[真人真事改篇]《有一種距離,是HKU和IVE仔的距離。》/《初戀2000天》3

1001 回覆
156 Like 2 Dislike
多謝各位讀者支持,無諗過開到第三個Post都未完,希望大家會繼續追故,同埋記得留名+正評!!希望依個Post可以完到個故啦。

根據以往經驗,我多數都係夜晚先出文,而每日出文嘅長度同次數,會根據大家嘅反應,姐係留言同正評數量而定

總之愈多正評同留名當然就愈有動力寫,多人睇又得閒嘅一晚可以更幾次

小妹仲幫Jessie開咗個IG,會PO D小品文/心情隨筆etc,或者就住個故仔係IG Story整D投票etc,希望大家可以Follow,一齊傾下計!

IG:
https://www.instagram.com/jessie_lannn/

第二個連登Post:
https://lihkg.com/thread/1925920/page/1

第一個連登Post:
https://lihkg.com/thread/1877735/page/1

紙言(每半章/一章更一次):
https://www.shikoto.com/articles/198589.html

Penana(比較少更):
https://www.penana.com/story/57691/%E6%9C%89%E4%B8%80%E7%A8%AE%E8%B7%9D%E9%9B%A2-%E6%98%AFhku%E5%92%8Cive%E4%BB%94%E7%9A%84%E8%B7%9D%E9%9B%A2-%E5%88%9D%E6%88%802000%E5%A4%A9/issue/1

P.S夠150個正評會有角色示意圖
————————————————
故事簡介:

個故仔係改篇自小妹嘅初戀。

仲記得嗰年放榜,YouTube首〈Come on James〉唱到係人都識,仲有好多人Send比我聽,因為我成績一直都好好,大家都覺得我一定入到U,相反我男朋友就未必讀到,而結果亦一如大家所料,最後我讀咗HKU,而佢就讀IVE。

我以為,佢讀佢嘅IVE,我讀我嘅U,只要我唔介意,一切都唔會有問題,但原來我地嘅距離一直都存在。我無「Come on James 」,換黎嘅竟然係「Come on Jessie 」。

最後,HKU嘅我反而係被分手戈個。

嗰陣嘅我好傷心,畢竟我地一齊經歷過七個聖誕節,六個暑假,加埋成二千幾日,佔我當時人生大約三分一左右嘅時光都係有佢嘅存在。雖然戈段時光談唔上係最快樂嘅回憶,但就好似加咗蕃茄醬嘅薯條一樣,唔係唔可以無,但當有一日你無咗蕃茄醬,你先會發現原來齋食薯條隻味係會咁寡,係蕃茄醬點綴咗依個乏味嘅世界,無咗佢,你根本唔會想食薯條。

你,明白嗎?
https://www.youtube.com/watch?v=kX0ED_mQJto
第十八章(6)

「分手後天天都 是最重要犧牲
皮膚有你的指紋 刻得太深
應該漠不關心 然而還著緊
當攬緊他人 想起跟你熱吻」
〈十分愛〉

走到洗手間,鎖上門,James才拿出手機,點開Jessie傳來的信息:「你點知架?」

James馬上回覆:「我見到Angel個IG。」

過了幾分鐘,Jessie還沒有回覆,這次James沒有再等下去,忍不住又發了一則信息:「你有無去睇醫生?仲行唔行到?」

「未。」Jessie簡潔地回覆,可是很快又多了一行信息:「我行唔到係唔係你黎扶?」

「我都想。」,James輸入了,正準備送出時,卻想起那夜在蘭桂坊,Raymond扶着Jessie上的士的畫面,於是又刪除了,改成:「你有Raymond啦。」心想一陣酸溜溜的滋味。

畫面明明顯示Jessie在輸入中,可是James還是久久未能看到她的回覆,他又忍不住說:「我媽之前都有扭親過,佢有隻藥好勁,捽下就無事,你要唔要?你要我後日放工拎比你?」

過了約一分鐘,Jessie簡短地回覆:「唔洗啦,唔該你。」

但我想見你,James心想。

終於,James再按捺不住自己,說:「我地已經半個月無見過面。」

眼見Jessie沒有反應,James又輸入了一段信息:「我想見你。再唔係我黎你Hall比你都得,你比我見你一面好唔好?」

過了好幾分鐘,Jessie還是沒有回覆,甚至下了線。

James嘆了口氣,氣餒地回到房間,只見Kay躺了在床上,背對着自己。
書桌上,放着蠟燭早已熄滅的蛋糕。

James重新燃點起蛋糕上的蠟燭,坐在Kay身旁,說:「一個月快樂呀,我地吹蠟燭啦。」

「唔吹啦。」Kay繼續抱着床上的一隻Hello Kitty公仔,頭也不抬地說。

「對唔住啦,我不嬲肚胃唔好,唔係有心架,唔好嬲啦,耶~」James撒嬌道。

「咁我份一個月禮物呢?」Kay問道。

「一個月禮物?」James說出口的瞬間馬上意識到自己說錯話,馬上補救道:「我緊係有準備啦,不過諗住聽晚食飯時先送比你,所以係屋企咋嘛。」

「真係嘅?」Kay轉過身來,像小孩似的,單純地看着James問道。

「真架,我地吹蠟燭先啦好無?」James微笑道。

「好啦!」Kay這樣高興地坐起來,和James一起把蛋糕上的蠟燭吹滅。

蠟燭吹滅後,Kay用叉把一小塊的蛋糕遞到James的口邊,James看着一大塊的芝士卻猶䂊了。

「做咩呀?你唔鍾意食呀?」Kay問道。

事實上,James從不吃芝士,不論是Pizza上的,還是蛋糕裏的,每次嚐到那味道都令他想吐。

然而,Jessie卻最愛吃芝士,但每次為了遷就James,Jessie都會故意改吃其他東西。

可是,對着Kay,James卻不敢像對Jessie那樣說出實情,怕Kay會不高興,只好勉為其難地張開口,沒怎麼咀嚼就把那塊蛋糕呑了進去。

「好唔好食呀?」Kay期待地問道。

「好,你整嘅緊係好食!」James的臉上雖掛着笑容,實際上那股芝士味卻讓他想吐。

「咁你食多D啦。」說完,Kay又把一塊蛋糕遞到James嘴邊。

James只好張大口把喂到嘴邊的蛋糕吃掉。
-----------------
Sorry呀,打打下又胃痛,實在打唔落去,應承大家,如果聽日無咩事,一定會完咗依章佢
等你
Take care
take care
正評咗你喇
保重身體! 文可以遲啲出. 早D休息
留名
樓主保重身體 等你呀
樓豬保重!唔好食日本隻eve

james狙擊隊
個人咁嘔心 抵你食芝士食到想嘔都冇得嘔
take care
第20個正評我比嘅
上次miss咗ig story 好想快啲有得睇
尤其條姣婆bitch kay
留名
支持
樓主take care
正皮不解釋
留名

樓主休息下啦
過嚟新post留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞