[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
唔得 等埋先
三點半嚟打文
樓主加油打文每晚通宵等更新
唔係講笑,我幾個鐘前先說服到幾個西人同事去買口罩
加油
樓主日夜癲倒了sosad
第二十一章(5)

吃過簡單的晚餐後,James便繼續努力拼搏,而Kay的軀體雖然仍在,靈魂卻像飄去數萬里似的,一直心不在焉。

終於,James忍不住問道:「你係咪攰啦?」

「我今朝好早就起身整曲奇⋯⋯」Kay低着頭說。

看一看手錶,James這才發現,原來已快十二時了,這時Amy和Kelvin也回來了。

「算啦,睇黎今晚都做唔晒,我地搵日再返黎做啦。」Amy邊說邊收拾着。

「吓,唔好啦。」James卻不願停下來。

「你睇Kay個樣就死咁,我唔理你呀,我走先啦。」Amy說道。

「我都走啦。」Kelvin和議道。

眼見組員都一副心意已決的樣子,James也只好收拾東西準備離開。

與Kelvin和Amy道別後,James一如往常地送Kay回家。

然而,心不在焉的Kay卻不小心被自己的鞋帶絆到,一個勁地摔倒在石地上,手掌和膝蓋都被摔破了皮。

「做咩咁唔小心呀,」James連忙扶起Kay,溫柔地替她拍去膝蓋和手掌的灰塵,「有無事呀?」

「好痛。」Kay疼得眼泛淚光。

「流晒血,緊係痛啦,咪啦,都係唔好行啦,我地直接搭的士啦。」說罷,James走到馬路邊,伸出手截了一輛的士,再走回Kay身邊。

當Kay正準備起動的時候,James卻叫停了她:「咪住!」

「做咩?」Kay不解地問道。

這時,James竟蹲了下來替Kay綁那鬆開的鞋帶。

「原來係鞋帶鬆咗,下次綁實D呀嘛,行啦。」James小心翼翼地扶着Kay踏上的士。

終於,回到Kay的家,Kay的父母早睡了,只剩Kay和James二人在客廳。

「你沖完涼記得擦消毒藥水,無咩事我走先啦。」James說道。

「你可唔可以等我沖埋涼,然後幫我擦藥水?」Kay拉着James的手腕低着頭,細聲地說道。

看見Kay那還淌血的傷口,James馬上答應了Kay的要求,說:「好啦,你小心D。」

過了一會兒,Kay終於洗好澡了,頂着一頭濕漉漉的頭髮走出來,抹了抹頭髮,拿起風筒準備吹頭。

Kay為了避開手掌的傷口,只用姆指和食指拿起風筒,然後用手指撥弄着頭髮,看起來極不方便。

James實在看不過眼,便拿起了Kay的風筒,說:「坐低,我幫你吹啦。」

James把風筒調至中速,手指輕輕地撥弄着Kay的頭髮,使風可以更全面地把頭髮吹乾。

「你吹得好舒服。」Kay說道。

「緊係,我有練過架嘛。」James想也沒想就回應道。

係Jessie身上練過?Kay想到這裏心就不太舒服,按住了James的手,說:「差唔多啦,我慣咗唔洗吹太乾。」

「你消毒藥水係邊?」James問道。

「係個櫃上面有個盒。」Kay指着門邊那個櫃說

James連忙把盒拿來,拿出裏面的紅藥水,滴在棉花棒上,蹲下來,小心翼翼地塗在Kay膝蓋的傷口上。塗好後,又拿起Kay的手,輕輕地抹上藥水,還不忘溫柔地輕吹了幾下。

「有你真係好。」Kay盯着James那張專注的臉說。

James抬起頭的瞬間對上了Kay那情意濃濃的眼神,馬上分神了,不小心用力地用棉花棒按了在Kay的傷口上,疼得Kay叫了出來:「呀!好痛呀。」

「有無事呀?邊個叫你同我講野搞到我分心。」James馬上收起棉花棒說道。

「咁係真架嘛,每次我傷心嘅時候,你都陪住我,我跌親都係你送我返黎,幫我擦藥水,有你真係好。」說罷,Kay竟往前緊緊抱住了James。

過了幾秒,James才反應過來,掙脫了Kay的擁抱,說:「未貼膠布呀。」

然後,從盒子裏拿出膠布,替Kay貼上。

「搞掂啦,你早D休息啦,我走啦。」當James轉身準備走的時候,Kay卻從後抱住了James說:「可唔可以唔好走?」

「乖啦,夜啦。」James轉過身,看着Kay說。

「但我唔捨得你。」

「乖啦,Project仲未做完,仲會見架嘛。」

「咁你錫我一啖先啦。」Kay嘟起她的櫻桃小嘴向James索吻。

James嘆了口氣,還是在Kay的嘴上輕輕地吻了一下,然而當他準備抽身離開時,Kay卻雙手交叉放在James的後頸,用力地親吻James。

可憐之人必有可恨之處
Live 左
James 千萬唔好再錫落去... 用下邊諗野
唔係又扑吓話
忍唔住咪
有前科好難講
留學生? 移民?
為答謝大家晚晚幫我推文,送多Part比大家
-----------------
第二十一章(6)

James馬上掙開Kay,說:「乖啦,夜啦,我要返去啦,聽日仲要返早呀。」然後走到玄關的位置,鞋子還未穿好便奪門而出,徒留Kay一人站在客廳,看着James遠去的身影。

Kay一拐一拐地回到房間,打給Amy,哭着說:「James唔要我啦。」

「點解呀?佢唔係送你返去架咩?你唔好喊住先,話我知發生咩事先啦。」Amy擔心地問道。

「我見到⋯⋯見到佢個Ex打比佢,佢地今日仲係咁WhatsApp⋯⋯」

「唉,當初就叫咗你唔好中個頭埋去架啦。」

「係佢主動關心我,話鍾意我先架。」

「所以佢咪渣囉!明明自己有女朋友仲關心你,搞到你好似變咗拆散人地嘅第三者咁,佢真係好賤,走咗咪仲好!」Amy生氣地說。

明明依家我先係佢女朋友,佢個Ex先係第三者呀!係佢拆散我同James⋯⋯」Kay不甘心地說。

「邊個係第三者都好,遇到James依種中央空調都唔會有好結果,長痛不如短痛,你放過自己啦,你一定會遇到更好架。」Amy勸說道。

然而,這卻叫Kay想起從前那些教她痛徹心扉的失戀經歷,令Kay不相信自己還會遇到更好的人。

「唔會,無人會好過James對我⋯⋯」

「成世人流流長,一定有更好架!」

「點解,點解我遇到嘅男仔都咁對我?」

「你未遇到啱架姐,唔好咁啦。」

「但啱啱我跌到流晒血,James仲好溫柔咁同我擦藥,佢一定仲對我有感覺架,唔係早就同咗我講分手啦,你話係咪?」

「放手啦Kay,無謂搞到自己更加傷啦,好無?」

「但我唔捨得,無人好似佢咁好咁對過我⋯⋯」Kay哭着繼續說:「我醒起,佢同我仲有個日本之旅未去,我地仲有希望架。」

「唉,我講咩你都唔會聽架啦,你鍾意點就點啦。」Amy無奈地嘆了口氣。
-----------------
大家繼續推文正評先會有多D文睇架,要Keep住呀
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
應該唔會....之前都淨係做咗一次,仲要係半推半就咁
依家James嘅免疫力高左,如果佢留低扑嘅話就真係大跌眼鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞