[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
我都唔知唔想諗佢
睇返自己好似騎劫咗個post咁
都係交返個埸俾Jessie啦
佢仲後生
又準備係alan. 😪😪😪😪😪
煩男人老是常出現
kay真係好煩 好想佢快d收皮
我無所謂呀。其實我好鍾意你依種直率嘅性格,都幾Fun呀,希望你男朋友唔好咁認真快D同你好返
依家先開始打文,預告定今晚應該1點先出到
講笑唔洗咁認真嘅
而且你係話 如果叫錯第二個女仔先會剪 咁佢唔叫錯咪冇事 其實有咩好嬲?
利申 我同男朋友都有互相交換ac名 不過從來冇stalk 對方
上網9up講笑都有人mon住 都幾恐怖
文呢 jessie
等你
留名
等文
等Jessie 篇文嚟錫返我
抱歉Alan遲少少先出現
---------------------
第十九章(1)

「如你已應驗甜蜜夢境
塵埃飄渺間早已落定
從出生當天角色早已禮成
只可合照 縮影」
〈塵埃落定〉

不知不覺間,時間來到Sem尾,也許是先前忙着傷心,Jessie到了最後關頭,才發現有無數的Paper、Project、Exam在等着自己。面對數之不盡的作業,Jessie每天不是上課,就是摺Lib做功課,夜夜焚膏繼晷的,和作業拼個你死我活。

「點解我要讀依科?我嗰陣一定係顛咗,先會信D人話努力考好DSE,入咗U就無咁辛苦嘅屁話,明明仲辛苦過考DSE!」已做了一個晚上Paper的Jessie忍不住對電腦咆哮。

「你有時間做Paper咪算好囉,我連做嘅時間都無,點解我要上莊呀!?」坐在旁邊的Angel也不禁埋怨道。

「咁你又唔好咁講,唔上莊你又點出到Pool,突破到A0嘅命運呢?」Jessie看着Angel的背影調侃道。

自那夜起,Jessie不再夜夜以淚洗臉,生活開始重回正軌,Angel終於把和Jacky一起看日出的事告訴了Jessie。

「可能我唔上莊都出到Pool呢?」Angel說。

「事後孔明,你依家講乜都得架啦。」Jessie說。

「確確!」突然有人敲響了房門。

「呀,我唔記得咗同你講,Jacky今晚會上黎搵我。」Angel說。

「做咩要上黎搵你?」Jessie問道。

「聽日我要考嗰科,Jacky話佢之前Take過,個Prof.係Killer黎架,佢話上黎同我溫書喎。」Angel說。

「你唔去佢間房溫?」Jessie問道。

「佢間房比D男仔霸咗黎打機,」Angel雙手合十,向Jessie哀求道:「你都唔想我爛Grade架。」

看着Angel那張戴着厚眼鏡的傻樣子,Jessie很快便心軟了。

「唉,好啦,不過你等我着返件個Bra先。」Jessie之所以不想讓Jacky上來,除了會覺得不自在外,最大的原因是她懶得穿胸圍。

待Jessie穿好衣服後,Angel才跑去把門打開。

「你終於捨得開門啦,」Jacky捧着電腦和筆記,還有一碗還熱乎乎的燒賣魚蛋走進來,「我驚你會溫到肚餓,叮咗D宵夜比你食。」

「哇,好香呀!Sorry啦,最多我請你飲野啦。」Angel說道。

「有咩飲先?咦,Jessie姐都係到呀,打搞晒。」Jacky向Jessie揮手說。

「邊會呢,Jacky哥。」Jessie坐在書桌前,向Jacky露出一個頗為虛偽的笑容。

Angel不知從哪找來一張小巧的圓摺櫈,放在自己的椅子旁。

「有薑茶、杏仁茶、黑糖紅棗茶⋯⋯」Angel如數家珍地說着。

「哇,咁養生呀你。」Jacky看着Angel抽屜裏數之不盡的沖劑說。

「係呀,日日咁熬夜法,唔養生D我諗我死咗好耐架啦。」Angel說。

「有我係到,點捨得比你咁早死。」Jacky看着Angel的眼睛說。

聽到Jacky的說話,Angel的臉上綻出一個羞澀的笑容。

然而,坐在一旁的Jessie卻不禁打了個顫。

突然,Angel和Jacky都沒再說話,Jessie好奇地用眼角偷看二人,竟發現Jacky在吻Angel。

看到這畫面,Jessie的心像被一根很幼的針輕輕地劃過。她不禁閉起雙眼,開始懊悔自己怎麼還有勇氣留在這當顆閃閃發亮的電燈膽?

「我要去Library借一借書,你地慢慢。」Jessie穿起外套,拿着手提電腦和兩本書便走了。

「都成11點幾,咁夜仲有書借架咩?」Angel看着被Jessie推開的門,單純地問道。

你係真蠢定真係太單純,佢擺明頂我地唔順啦⋯⋯Jacky心想,然而,口裏卻說:「快D溫書啦,一陣Retake唔關我事架。」

聽到「Retake」這個敏感詞,Angel不再深究,馬上乖乖打開筆記。

圖書館的地牢是24小時開放的,除了走到盡頭有一些書架外,這裏主要擺放了多張色彩繽紛的書桌和椅子,還有幾張軟綿綿的沙發椅和軟墊,為的是提供一個讓學生可以輕鬆溫習的地方。

所以,每當Sem中的Midterm,或是Sem尾的Final period,你都可以在這裏看見莘莘學子那埋頭苦幹、叫苦連天的憔悴樣子。

而這是Jessie第一次來這裏。

Jessie剛走下樓梯,便看到一個熟悉的身影,正坐在一排矮桌前,眼睛盯着電腦,雙手在鍵盤上揮舞着。

那是Raymond。

自那夜女籃練習後吵了一架,二人除了偶爾在宿舍相遇時便對對方點頭打招呼外,便沒有再面對面說過話了。

Jessie還未想到要怎面對Raymond,也不願深思,便悄悄地走到圖書館另一端的圓桌。
-------------------
多謝大家支持,多人睇唔排除聽日會晏就就出文
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
呵返,唔好唔開心
唔記得PO埋條LINK添不過要過多幾Part聽先有Feel
https://www.youtube.com/watch?v=yPNFWHoJHLo
又係Raymond
到Raymond出場
進宿
正呀jacky angel

好憎raymond 狗公feel
繼續繼續繼續繼續
好想食燒賣(錯重點
開始想睇埋Angel示意圖
有你呵即刻開心返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞