Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
請問我steam workshop下載咗啲residential buildings,入game後係咪只要整green zone佢就會自動spawn出來?
想問下,我岩岩整左農業區,起左大樓,種小麥同埋兩個糧倉。
但見啲貨車靜係不停咁兜圈,唔識出口貨物,我睇左好耐都係咁,仲個個月蝕緊錢。

有無巴打知咩事
睇下你係咪dl rico 嘅屋,如果唔係而你又無set theme 的話多數會同原生嘅random 起
無試過,不過曾經試過由細田變大田佢反而完全無晒車
quit game 再入返去觀察一陣又咩事都無
一開始應該darklife先
因為我整左單程路,然後啲貨車就靜係將啲貨由a 糧倉運去b 糧倉
唔知係咪裝左啲咩mod 出事定我唔識整
你係咪無整出口咋
有啊 有出有入
糧倉我較左空置
照計有出有入應該無問題,你一係起過晒啲路再試下

btw 有無農田嘅asset 好用
啲車不停兜圈我估係因為你不停生產原料但又清緊倉唔俾放入去,咁啲車就不停兜圈嘗試放原料入倉

你要起獨特工廠去消耗你生產出來嘅原料
例如你要製造麵包,你就要起田、牧場、擠奶室、麵包廠,麵包廠就會消耗小麥同牛奶製造麵包,麵包造好就會賣去商業區
呢個玩法就好似simcity5咁,起一大堆建築物去賺錢
巴打你點起屯赤架
我起極都係紅色仲以為水太深
佢起個條係橋
起個碼搞咗我成日,最on9係條火車軌係近海邊,要専登填海俾火車軌走

我反而好鍾意喺海邊嘅火車好浪漫

呢條單軌次次都係唔同地方炒車卡死
想問下有無得搞

另外就係個人口上極都上唔到50萬 啲commercial 就成日話not enough goods to sell 但係我睇路線又唔見有啡色貨車既線去緊 已經起多個貨運站都係咁
industrial 就成日話not enough buyer. 明明起曬火車同船運比佢
有無方法搞搞
轉彎角度太大令到炒車
佢無上面路軌下面單程路個隻 唯有試下轉返用雙程睇下點

單軌on99
用Move It 較下 , 個node應該太近

btw 有用Anarchy可以張路軌放係單程路上面
想問下大家電腦幾多Ram?自己用緊16GB, 諗緊好唔好加多16GB黎玩呢隻game
32GB都lag
咁嚴重😅😅去到幾多人口開始lag?
應該係我有成五千幾個asset掛
倉係for 整animal product/麵粉之類嘅extractor去拎糧用,除非d倉爆晒,如果唔係d糧係點都運晒去倉先算。
default 倉係balance mode,50%滿之後就會export出街,你唔鐘意可以set佢做empty。

但其實animal products/粉係值錢過export crops好多,如果唔經倉,d 田嘅貨車個個出晒城,運唔切嘢俾extractor,佢會俾錢import,仲衰

其實industry真係好複雜,但農場幾靚,所以我都起超多,一起得大就好多問題,好on9
d 車好鍾意響highway 中間 / 出人口cut 線搞到塞車有車龍可以點搞?
Sunset Harbor有冇必要買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞