Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
lego大法
disable 垃圾系統一了百了
垃圾車無bug到未起囉,多數垃圾車同靈車bug左就disable算
明明好多垃圾成日唔出車
其實係咪有coverage限制
但又唔似呀
我以為有路佢就識去
佢的確去到長洲
每次都係一架就裝爆既垃圾車入去極速出黎
我成日都係出唔到垃圾同靈車
同埋個時間機制就係好難理解
我開三倍速睇
機場去到青馬已經用左4/5日CLS
愛返工唔驚
的士冇路都照call
例如:長洲起間的士廠專做島內交通,香港島有客call長洲的士廠的士,的士卡在長洲出唔到港島,因為冇路連接
我有起海底隧道連去大嶼山比垃圾車入
長洲塊地太細起唔到咁多service

share下我個垃圾城
用 RealTime 啦
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1420955187

有埋繁忙時間 simulation
建唔建議用埋real population?
我有用到
玩香港asset要自己set
Real pop香港舊樓六層得一兩個單位
每個自己改其實Rico都做到
不過用咗real pop可以慳少少時間,佢skyscraper計得幾好,同埋real pop好似有其他features(改收入etc)

要小心玩香港map用real pop 可能會爆人口上限(1m),會搞到你整唔曬成個香港,我數足舊樓asset個單位嚟計(around 12 -40個單位),公屋around 600個,而家未開發大西北,屯門,大埔,鰂魚涌同港島東西,280k人口。

玩real pop 一定要加個realistic lifecycle(類似咁嘅名),佢可以改cim 用車嘅集慣,default CS人手一車,好易泊爆地圖,試過泊觀塘行返九龍城返屋企
同埋我張map有一部分深圳,其實都想整埋
因為我想還原香港,我用咗個叫block service嘅小型垃圾收集站(其實啫係冇污染嘅焚化爐)周圍放,可以唔使日日等堆填區垃圾車
巴打用咩theme定mod
我啲馬路白線同紅綠燈都唔似香港
Road core 嗰個mod ?
定係theme嚟
有無link我真係爭呢個就perfect
堆公屋真係resident?
我搵到既都係unique building無住人
有無keyword?
我即刻搵
是咁的
好多assets都係unique building,包括嗰啲中銀國金etc(即係你話冇人住/做嘢)
你要subscribe 個叫Rico嘅mod(佢而家出咗個新嘅Rico revisit兼容更多mod)
佢可以比你customize asset嘅用途/level/住戶員工數,你想公屋住人可以自己set,想佢做寫字樓都得。
你subscribe 咗喺改地形隔離會有個logo,click 入去慢慢搞
Set完之後你可以一棟一棟咁起,或者加佢落building theme(另一個mod),你劃好zone等自己spawn (唔建議因為佢唔一定spawn 得整齊)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞