[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
Alan如果可以keep住對Jessie好嘅話
其實真係係諗得過
繼續更文
Alan都幾sweet呀
有可能應約咩 覺得Jessie始終對James最熟悉 Alan啲內心描寫真係無咁立體
感覺Alan已經自願做兵
人地只係當你弟弟
你點對佢好都唔會係嗰種感覺 好撚煩膠
因為想一章處理晒Alan同Jessie兩邊嘅描述(廢事分兩章),所以依章可能比較複雜,寫得差大家可以出聲,我睇下再點改
—————————
https://youtu.be/pMTADVDCJt4
第十九章(6)

「人人初戀得一次 
太回味那時 人人自然自私 
要耗盡才終止 以後無論再找十個他 不相似 
甚或要 懷念到再來一次」
《十個他不如一個你》

「終於交咗最後一份Paper啦!完Sem啦!Yeah」Jessie對着電腦歡呼道。

「吓,你就好啦,我仲要考埋聽日先完呀!」Angel累攤在床上說道。

「咁你仲快D開始溫?」Jessie問道。

「我都想溫架,但我真係好攰呀⋯⋯」Angel抱着床上的多啦A夢公仔說道。

「懶你就懶啦你。」Jessie一語道破了Angel給自己的藉口。

「叮!」這時,Jessie的手機突然響起。

Jessie拿起手機,又是Alan。

「你個學生又搵你呀?佢唔洗訓架?成三點啦喎,仲搵你。」

不知從甚麼時候開始,Alan愈加頻密地找Jessie了。不論Jessie睡前,還是起來,只要拿起手機,都總能看到Alan的信息。

Jessie按進信息,寫着:「我啱啱經過銅鑼灣,見到新開咗間食日本野嘅,好似幾吸引,不如我地搵日去試下呀,下星期五你得唔得閒?」

「下星期五係咩日子?」Jessie問道。

「平安夜囉,做咩呀?」Angel想起Jacky千叮萬囑她這天不要約人,所以Angel牢牢記住了這特別的日子。

「佢約我平安夜食飯呀?」

「哇,主動出擊喎,咁你點呀,應唔應承佢?」Angel饒有趣味地問道。

「我唔知呀,⋯⋯」Jessie言而欲止,過了幾秒又繼續說:「但你唔覺得有學生追自己,好奇怪咩?」

「係有少少奇怪嘅,但其實我覺得身份嘅野又唔洗太介懷嘅,最重要係你覺得佢個人點呀?」

「我覺得⋯⋯」Jessie腦海裏浮現了戴着金絲眼鏡的Alan咧着嘴笑的樣子,「佢好似個白癡。」

好似當年嘅James,Jessie心想。

「咁你對依個白癡有無Feel呀?」

「umm……我覺得佢有時都幾可愛嘅,成日上堂講埋晒D爛Gag,又買野比我食,仲成日WhatsApp對我噓寒問暖⋯⋯」

Jessie愈想起Alan為自己做過的事,就愈覺得他和當日追自己的James很相似,甚至連那口甜舌滑的說話方式也很似。

「聽你咁講好似都幾好呀,食餐飯又無咩野嘅。」

「但我覺得佢份人真係好膠,仲成日串我,串到我想斬死佢!」

然而,唯獨這點,Alan和凡事都順着Jessie的James很不一樣。

「佢小學雞想引你注意姐,反正你嗰日都無約,呀,定Raymond約咗你?」Angel好奇地問道。

「無呀,佢無約我喎。」

「竟然!」Angel驚奇地瞪大了眼睛。

「算啦,你嗰日有咩做?不如我同你過算啦。」Jessie以期待的眼神看着Angel。

「呃⋯⋯我嗰日約咗Jacky⋯⋯」Angel支支吾吾地說道。

「唉,可憐我依D單身狗。」Jessie搖搖頭說。

「Sorry呀,最多我聖誕陪你呀?」

「講笑咋,你同Jacky第一年嘅聖誕節,我點敢搶走你,不過下年你就要陪我啦!」

「知道!」Angel笑着說,「咁你最後決定點呀?」

「仲有排先到,遲D先算啦。」Jessie說罷把手機扔到一旁。

「你咁糾結,係咪仲掛住James?」

Jessie低着頭沒有說話。

「你其實係咪中咗佢嘅降頭?點解佢咁衰你都仲諗住佢?」Angel無奈地說。

「我無呀。」

「咁你點解唔肯同Alan去食飯?」

「我都無話唔去。去啦,去啦,怕咗你。」Jessie又拿起手機回覆Alan。
———————-
多謝大家嘅留言,請繼續
究竟Jessie依個嘅男朋友係咪Alan呢
希望聽晚完到依一章!
IG:@jessie_lannn
傳送門:https://www.instagram.com/jessie_lannn
都可能因為我太趕時間出文有D求奇
I think Jessie is about to break poor Alan’s heart...

因為Alan 太似 James
Btw應約都好 期待
係咩其實我覺得Raymond都無James描述得咁立體㗎
到底James嘅諗法係改篇創作定係真㗎 勁細膩寫得好深入
應約應該就會拒絕alan dee?
alan一定會送條手鏈
jessie知佢心意 唔知怕唔怕再同james咁相似嘅人發展會繼續諗起james/ 搵代替品
若然冇興趣 知alan慳錢都捨得買條手鏈 怕佢再咁落去 只會嘥佢心機同錢
中學生要應付dse仲番part time 諗起都覺得辛苦
唔中意Alan dee
初初出文密啲長啲
而家拖左又短左好唔入肉
應該唔係,polly似係暗戀alan
我估佢哋會一齊
jessie都唔會係真心鐘意alan 只係掛住當初james追佢既感覺 替代品永遠只係替代品

好想知jessie跟住會點 收左人地份禮物再拒絕人地 定直接連人地份禮物都唔要
因為alan打得太細致🤪
Alan如果俾Jessie拒絕
上到大學一定可以搵到第二個佢鍾意嘅女仔
不過追唔追到就睇佢得唔得啦
值得深究
有無諗過佢無心應付DSE
當初得閒D有時間打,依家忙咗難D出咁密
多謝你
屌 冇
第十九章(7)

「Yes!佢應承咗我啦!」晚上十二時多,Alan剛收到Jessie的回覆,便興高采烈地打給Polly,告訴她這好消息。

而Alan沒有想過,這對他而言是好消息,對Polly來說卻未必是。

「大佬你知唔知依家幾點啦?」Polly不爽地說道。

「Sorry囉,忍唔住同你分享依個好消息呀嘛!多得你我先約到Jessie咋,係呢,你邊日得閒?不如你陪我去試下嗰間餐廳先呀,驚中伏。」

聽到這句話,Polly馬上就被激怒了,說:「間餐廳就我介紹嘅,你咁講姐係驚我伏你啦?」

「唔係呀,我唔係咁嘅意思,」Alan感覺到自己說錯話,馬上找藉口說:「其實係我想請你食餐飯答謝你姐。」

聽到這句,Polly才稍稍平息了怒氣,說:「你唔洗溫書咩?萬一你到時入唔到U,讀IVE,比你溝到Jessie都無用啦。」女生果然比男生成熟,Polly一語便道破了這事實。

可惜,男生的想法卻永遠追不上女生的步伐。

「Jessie邊有咁膚淺,佢個Ex都讀IVE,Jessie都無飛佢啦。況且,以我咁嘅資質,一定考到U嘅!你就比個機會我請你食飯啦。」Alan對着手機苦苦哀求道。

明明你上次就Fail咗兩科,究竟係哪來的自信?想到這裏,Polly不禁搖搖頭。

但想到這是Alan第一次約自己,Polly還是忍不住心動了。

「好啦,你想幾時呀?」

「就下星期五啦,我約咗Jessie夜晚七點,你同我食中午呀,呀都係唔好啦,下午茶平D呀,順便幫我睇下個Look得唔得,睇下Jessie⋯⋯」Alan滔滔不絕地說道。

Jessie前Jessie後,仲要請我食平D嘅下午茶!Polly愈想愈不爽,便說:「你咁掛住Jessie去搵Jessie啦,唔好煩住我,我要溫書呀,拜拜!」

請你食飯都咁嬲,溫書溫到躁底?Alan不解地看着被掛線的手機屏幕。

終於到了平安夜當天,Alan約了Polly在銅鑼灣的時代廣場等。

「點呀?得唔得?」Alan一臉神氣地看着Polly說道。

平日冬天都只會穿Uniqlo的Hoodie和牛仔褲的Alan,這天竟穿上了韓劇男主角經常穿的白色針織高領毛衣和灰色大衣,還有黑色貼身長褲,連臉上那副金絲眼鏡也不見了。

Polly仔細地端詳了一番,才發現Alan的眼睛原來比想像的大多了。

果然,都係唔戴眼鏡好睇D,Polly心想。

「你咁嘅樣,真係咁差咩?」Alan擔心地看着Polly目瞪口呆的樣子。

「Umm……勉強過得去啦。」Polly口是心非地說道。

「快D行啦,我地去試下間餐廳。」Alan不等Polly的步伐,便徑自往前走。

「喂,等埋呀!」Polly連忙追上前。

來到餐廳,Alan點了兩個下午茶餐,過了一會兒,食物便送到了。

「哇,你真係無推介錯喎,真係幾好食。」Alan吃了一大口碗裏的雜錦刺身丼飯說道。

「緊係!我琴晚仲上網睇咗,佢每日都有日本新鮮直送嘅刺身,今日嘅係大拖羅,你今晚記得嗌呀。呀,仲有,你有無訂位呀?今晚一定好多人。」

「err…要訂位架?」Alan頓時停下了手上的動作,呆呆地看着Polly問道,「唔知有無得Walk in呢?」

「有,你叫Jessie同你一齊係出面食返一頭半個鐘西北風咪入到黎囉。」Polly說罷,又吃了一口呑拿魚蓉壽司。

「吓,咁我今次仆街啦。」Alan頓時沒有了食欲。

「係呀,仆硬添呀。」Polly又把一件三文魚腩壽司放進口裏。

「一係⋯⋯一係你幫我攞定籌先,你到時再比個籌我咪得囉。」Alan突然想到法子,雙眼充滿希望地看着Polly。

「你係咪真係覺得我平安夜無人約,好得閒姐?」Polly問道。

雖然事實係我真係無人約好得閒⋯⋯Polly心想。

「最多我請你食多餐飯呀,求下你啦。」Alan哀求道。

然而,Polly還是不為所動,又默默地吃下一件壽司。

「最多兩餐飯?求下你啦,念在我地又係幼稚園識到依家嘅份上⋯⋯」
「唉,算啦,當我欠咗你!」Polly沒好氣地看着Alan說道。

「Polly姐果然係我最好嘅軍師,抵我請你食飯。係呢,你覺得食完飯之後應該去邊?」

「點約佢又問我,黎試伏又搵我,攞籌又搵我,食完飯去邊都問我,不如我幫你追埋佢返黎啦。」Polly放下了手上筷子,雙手摺疊放在桌上,歪着頭看着Alan問道。

「咁你不嬲都醒目過我,我問你都好正常姐,最多第時你拍拖我做返你軍師,無條件咁幫你追佢返黎!」Alan胸大成竹地說道。

對住你依個傻仔,分分鐘我U Grad都未出到Pool,Polly心想。

「一係去世貿玩下夾公仔,一係就去皇室堡對面個海旁行下,睇下海景,吹下風,然後佢凍嘅時候,你就可以除件外套出黎披係佢身上面⋯⋯」Polly腦海裏全是韓劇的情節。

「哇,好彩有你係到,唔係我都諗唔到咁好嘅安排!」Alan高興得抓着Polly的手說。

看着自己的手被Alan抓着,Polly呆了三秒,才說:「⋯⋯同你好熟呀?」然後把手縮回,低着頭繼續吃壽司。

吃完下午茶後,二人一直在銅鑼灣閒逛,一直到六時多快七時的時候,Polly便替Alan去了拿籌,而Alan則獨自一人站在時代廣場那大屏幕下等。

七時正⋯⋯

七時十五分⋯⋯

七時三十分⋯⋯

時間一分一秒地過去,然而,Jessie還是沒有出現。
----------------
復活節假大家應該都好得閒?多人睇嘅,我今晚會出多1-2篇,完咗依章佢
見到有讀者話個故仔有D拖,其實都唔係嘅,只係我將D枝節都打埋出黎,可能搞到有D長氣不過信我,個故好快就進入大直路
大家要繼續睇落去唔好棄故啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞