[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
吊癮是不應該的 會趕客的
我反而唔係咁唸 會覺得James就算請Jessie去都係冇誠意 感覺揀任何一邊都只係替身 揀Jessie就會好對唔住Kay 但照同Kay去又好冇理由 明明同人分左手

無論James點揀佢都係錯
咁唔係只係逃避緊問題咩
我覺得揀邊個都唔ok 可能我同Jessie性格太唔同 俾我見到James咁樣揀黎揀去 就算日本係同自己去都覺得好夾硬黎...
啱 當買個教訓
蝕幾千蚊但能夠重建Jessie對自己嘅信任
我願意

一係就蝕幾錢蚊
一係就同jessie一齊去
嗰陣時學生哥,應該係買最平嘅trip?如果係嘅話就冇得退款? 🤔
James嗰格扭扭擰擰咁 做朋友都覺煩
應該係睇航空公司睇下退唔退到機票錢 佢有d有期限退到但有d係直頭冇得退 我係佢既話應該都會留意埋囉
Actually 有
不過係一大班人去
我frd分左之後自己一個人去散心
早知要分手,別再錯下去。
推呀 三更thx
我發覺James真係弱撚智
幾千蚊 Vs 一生中最愛
我有個咁既frd既話我比番幾千蚊佢算
同埋樓主今晚可唔可以三更
我溫書等你丫 溫通宵都得架
搞到咁老尷仲點去旅行啊 我唔知Jessie點唸啊
都啱嘅佢猶豫嗰刻如果我係Jessie 一定好失望
如果James嗰陣時係好決斷咁話「我唔同佢去,我同你去」咁就一天都光晒

Oh well, so many “what if’s”...
第二十一章(9)

「叮!」這時,Jessie手機傳來信息打斷了二人的對話,是母親傳來的信息:「拎野拎咁耐嘅,你幾時返黎呀?」

Jessie這才想起剛才的藉口是來找May拿手信。

「你手上有無其他野食?」Jessie突然問道。

「仲有幾包熊仔糖,做咩?」

「比住我先,」Jessie還不忘拿走那袋曲奇以增加一切的可信度,「我媽問我做咩仲唔返去,我都係返去先啦。你⋯⋯都係返屋企食飯啦。」

「你唔想我上黎搵你啦?」

「我媽係到,下次先啦。」

要是平日的話,Jessie大概會叫James先等一下,或是她和James一起回James的家,可是,只要想起James還是堅持要和Kay去日本,Jessie心裏還是有根刺。

「好啦。」James拿起書包,準備走的時候,Jessie卻抱住了他。

「你可唔可以唔好同佢去日本?」

「我返去再考慮下有無其他解決辦法先啦好無?」James也抱着Jessie,溫柔地說道,「仲有一段時間先到,一定有辦法解決依個問題嘅。你要信我,我永遠都剩係愛你一個。」

「真係嘅?」Jessie看着James的眼睛問道。

「真架,我發誓,我剩係愛Jessie一個,」James舉起手說道,「快D返去啦,廢時媽咪一陣懷疑。」

「但我唔捨得你。」

看着Jessie那可愛的臉,James不禁深深地親了Jessie的額頭,然後是Jessie的嘴巴,說:「最多一陣返去我同你FaceTime好無?」

「我都想,但媽咪係到⋯⋯算啦,你快D返去食飯啦。」

「好啦,拜拜!」

與Jessie道別後,James去了巴士站。

當他百無聊賴地掏出手機時,才發現Kay的信息:「你當初明明揀咗同我一齊,同咗佢分手,你嘅最愛點會係佢?你愛佢就唔會揀同我一齊,你根本唔愛佢。」、「你依家嘅女朋友係我,你仲應承過會同我去日本,如果你離開咗我,咁我點算?」、「James,我好愛你,你可唔可以唔好離開我?最多我應承你,我會改晒我D脾氣」⋯⋯

看到Kay那鋪天蓋地的信息,心力交瘁的James忍不住閉起雙眼嘆起氣來。
-----------------
依part啱啱寫有D短,但今晚真係無啦,D野仲未做晒
聽晚會完咗第二十一章佢
預告下日本之旅未解決,已經有新嘅困難等緊Jessie
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
我都係咁諗
Block咗kay算啦
人嚟 同我大把大把車死條八婆
james: 唔得㗎...返學會尷尬㗎...
有乜撚野好解釋 垃圾一件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞