[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
我會覺得現實既Jessie而家仲同James一齊
第二十章(6)

終於,吃完了甜品,二人步出了甜品店,往小巴站走去。

來到小巴站,還未有小巴,於是James陪着Jessie等小巴。

「記唔記得我地第一次嘅初吻?就係係依個小巴站。」James懷念地說道。

「唔係,係係巴士站。」Jessie反駁道。

「咩呀,明明係依個小巴站。」

「依個係我地第二次係埋一齊嘅時候錫嘅地方,初吻應該係巴士站!」Jessie堅定地說道。

James和Jessie在中一的時候也一起過,可那時Jessie根本還未懂甚麼是愛,而James也完全沒有一個男朋友的樣子,二人像是紙上談情似的。於是,Jessie很快便和James提出了分手,偏偏由那天起,James卻開始對自己死纏爛打,終於,Jessie還是再給了一次機會James。

可是,James卻沒有好好珍惜。

James的話勾起了Jessie和他過去的點點滴滴,她還記得初吻時那份羞澀和心動,還是那樣歷歷在目。

「咁你都記得。」James說,「如果我地無分手嘅話,依家我地應該慶祝緊我地五週年嘅紀念日。」

可惜,一切都已經返唔到轉頭⋯⋯Jessie心想。

這時,小巴來了,乘客陸續下車,該到Jessie上車了。

然而,Jessie看着James的側臉,卻不捨得上車,因為她不知道還有沒有機會看到這張她愛的臉。

「我想行返去。」為了延長和James見面的時間,平日懶惰的Jessie竟提議走回去。

Jessie走了幾步,才發現James沒有跟着自己的步伐走,回過頭,發現James還停留在原地,便口是心非地說:「你唔想行呀?咁我自己行啦,拜拜。」

不知道為甚麼,Jessie總覺得James會跟上來。

事實上,已走了一晚路的James還真的跟了過來。

這夜月色甚美,圓圓的掛在天上,旁邊還有幾縷薄雲和微弱的星光,頗有詩意。

「你最近係咪忙住補習?」James問道。

「係呀,想儲多D錢呀嘛。」Jessie看着自己修長的影子說道。

「儲錢去邊?」

「我想去Exchange。」

「你之前都無話過想去。」

之前唔捨得你呀嘛,Jessie心想,卻不敢這樣說,於是把話題轉移到James身上,問道:「你仲有無走八半堂呀?」

「無啦。」

「點解嘅?」

因為Kay會打比我,叫我起身,James心想,卻不敢說出口,便隨便捏造了個謊話:「我媽每朝叫我起身呀嘛,讀HKU係咪好辛苦,好多Workload?」

二人走在月色灑滿一地的小路上,就這樣閒聊着些再尋常不過的話題,完全沒有一絲分手後重逢應有的尷尬別扭,這種感覺教Jessie捨不得結束這段對話。
------------------
拿拿拿,仲有架!
等緊
呢個係佢仆街既位
但係講到尾 真心相愛 最重要
Jessie你一定要有骨氣,唔好同返James呀…佢嘅生理心理都已經出軌,對自己好啲呀
唔失去過都唔會識珍惜
有時唔係道歉就解決到個問題
而係佢地本身都有階級觀念既問題 就算和好左 James都一樣會自卑會介意 遲早又再嘈過 除非佢轉死性突然變得好上進
我曾經都有個好愛既人 但佢出軌佢道左歉我都唔會同佢係番一齊 呢個係底線 我都係傾向相信一次不忠百次不容 佢hea唔hea第三者係一回事 都唔代表可以合理化佢出軌呢樣野 但既然佢揀得第三者就應該狠心d啦 咪好似james咁又食又拎 佢咁唔係愛 反而係唔尊重人地同傷埋兩邊
你講得啱....但係到一個點,就唔係唯一嘅考慮
第二十章(7)

「全部舊記憶這刻重遊
重拾舊愛都或太荒謬」
〈我的最愛〉

然而,走着走着,二人再一次來到Jessie樓下的最後一段小路,Jessie的步伐拖得更慢了。

「記唔記得有一次,我地係阿波蘿食完雪糕,然後係到用Marker係兩隻匙羹上面畫咗對方個樣?」Jessie看着小路旁的小公園,懷念地說道。

「記得,你仲畫得我好醜添。」James往前踏了一步,笑着說。

看着James的背影,Jessie反擊道:「你就醜,你最醜,你最家都⋯⋯
Jessie還未說完,James竟突然轉過身,雙手抱着Jessie的肩膀,閉起雙眼用力地吻上Jessie的雙唇。

Jessie驚訝得瞪大了雙眼。

Jessie以為這段路快走完了,她和James也就完了,可是她萬萬沒想到James竟會在這時候親自己。

被James牢牢抱住的Jessie緊張得整個人動彈不得,比第一次和James親吻還教她不知所措,小鹿亂撞都不足以形容她那刻顫動的心,整個世界在這刻彷彿都靜止了,她眼中只有James那張無限放大的臉。

那一刻,Jessie就知道自己一輩子都不會忘記James。

過了幾秒,James才鬆開Jessie的嘴巴,卻沒有放開Jessie,倒是緊緊地抱着她,緊得Jessie都快喘不過氣來,然後幽幽在她耳邊說了句:「我好掛住你⋯⋯」聲音小得彷彿是說給自己聽。

說完這句,James便放開了Jessie,頭也不回地往前走。

然而,Jessie還是能從James那哽咽的聲線聽出James在哭。

佢做咩喊?Jessie伸手摸着剛被James親過的唇,不解地看着James的背影。

呆了數秒,Jessie還是跟了上去。

來到大廈門前,Jessie以為James會離開,正準備和James道別之際,James竟說:「我送埋你上去。」

Jessie還能看見James那雙紅紅的眼睛。

「唔洗啦。」Jessie知道,若繼續下去,她會忍不住學James那樣,吻上去,然後永遠沉淪在這個有他的世界。

「我見到你入屋我先放心。」James溫柔地說道。

「真係?」

「嗯。」James微笑道。

Jessie無法抵擋James的溫柔,只好讓James送自己上去。

「記唔記得我地試過係到運𨋢,」看着電梯上不斷在跳動的數字,James問道。

「記得,我地仲講笑話不能同年同月同日生,可以同年同月同日死都算係咁,」Jessie笑着說。

這時,電梯來了。

踏進電梯,James熟悉地按了Jessie住的樓層。

那時他們都不知道,對方的心都在想:如果可以運多次𨋢就好啦。

很快,便到了Jessie住的樓層。James陪Jessie走到門前,一直到Jessie拿出鑰匙,插進鑰孔,扭開門,終於要踏進去的瞬間,James竟從後抱住了Jessie。

「你再咁樣落去,我真係會忍唔住⋯⋯」Jessie的眼眶竟莫名地泛起淚水。

「我愛你。」James卻還是說出了這句話。

Jessie終於忍不住回過頭親吻James。

吻着吻着,二人關上了大門,摸黑到Jessie的房間。

直到James如往日一樣,忍不住脫去Jessie的胸罩,而Jessie亦沒有反抗,一直等James準備脫去Jessie的褲時,Jessie才按住了James的手,突然清醒過來,拉起衣服,打開房燈,說:「唔得,你仲同Kay一齊,你仲鍾意佢。」

「Sorry,係我太急,對唔住。」James這才冷靜下來,緊抱着Jessie說:「但我唔鍾意佢,我愛嘅係你,我每一日都會諗起你,無論去到邊幾時都係,我甚至攬住佢都會諗起你,我好辛苦,我先發現原來我係咁愛你,我愛到控制唔到我自己,甚至連行路都會行到你屋企樓下,對唔住⋯⋯」

自從Jessie主動回過頭吻James那刻,Jessie早已徹底淪陷,對James的話一點抵抗能力都沒有,自然對James的話也沒有一絲的懷疑,馬上便被James融化了。

「咁你同Kay點算?」

「我會同佢分手,我發誓,我一定會同佢分得淨淨乾乾!」James誠懇地看着Jessie的眼睛說,「你同返我一齊好唔好?我無咗你真係唔得。」

「真係?你唔會好似嗰日咁,應承會返番黎我身邊,然後又返番去搵佢,同我講你驚佢傷心?」想到這裏,Jessie的淚水馬上簌簌而下。

「真係架,我唔會再呃你,我會同佢講清楚,以後唔會再搵第二個女仔,我剩係會愛你一個,你信我,同返我一齊好唔好?」James伸出手抹過Jessie臉頰上溫熱的淚水。

眼見Jessie沒有說話,James再一次吻了上Jessie的唇,這次Jessie再沒有抗拒。
-------------
平安夜果然從來都唔平安多謝大家咁夜仲追文!!
btw故事仲未完,按目前進度,應該仲有4-5章左右先完,
唔好唔記得James同Kay仲有個仆街日本之旅
Keep住多回應,先會Keep住多更文呀下!!
得閒見沉到太底嘅話,記得幫手推下
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
我明你一次不忠百次不用呢個決定
不過我覺得呢個決定人人唔同
我都認同Jessie應該要好嬲
其實我有呢個選擇係因為我既過去姐
對我黎講 互相相愛都唔一齊 會係人生最大既遺憾
呢個位每個人有唔同既衡量點啦
其實啱
睇得耐可能俾Jessie同化咗
不過如果James過咗今次真係識改
佢哋真係相愛嘅
堅持落去一定會幸福
又要輪迴啦 真係要復合
好嬲啊
完全唔記得咗仲有個日本之旅
咁即係又有變數啦?!
如果James仲同條八婆Kay去日本
咁就叫佢食屎啦
講真 如果我係Jessie 我一定同番James一齊
以後既事我唔知會係點
我只係知如果呢刻我放棄左James
我會後悔一世 憎自己一世
Agree 但唔知點解覺得James會唔捨得hurt Kay
樓主可唔可以唔好用「吃貨」呢個詞語
沒有愛的愛情 只是一次交易
成日都話如果真係愛一個人 有咩問題都會改去遷就對方
希望James有呢個決心
仲去真係hurt多次
如果真係收Kay皮就唔會去啦
如果個故真係入大直路
咁應該係James瞞Jessie同Kay去日本之旅,之後Jessie hurt爆
定係
James分得乾乾淨淨,最後幸福結局
屌我都係咁諗
咪啊James 打柒你㗎!!
唉,希望james真係同kay分手,同jessie一齊返啦
點都會有一個人俾james hurt,不過我希望係kay啦,因為佢哋本來就唔應該係一齊
其實我覺得好多人都會有呢種遺憾 但去到某個時間你就唔會再介懷
淨係呢兩個option揀...上者機會大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞