[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
推到有文
推推推
等文
等緊你啊樓主
多謝大家幫手推文最近有D忙,依家開始打文!
加油jessie
等緊樓主 加油樓主
等睇埋先瞓
樓主加油 希望樓主堅忙 我見好似打襯James就會慢咗咁 唔好傷心
保重身體! 太攰嘅話唔好夾硬打文
新人lm 追po追到依家 真係好好睇
等緊樓主
我都等緊
一路做功課一路等
歡迎你加入
第二十一章(2)

自那天起,James和Jessie就像回到從前一樣,James經常買着一大堆美食去找Jessie,每次不是買壽司,就是珍珠奶茶、雪糕、雞蛋仔⋯⋯

這天,睡眼惺忪的Jessie打開了門,過了幾秒,James的頭才竄出來,像小孩似的笑着說:「登登!今次係香芋奶綠配拖羅丼!」

「你唔好以為有野食就可以掩飾你遲到嘅罪行呀吓,一定又打機打到半夜先訓,所以遲到啦!」Jessie瞇起眼看着鐵門外的James說。

「我知錯架啦,所以我仲買咗Haagen daz雪糕賠罪!」James馬上遞起左手的膠袋,「睇在我咁神心嘅份上,原諒我啦好無?」

聽到有這麼多美食,Jessie馬上心動了,卻還是傲嬌地說:「就姑且原諒你一次啦,下次唔好啦!」才願意打開門。

「咦,你把口好臭呀,你睇你,一定仲未起身啦,懶豬!」James故作嫌棄地說。

踏進門後,James把食物放到橢圓形的雲石桌上,便熟練地走到鞋櫃前拿拖鞋穿。

「係呀,我見你遲到呀嘛,咪唔刷牙,特登留返D味臭死你!」Jessie故意走到James面前張開口,讓James聞自己的口臭。

果然,談戀愛會讓人變弱智,James掩着嘴巴說:「你再唔去刷牙,信唔信我放屁呀拿!」

「放呀,我唔驚你架。」Jessie還是肆意地在James面前張大嘴巴。

James無奈地看着智商突然降低十倍的Jessie,走到洗手間,拿起牙刷,擠上牙膏,放到Jessie的牙齒上。

「快D拎住刷啦。」

「唔制,我要你幫我刷。」Jessie無賴地把雙手放到身後。

James實在拿Jessie沒辦法,只好無奈地替Jessie刷了:往左刷,再往右刷,然後是上下刷⋯⋯

當James拿起水杯,準備替Jessie裝水的時候,滿口白泡的Jessie突然把臉伸到James面前,用力地親上James的嘴巴。

「咦!好核突呀,我刷咗牙架啦!」James嫌棄得皺着眉頭說。

「刷多次囉!」說罷,Jessie又強吻了James一口。

「捨得浪口未呀?」滿嘴白泡的James無奈地把水杯遞到Jessie手上。

「仲差少少,」Jessie又親了James的臉頰一下,才乖乖地接過水杯嗽口。

沒料到,這時卻到James復仇了,他伸手把臉頰上的白泡都沾到Jessie臉頰上。

「喂呀!」這次換Jessie嫌棄起來。

「咩呀,D口水你架喎,你做咩咁嫌棄姐?」James笑着說。

「你死緊啦!」Jessie拿起還沾有白泡的牙刷,當成劍似的揮向James,James則連忙閃開。

就這樣,經過一番打鬧,James和Jessie都終於刷好牙,洗好臉,乖乖地坐到桌前吃不知算是早餐還是午餐的一頓。

當James正把食物從膠袋裏拿出來時,Jessie從房間拿出手提電腦,搜尋起配飯的影片。

沒想到,平日也是YouTube送飯的James這天竟說:「食飯唔好睇戲啦。」

「點解呀?我想睇喎。」

「我想同你傾計呀。」James像小孩地說道,「算啦算啦,你睇啦,反正我有得睇你就得啦。」James看着Jessie的臉說。

James這句話馬上把Jessie打敗了。

「好啦,唔睇啦,咁聽歌得啦掛?聽王詩安首〈愛存在〉囉?」

「咩黎架?」

「係我最近嘅最愛!」Jessie挑起眉頭說。

「你鍾意啦,我可以望住你食飯,你鍾意聽乜、睇乜都得。」James繼續盯着Jessie的臉說。

聽了James這些甜得發膩的說話,Jessie也甜滋滋地笑了。

就這樣,二人一邊聽着張敬軒的〈騷靈情歌〉,一邊吃飯,一邊聊天。

「哇,個拖羅好鮮甜呀,依間野係邊架?你點搵到依間餐廳?」說罷,Jessie把一塊肥美的拖羅放進口裏,完美的油脂分佈,馬上擄獲了Jessie的心。

因為⋯⋯Kay拉過我去食,James心想,卻不敢說出來,改口道:「係佐敦嗰邊。無呀,我上網見D人話好食咪去試下囉,好食嘅下次再買比你食呀。」

「好呀!」Jessie高興起說,「一陣你有咩做?不如我地去行山囉,今日天氣咁好。」

「唔得呀,我一陣有野做。」

「有咩做?」

「我⋯⋯我一陣要返學校傾Project。」James眼神閃縮地說道。

姐係,要見到Kay啦?想到這裏,Jessie臉上的笑容馬上消失了,可是她沒有說話。

「我只係去傾Project咋,你唔好唔開心啦。」James連忙放下手上的筷子說道。

「你幾時同佢講分手?」Jessie明知道James那天說過十天後便會和Kay分手,可是還是忍不住又問了一遍。

「好快架啦,仲有幾日就Present,到時就完架啦。」

「你依幾日仲有無搵過佢?」

「有覆過佢Message⋯⋯」James坦白地說道。

Jessie瞧了James的手機一眼,雖然明知道James的手機應該還保留着和Kay的對話記錄,卻不敢伸手拿起來看,也不敢再問下去,只是默默地吃着飯。

「喂呀,唔好唔開心啦。」

Jessie仍舊沒有說話,連看都沒有看James一眼。

「喂呀,唔好咁啦。」

唔通我仲要笑住同你講:好呀,去搵佢啦,我無野架,我好開心喎,咁先得?Jessie心裏這樣想,卻不願說出來。

因為她知道,即使說了出來,也無法改變事實,James還是會去找她,而一旦他見到她⋯⋯

想到這裏,Jessie內心更加不安,臉色也就更難看了,還是忍不住說:「你可唔可以唔去?你用Skype視像都得架。」

「唔得呀,我地要返學校整舊野出黎先Present到,Skype傾唔到。乖啦,我真係唔會再同佢有D咩架啦,最多我下次請你食好野呀好無?」James摸着Jessie的頭頂說道。

「我以後都唔洗你買好野比我食,你唔去好唔好?」Jessie放下了手上的筷子,水汪汪的的一雙眼睛看着James哀求道。

James內心盡是為難,也不知說甚麼好。

「做一次Freerider又唔會死嘅,最多個grade核突少少姐,你連走堂都得,爛次Grade又有咩所謂喎。」

「就係因為我成日走堂,我今次再做唔好份Project就Fail,就grad唔到架啦,你點解唔肯信我一次姐?就信多一次咁多呀,好唔好?」James握着Jessie的手說道。

我以前都信你架,結果呢?你叫我仲點信你?Jessie心想。

然而,儘管Jessie已挽留過了,James卻還是堅持要去,Jessie便知道,一旦她愛James,比James愛自己多,她就失去了談判的籌碼,不,應該說她從來都沒有談判的資格。

無論她再說些甚麼,James也不會為自己留下。

是甚麼讓他這樣堅持要回去做Project?Jessie不敢再想下去,只是低下頭默默吃着碗裏的壽司飯。

而信用破產的James也知道自己無論說些甚麼也沒有用,因為他早已傷透Jessie的心。

於是,二人也沒有再說些甚麼,客廳裏,只剩下從手提電腦播出的悠揚歌聲:「你的愛 風一樣享受自由迫不及待/我的愛 像風箏緊拉著線原地感慨/就算星辰幽暗 我仍願意相信 愛存在⋯⋯」
——————————
聽晚會係Kay同James~多謝大家推文,小妹好滾動,所以就算咁夜都堅持出文!大家都要堅持住呀,聽晚繼續!
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
有你地就唔傷心了
知道
見你真係等咗好耐,久等了
終於出文
臨訓前睇到
睇完喇樓主!多謝樓主出文
早啲訓 保重身體!
再一次臨瞓前撞正post文
james知自己咩料啦 冇得怪jessie唔體諒佢
不過jessie對佢夠信心同對自己有信心 放佢番去 希望應該可能(頭盔x100)令james覺得jessie肯包容佢 更愛佢 希望啦吓
訓得教喇
如果James再一次對唔住Jessie
樓主可唔可以話我知James住邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞