[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
世貿仲有公仔夾係幾多年前
14定15年到嘅事?
ive d人搶人男朋友 賤格
樓主保重盡快move on
jessie會放人飛機嫁咩
點解Alan可以蠢到咁 明明polly都咁明顯啦
可能Jessie訓晏左啫
愛情令人盲目喔
慢工出細貨

我覺得呢個步伐幾好啊
幼稚園識到大
唔多唔少都有啲感情掛
所謂青梅竹馬嘅感情?
move on咗啦,多謝你
依部分係我個人嘅揣測,嗰陣補習成日見到Polly同Alan互串對方,仲要識咗咁耐,所以硬係覺得佢地有D野
Truth
希望可以早啲入正題,俾啲hints Jessie現任係邊個
應該係熟到知一定冇可能一齊,就好似屋企人咁
同意同意
Exactly
唔係Alan 都唔係Raymond
https://www.youtube.com/watch?v=pMTADVDCJt4
第十九章(8)

「人人初戀得一次
太回味那時 人人自然自私
要耗盡才終止 以後無論再找十個他 不相似
甚或要 懷念到再來一次」
〈十個他不如一個你〉

終於來到平安夜當天,昨夜Jessie煲劇煲到幾乎天亮才睡,睡醒的時候已經是下午三時多。

陽光從窗外灑進來,溫暖了冰冷的房間,照醒了沉睡的Jessie。

然而,Jessie卻不想起來,繼續懶洋洋地躺在床上玩着手機,一直到五時多,手機屏幕彈出了Alan的信息,提醒了Jessie快到二人約定的時間了。

Jessie沒有理會Alan的信息,繼續躺在床上看YouTube裏的無聊影片,不願面對這現實。

因為Jessie還未決定好,究竟應否赴約。

「仲唔起身?五點幾啦喎。」Jessie母親突然推門而入。

「就起啦,有咩食呀?」Jessie的目光從手機屏幕移到母親身上。

「今日平安夜喎,你無約人咩?」Jessie母親走到床邊問道。

「算⋯⋯有掛?」Jessie再次糾結地看着手機屏幕。

「邊個有幸約咗我寶貝女呀?」Jessie母親好奇地問道。

Jessie猶䂊了一會要不要告訴母親,最後還是決定問一下母親的意見。

「Alan約咗我,你覺得我去唔去好?」Jessie終於放下了手機,認真地看着母親問道。

「唔係呀嘛?」Jessie母親驚訝地說,「Alan竟然約咗你?」

果然有其女必有其母,Jessie母親的反應和Jessie知道後的反應可謂是一模一樣。

「佢約咗我今晚七點銅鑼灣,其實我已經應承咗佢,但又好糾結,你話去唔去好?」

「你真係想知我嘅睇法?」Jessie母親怕自己的話會影響了Jessie的決定,但又不願看到寶貝女兒又踏上冤枉路。

「嗯。」

「我就覺得你唔好去好D啦,」Jessie母親頓了頓,續說:「你仲同佢補緊習,佢仲要考DSE,萬一分咗心點算?況且,佢都唔知入唔入到大學⋯⋯聽媽咪講,係大學搵過個好過啦。」Jessie母親認真地說道。

「但我已經應承咗佢。」

「要推佢有幾難姐。總之,要講嘅我已經講咗,如果你都係要去嘅,我都無辦法,你咁大個人,自己決定啦。不過媽咪就唔建議你去啦。」

Jessie轉過身,看着日落西山的太陽,沒有再說話。

「叮!」Jessie母親的手機突然響起信息的聲音。

「唔同你講啦,我約咗人,你自己決定啦。」Jessie母親拿起手機,忙着回覆信息。

「你約咗邊個呀?」

「秘密!」Jessie母親甜絲絲地說道。

過了不久,Jessie便聽到母親關門的聲音。

啊,究竟我去唔去好?Jessie心想。

Jessie盯着天花板猶䂊着,窗外的天色亦逐漸由白晝轉成黑夜。

算啦,我都應承咗佢,去就去啦,Jessie心想。

到了最後一秒,Jessie還是起來了,打開衣櫃,穿上了灰色的一字膊的長袖毛衣和牛仔褲,配上一雙米黃色的平底鞋和紅色的Salad側肩袋,便倉促出門了。

七時左右,Jessie來到時代廣場對面的街道上,目光在湧擠的人潮下搜索良久,終於看到Alan的身影,但卻遲遲未動身走過去。

Jessie還在糾結着。

她知道要是她真的赴約了,便是給了Alan希望,等於告訴他可以追自己。

然而,Jessie又怕母親說的話會成真,萬一Alan真像James那樣,讀了IVE,他們的結局會不會也是分手收場?她又是不是真的喜歡Alan?還是,只是把他當成了另一個James?

難道她真如Angel所說,還在想着James嗎?

想到這裏,Jessie又收回剛踏前的腳步,往後退了一步。

終於,Jessie拿起顯示着多個未接來電的手機,點開WhatsApp,輸入:「對唔住,我有D事黎唔到。等你考好DSE,入到U嘅時候,我地再食過啦。」

按下傳送鍵後,Jessie便轉身往回走,不願讓Alan承受自己的那份傷痛。
第十九章(9)

「無愛可失 得不到相戀別說失戀」
〈塵埃落定〉

晚上,Polly陪着Alan來到海邊吹海風。

「你無野呀嘛?唔好唔開心啦。」看着平日嬉皮笑臉的Alan如今這一臉頹喪的樣子,Polly擔心地問道。

「我有咩資格唔開心?我同佢都無開始過。」Alan倚在鐵柵,看着對岸五光十色的風景說道。

這句話讓Polly不知道應怎接下去好。

「你知唔知點解我會鍾意Jessie?」Alan問道。

「點解?」

「佢係唯一一個咁認真同我慶祝生日嘅女仔。」Alan漸漸低着頭,目光停留在停泊在岸邊的船隻上,繼續說:「我生日嗰日,咁啱要上佢堂。我好記得,嗰陣係做緊2014年份〈第九味〉,做做下佢突然走咗入廚房話斟水,結果就斟咗勁耐,耐到我有一秒懷疑佢特登呃我鐘。」

說到這裏,Alan不禁笑了。

「點知過咗陣,佢突然熄咗廳盞燈,拎住一個插住蠟燭嘅蛋糕仔,唱住生日歌咁行出黎。嗰一下我真係好Surprise,我無諗過佢會同我慶祝生日,仲有一張佢手寫嘅生日卡,到依家我仲擺咗係櫃桶珍藏住。我好記得嗰個係我食過最好味嘅蛋糕。由嗰陣開始,我就Feel到自己對佢嘅感覺唔同咗」

然而,Alan不會知道,Jessie對每一位學生都會這樣做。

「我以為佢同我都一樣,但原來,只係我一個自作多情⋯⋯」Alan的笑容變成了苦笑。

你份生日禮物,我都係儲咗好耐錢先買到,我都好認真架,係你感受唔到咋嘛⋯⋯Polly心想。

「可能佢真係只係臨時有事唔得閒呢?」Polly安慰道。

「無可能,其實我啱啱見到佢,佢明明就企咗係對面街⋯⋯佢仲話等我入到U先再約,佢係咪覺得我襯唔起佢HKU?」Alan突然發現Jessie原來沒有他想像的好,原來她和那些功利的港女沒有分別。

然而,他卻還是想追到她。

「咁佢個Ex咁對佢,好難怪佢會咁諗嘅。一係你入到U再約佢囉?」

「我咁嘅資質,有乜可能入到HKU,入到U都偷笑啦。係我自己不自量力,先會諗住追佢。」Alan失落地說。

「我信只要你肯努力,一定得架!」Polly堅定地看着Alan,堅定得Alan都相信了,被Polly燃亮了久違的自信。

「好!我一定要入到HKU,然後追Jessie返黎!」Alan的眼神裏充滿鬥志。

無錯,只要我努力,一定入到U!Alan心想。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞