[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike

「耶,唔好嬲啦,我真係因為你話想睇楓葉先問佢架咋⋯⋯」James拉着Jessie的手臂,頭靠在她肩上,既是撒嬌,又是求饒。

唔知點解想像呢個畫面個時莫名覺得James好乞人憎
好睇唔起呢啲扮軟弱嘅男仔,一次半次都算,成日一有問題就用呢啲方法逃避問題,諗住呃呃哄哄又過骨從來無正視問題根本

201x年唔係唔識Google呀?

btw Jessie幾時出文都照等,唔好因為咁而有壓力
樓主後尾認咗其實佢就係jessie
之前有人起咗樓主底
你要睇返樓主寫呢個故之前嘅其中一個post
咁呢個我知..

可能個故完嗰陣,佢哋真係一齊返一陣?...或者James攤牌講返以前啲嘢...

唔知呢? Somehow I cannot imagine Jessie writing this story if they are still together

But she’s a writer... who knows?
雖然唔知現實係點 但係為左彌補自己既遺憾
我希望最後James都係同番Jessie一齊
而James有勇氣承認過去既錯
楓葉, 紅葉
第二十章(3)

再次回到課室,已是下課的時候,James走到Kay身旁,拿起背包,若無其事地說:「好肚餓,你想食咩?」

Kay也拿起背包,卻默不作聲地板着一張臉向門口的方向走去,完全沒有理會James的存在。

James只好默默地跟着Kay來到電梯口。

「你嬲咩呀?嬲我唔同你FaceTime?」James嘗試保持耐性問道。

然而,Kay卻仍然沒有說話,彷彿James欠了他甚麼似的。

這時,電梯門打開了,Kay踏了進去,James卻頭也不回地向着樓梯的方向走去。

就這樣,冷戰了好幾天,James都沒有主動哄回Kay,而Kay也不願主動找回James。

終於,Kay按捺不住,主動WhatsApp James:「你做緊咩?」

James打開信息,簡單地回覆道:「打機。」

Kay抵不住James的冷淡,又發了一則信息:「對唔住啦,係我唔應該亂發脾氣,唔好嬲啦。」

James秒讀了信息,回覆道:「我無嬲。」

儘管James這樣說,Kay還是覺得James在生氣,又發了一則信息:「嗰晚你話你訓咗,所以無同我FaceTime,但我明明見到你Last Seem係四點幾,你明明無訓⋯⋯我知係我成日要你陪,你可能覺得好煩,但我都只係因為無安全感,所以先忍唔住成日搵你。但我諗過架啦,我都知你需要私人空間,係我唔啱,最多我以後夜晚唔洗你晚晚同我FaceTime呀,你唔好嬲啦⋯⋯」

看到這裏,James嘆了口氣,回覆:「我真係無嬲,都無怪你。夜啦,你都早D訓啦。」

看到James的回覆,Kay的心都冷了一截。

James從來不會和Kay說他的心事,也從來不會主動找Kay,如今James還對Kay如此冷淡,使Kay覺得James和自己的距離愈來愈遠。

Kay以為這都是因為她常任性地亂發脾氣,但她卻不知道,這並不是最大的原因。

面對冷淡的James,Kay只好找話題:

「係呢,下星期就聖誕啦,你有咩做?」

「唔知喎,你想呢?」

「不如我地平安夜一齊倒數?」

「平安夜我要返工。」

「好啦,咁我同中同過。聖誕節呢?」

「你話事啦。」

「我整聖誕大餐你食好唔好?」

「好呀。夜啦,訓啦好無?」

「我訓唔着。」

(輸入中⋯⋯)

然而,Kay等了良久,James還是輸入中。

James本打算像平日一樣回覆:「打比我,我哄你訓啦。」

可是,這夜不知怎的,想了想,James最後還是刪去了這句,重新輸入:「我今日返完工好攰,你試下自己訓先啦好無?」

輸入了這條信息後,James的目光重新回到電腦屏幕上,只是這次他開啟了飛行模式,免得讓Kay再起疑心。
--------------
聽晚應該就到依一章嘅戲肉多謝大家支持
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
Yeah真係仲有文
睇到喊哂
臨瞓前入嚟竟然有咁多文
寫寫吓棘住咗係正常嘅 打到啱自己心水先出 支持樓豬
睇到心酸
kay又比人hurt
James and Kay 應該完了
其實應該點回應先解決到
I don't see why not?
If this is a precious memory to her, she probably wanna share it with others. This would be some kind of relief, I believe.
I don't see why not?
If this is a precious memory to her, she probably wanna share it with others. This would be some kind of relief, I believe.
做得第三者就預咗 況且佢一畀人帽就媾人地條仔 大仆街嚟 希望佢一世都畀人撚 當雞
push 支持jessie
Kay以為這都是因為她常任性地亂發脾氣,但她卻不知道,這並不是最大的原因。

最大原因係你姣走人條仔啊八婆
正正經經話下次自己會做research就得,唔好喺度撒嬌

不過原罪係佢太懶咩都要Jessie一腳踢,成個人咩都唔諗,要Jessie餵到埋口先食所以一有咩問題就Jessie/問人,無諗過自己解決

由此可見上進心404 Not Found
https://www.youtube.com/watch?v=i5higlNCgIU
有讀者推介依首歌,幾正
預告下依家開始打文,今晚大家想幾更呢?
想要3更係咪好過份
無限
3更啦
3更thanks
3更thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞