Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
新post lm
想問下update 完之後有無咩日系火車鐵路路軌同車站推薦
想問下點解玩玩下個海變左綠色

一入game就咁,cancel 唔到,有無人知係咩事
污染
係咪delete左d mod/asset?
unsubscribe 完又subscribe 返network extension2 同 MOM 算唔算
lm
都有既
個概念似公營同私營

工業DLC 就賺賣貨
舊分區就賺稅收

同埋舊分區同DLC廠會互相買賣
想問吓RICO同growable係乜野嚟
如果我係workshop download咗assets 而想佢唔改變面貌下比佢自然跟隨地價升lv 應該要用乜野mod?

想問下交流道可以轉咩
仲有市民坐車係去邊
中間用大圓環都得啦
你四葉形剩係入城嗰條塞
呢點係給因為全部入城嘅車都用嗰條
可以試下唔比工業區用中間個四葉形上高速
強制佢地用右手邊個交流邊上
見你好多林業區 你林業應該會好多出口
交通負荷會越嚟越大 可以試下del咁啲

左手邊商業區唔夠客應該係你左邊同中間交通搞得唔好
因為全部去左邊商業區嘅車都要由右至左穿越你成個城市
呢個可能都係你四葉形入城嗰個位塞嘅原因
試下加多條市內快速道路同埋
可以比條路左邊商業區直上高速

你直接禁啲車可以直接睇啲市民目的地
通常市民得幾個動線
住宅屋-》商業區
住宅區-》工業區
工業區-》商業區
公共交通工具都可以用呢幾個方向去set
之前sunset harbour更新之後都試過
呢幾日無玩唔知network extension2 update咗未
重未update
嗰個interchange好垃圾 換過個啦
頭先玩玩下都彈左呢個野
明明update 完
個新save玩左幾日都無事
又無開新mod
話時話隻驚好似到而家都未有functional嘅單向toll gate
Workshop都冇人整
原來有
好似到而家都仲未update
有人整咗個fix版
不過仍然有人話個fix版會crash
大家可以試試
growable 自動會出現
RICO要自己起
正確啲嚟講係 Ploppable RICO ( RICO 只係指 RCI + Office),重點在 ploppable (放落去),相對 zonable (淨係劃區)
[edit] 講起用字,啲人成日會話呢啲 city-building game 淨係 得"building"嘅 urban design 元素,冇”city”嘅 urban planning 同 governance/politics 成份,特別係 C:S,只可以畀你砌模型造景噉;SimCity 尚且有少少政策決定玩。如果有真正 growable,例如貧民窟、trailer park、露宿者,違規建築同非法用地,私人發展商建議呢啲就正,現實通常會係每撻地段改劃申請為主,唔會咁多大範圍 centralized planning。
咁隻game就會複雜好多
有冇靚辦公室高樓大廈的mod
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞