[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
推啊
雖然弟弟都好,但係鍾意Raymond多啲
咁點解唔畀機會佢?
lm
睇緊嫁 一次過睇番曬兩日既文
繼續lmlm
追到第3個po第一次留言
唔係真係alan呀嘛
係咪得我一個覺得佢好煩,好小朋友
煩係煩咗啲
都係想引起jessie注意
不過都想知alan有冇成熟嘅一面
如果有可能會加分?
我都覺得佢幾好呀
push
覺得Jessie會一直扮唔知 其實咩女未溝到之前佢對你都係好架啦
有排都聽唔到呢句啦
唔係,我都覺得佢好煩好小朋友
無錯
多謝你
寫完依part就諗起依首歌不過係普通話歌,所以我唔會列入playlist,大家聽下就算
https://www.youtube.com/watch?v=RhvQkDj4ic0
------------------
第十九章(5)

「呀仔,你今個月補咩習補成幾千蚊?」Alan的母親跑進Alan的房間問道,嚇得Alan馬上拉開抽屜,把桌上的女裝手鏈塞進去。

「吓,就考DSE啦嘛,咪⋯⋯咪加多幾堂囉。」Alan站起來背靠着書桌,按緊抽屜,看着母親說道。

「你成日都補習,都唔見你有進步,都唔知係咪真係有用嘅,你睇你,補完返黎又唔做,⋯⋯」Alan母親皺着眉頭嘮叨道。

「得啦得啦,就做架啦,你出返去先啦。」Alan半推半拉地把母親趕了出房間,然後鎖起房門,再次從抽屜取出手鏈,放在燈光下仔細端詳一番。

這是一條銀色的幼手鏈,鏈上有幾顆小巧的星形吊飾,在燈光下格外耀眼。

呼,好彩呀媽無見到條鏈,唔係又問長問短,唔知Jessie鍾唔鍾意呢?Alan心想。

糾結了半天,Alan最後決定打給他的好朋友問意見。

「喂,你有無睇WhatsApp?你覺得條鏈點?」Alan對着手機問道。

「等我陣呀⋯⋯哇,女裝黎架喎,我知啦,你係咪諗住送比我,報答我幫你搵咗個好嘅補習老師呢?」電話裏傳來一把女生的聲音。

Alan之所以會成為Jessie的學生,還是要多得他的好朋友Polly介紹。本來Polly的弟弟是Jessie的師弟,經老師介紹便找了Jessie補習,後來Polly也一起補,再後來便是Alan了。

「你就想!你覺得點姐,如果你收到你會唔會覺得開心?」Alan認真地問道。

「呃⋯⋯睇下邊個送啦,你嘅話,難D囉!」

「唔洗呃我啦,如果係我送,D女實lur飯應!」Alan故作自信地說,實際上他很怕Polly說的話是事實。

畢竟Jessie也說過類似的話。

「咪住先,你唔好話我知,你真係諗住送比我呀?」Polly既驚又喜地問道。

「我送比Jessie架!」

聽到這句,Polly突然覺得有點不是味兒。

「吓,你追Jessie?Jessie平時戴開Pandora、Tiffany嗰D牌子野,你依D雜牌子點比呀?同埋,佢唔係有男朋友啦咩,點會比你追到?」

「佢地分咗手啦,但依條鏈都唔平架,我返咗成個月Part-time,仲揀咗好耐先買到架。」

「你覺得珍貴嘅野唔代表人地覺得珍貴架嘛,我勸你都係唔好衝出去柒啦。」

「真係咁差咩?」Alan沮喪地說道。

聽到Alan失望的聲音,Polly又忍不住鼓勵他說:「都唔係嘅,如果你揀個適當嘅時機送,可能都有救嘅。」

「點先為之適當嘅時機?」Alan一邊看着手上的頸鏈,一邊問道。

「提示都比埋你啦,你自己諗啦。」Polly不想再答Alan的問題,可是,反應遲鈍的Alan卻沒有留意到Polly的變化,繼續追問道:「喂你諗下啦,好朋友有難,唔係唔幫呀嘛?」

「聖誕囉,聖誕最浪漫啦。」Polly看着桌面上的日曆隨口說道。

「係喎!下星期就聖誕啦喎,你估Jessie有無約呀啦?」Alan興奮地說道。

「Jessie啱啱入U,一定有把仔追啦,幾時輪到你依個傻仔呀?」

「我約到咁點先?」Alan得戚地說。

「恭喜你囉咁!」

「唔好咁啦,最多約到我請你食飯啦,你幫我諗下點約佢呀,話晒你識佢耐過我識佢。」

平時抄功課搵我,晏就無人陪你食飯搵我,想搵補習又搵我,依家溝女都搵我,當我係咩?Polly愈想愈生氣。

「你自己諗飽佢啦,我要去溫書啦,拜拜!」未待Alan回應,Polly便已掛了線。

無啦啦做咩咁躁底⋯⋯Alan心想。

掛線後,Alan打開WhatsApp,點開Jessie的頭像,開始輸入:「平安夜你得唔得閒?」

會唔會太直接呢?Alan想了想,把信息刪去,重新輸入:「你平安夜有咩做?」

咁同上一句有咩分別呢?Alan想了想,又把信息刪去。

當Alan糾結了快一個小時,Polly傳來一則餐廳的資料,還有一則信息:「Jessie鍾意食日本野,你不如約佢試依間新開嘅日本料理啦。」

看到這裏,Alan頓時眼前一亮,回覆Polly:「都係你最好!」

Polly再次傳來信息:「洗乜講,諗住點報答我?」

Alan忙着約Jessie,再次看到Polly的信息,他只慣性地把信息往上拉走,再沒有回覆過她。
----------------
有無人睇緊架?多人睇嘅夜少少出多篇
一㩒入嚟就有文
sosad polly
有興你都主動啲
我都覺得係
polly
繼續出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞