同你已經兩個幾月無見過面。」James迴避了Jessie的問題。

「所以呢?」

「你肚唔肚餓?去唔去食野?」

「我無乜胃口。」Jessie說道。

因為見到我,所以無胃口?定係已經同人食飽咗所以無胃口再食?James心想。

「咁⋯⋯算啦,我走啦。」James往前踏了一步,再留戀地看了看Jessie的臉,說:「你變靚咗。」然後,便向着小路的方向準備離開。

Jessie知道自己不應再和James見面,她應該頭也不回地走進大廈,二人從此便不會再有交集,各自過着自己的人生。

然而,Jessie卻開口說:「我想食甜品。」

聽到這句,James馬上停下了腳步,高興地轉過身,看着Jessie的背影說:「好呀。」

於是,二人乘坐小巴,來到一間往日經常來吃的甜品店前。

也許是因為這天是平安夜,來吃甜品的人特別多,二人只好站在甜品店前等候。

「平安夜,無約人咩?」James問道。

「點會無,啱啱先同Alan食完飯,你呢?你唔洗同Kay過咩?」Jessie不願讓James知道自己為了他拒絕了別人,竟說起謊來。

果然,啱啱同人食完飯返黎,James心想。

「我今晚要返工,啱啱先放工。」

「放工唔返屋企?」

「我想見你。」James竟直接了當地把心中的想法說了出口。

「做咩無啦啦想見我?」

儘管Jessie知道,James已有了Kay,他不可能像以前那樣,說她想聽的那些話,可是Jessie還是忍不住這樣問。

「五號,兩位。」剛巧,這時店員叫到了James和Jessie的籌號,打斷了二人的對話。

入座後,James和Jessie被安排到角落的四人枱,二人面對着面坐,旁邊還坐了一對情侶,正甜蜜地餵着對方吃甜品,看得Jessie好不尷尬。

「咦,你地好耐無黎啦喎,Jessie瘦咗又靚咗喎,食咩呀?」老闆娘笑着問道。

「多謝。」Jessie被誇得不好意思起來。

自中學開始,二人放學時經常都會來這裏消磨時間,來多了,老闆娘便也認得他們了。

「照舊要一個芒果鮮奶燉蛋白,一個芒果撈河呀,唔該。」James笑着說道。

「好,一陣就到。」老闆娘收了收二人桌上的餐牌便走了。

「你又知我食依個?」

「你最鍾意食依個架啦,唔係咩?定係你個學生買比你食,食到你厭咗?」James問道。

「你又知佢買過比我食?」

「你自己擺係IG Story嘅。」

這次Jessie沒有再說甚麼,過了一會,才鼓起勇氣問道:「你同佢⋯⋯最近點?」

「咪又係咁,係多咗D嗌霎,你呢?」

「我?我做咩?」

「你同Raymond,定係Alan?最近點?」

「無呀。」

「無?佢地唔係一個陪你飲酒,一個送甜品比你咩?」James不是滋味地問道。

「你好想我同佢地點咩?」Jessie問道。

「芒果鮮奶燉蛋白,同埋芒果撈河。」剛巧,這時侍應把兩碗甜品放到二人面前,再一次打斷了二人的對話。

吃貨Jessie馬上拿起勺子,默默地吃起碗裏的甜品。

碗裏還是往昔的芒果鮮奶燉蛋白,可是Jessie卻覺得今天的味道有點不同了。

吃了幾口,Jessie便發現James一直在看着自己,沒有動過碗裏的撈河。

「你做咩唔食?」

「我想睇你食多D。」

出乎意料地,James還是和往日一樣口甜舌滑,而更沒想到的是,Jessie聽到這些說話,竟然還會有小鹿亂撞的感覺。

Jessie尷尬得馬上低下頭,繼續吃着碗裏的蛋白。

突然,James竟拿着勺子,從Jessie碗裏偷了一口蛋白來吃。

「喂,你做咩偷食我D野?」Jessie眼睜睜地看着那被James挖了一大個洞的蛋白問道。

「Sorry,慣咗手勢,最多比你食返我嗰碗啦。」James把自己的甜品推向Jessie的方向。

事實上,James叫的兩款甜品都是Jessie的最愛,James才會每次來到、想也不用想就點這兩款甜品,這樣Jessie就不用苦惱吃哪個好了。

饞嘴的Jessie拼命告訴自己要有骨氣,可是看着James碗裏那誘人的芒果撈河,確實也很想吃一口。

於是,猶䂊了幾秒,Jessie才說:「唔洗客氣!」

看着Jessie那張明明貪吃,卻努力苦忍的臉,James忍不住笑了。

「笑咩呀你?」Jessie瞇起眼,不爽地看着James。

沒想到,James卻從背包掏出一包紙巾,抽出一張紙巾,伸手替Jessie抹了抹嘴角,說:「你食到成嘴都係啦,咁大個人仲成個小朋友咁。」

面對James這出乎意料的舉動,Jessie呆了數秒,才反應過來,連忙接過紙巾。

「你都係無變過。」James盯着Jessie的臉,溫柔地說道。

「係呀,變咗嗰個係你咋嘛。」Jessie低着頭,苦澀地說道。

聽到這句話,James的心像被甚麼扎了一下似的難受。
-------------------------
多謝大家嘅反應,仲打唔打落去好呢
坦白得黎說話又要好聽,好高難度
希望無搞到你夜訓咗
我唔會,我會寧願嘈到搵到共識為止,有時覺得自己都幾煩
Jessie好可愛
3更thanks!
係啊 以前拍既時候覺得嘈交就唔好 但分左之後唸番原來嘈交係磨合既一環 要增進感情嘈交係無可避免 反而平時冇嘈忍到某個點一次過爆發先恐怖

其實好多人都衰在嘈既時候太衝動講野太盡搞到冇彎轉
所以對方想唔想都好重要 佢唔想聽你講就直接收左皮
James真係好垃圾
打埋落去啦
推!!!!!!!!!!
好賤 hurt完一個又一個
「係呀,變咗嗰個係你咋嘛。」
好心酸
屌你垃圾James
第一次留言
好好睇
加油
支持樓主出文
樓主!樓主!樓主!
James真係好煩
hurt完人 食埋第二條女 都仲要搵返Jessie
+1
覺得James係仆街冚家剷世紀賤男
但係始終想見到相愛既人係番埋一齊
Kay呢啲賤種仆街死啦
希望Jessie 冇俾佢動搖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞