Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
公司要平衡唔同玩家要求最好就加選項,問題商業上值唔值得咁照顧;依賴 user mod 結果會太複雜(eg on99 嘅 CSUR, no offense)同難做得深入,所以個人只會想 game dev 做好 base mechanism,user-generated plugin 就唔使咁花功夫,唔使 official asset 搞咁多花款(而且今集嘅 art style 已經被批評太卡通同玩具)
Update完隻Game, 未買Sunset harbour.

一load到入map (舊save) 就freeze左係度,play/pause/fast forward 都唔得。點搞好?
新version可能同舊mod有衝突
請問有冇mod可以比我離開個城市範圍(白色虛線)
Cross The Line 出面起嘢有限制,未 update
唔該
我都係咁,係咪要開新save先得
唔洗 你等多幾日睇吓mod有冇update
Stream forum我記得有個表係講明邊啲mod已經係broken 你可以上去睇吓
我覺得唔關 interchange 事, 係planning同 road layout 既問題
咁當然啦有啲位可以試下用TMPE較啲紅綠燈,都係唔得就要改個啲路嘅layout(例如轉one way做分流)

我係見到嗰個interchange知道佢係垃圾就建議佢換,如果唔係第日發展落會嗰度應該好塞
TMPE個紅綠燈同佢原本嘅紅綠燈有咩分別
唔係好識講
但係隻game default紅綠燈rule係其他國家而唔係香港嗰種
你留意下有啲路口會出現啲咁嘅情況。兩邊都係綠燈所以黃色同紅色嘅車流會撞埋一齊搞到行得好唔順。
再加埋又可以自己set時間,係啲flow多嘅地方set長啲時間又得
可以較時間/方向

我自己鐘意整日本嗰d時差式信號機
香港先係少數,但都有好多袋口位。TM:PE有option做 permissive turn,你要做嘅係加右轉線。
Vehicles follow priority rules at junctions with timed traffic lights
https://tmpe.viathinksoft.com/wiki/index.php?title=Vehicles_follow_priority_rules_at_junctions_with_timed_traffic_lights
其實好多planning 問題..

仲有好多..你要諗由一個zone 去另一個zone 會用咩路最快,
1. citizens 返工放工路徑
2. citizens 返學返學路徑
3. citizens shopping 往返路徑
4. 工業車輛往返外部城市路徑 (To 工業區)
5. 工業車輛往返外部城市路徑 (To 商業區)
6. 工業車輛往返商業區路徑 (From 自己城市)
7. 工業車輛往返商業區路徑 (From 外部城市)
8. citizens / 旅客觀光路徑
9. 唔關事既車經過你城市既路徑

以上係planning 問題... 點樣從Road hierarchy interact 先會可以令到你個地市冇咁窒...

For e.g.
1. HK highway Exit 2C solely for industrial zone in KT and Yau Tong (4-7)
2. 將軍澳-藍田隧道 (In Progress) ease the traffic at HK highway Exit 4. (1. Exit 4 is almost (coz仲有兩條山路同一條私家路) the only way for people live in TKO/ work in TKO to go to Kowloon Side,
2. By building 將軍澳-藍田隧道 people in TKO can go HK island(pt 1,3,6,7) and
3. Joining Route 6 by building addition T2 Trunk road so that people in TKO can go shopping in middle Kowloon directly (pt 1,3, 6, 7))
Umm ching wtf,你想講 Rt 1, 3, 6, 7?
point 1 3 6 7 我覺得 planning 重要d~~

我開地圖會自己畫下大概個"long", 然後玩完一陣自己會review 下有咩 modification / deviation 同埋 deviation 係好唔好, 再諗下一步點起~
原來Tmpe v11車種限制有得set埋火車軌限制貨運同限運
不過試咗陣唔肯定work唔work
你個 storage 同工業同機場(唔知港口喺邊)隔幾遠下
想問吓離島啲垃圾可以點清
我個島剩係得船去到冇車路連接
屌柒 CO 就啱,有 pocket car 就唔整汽車渡輪,整 waste transfer facility 得垃圾車又唔整廢物轉運躉船或者火車,唔通用直升機同飛機咩...
Storage 右上個島仔想做貨運機場/直接將佢變貨運機場,然後主要工業過個海就到
Specialized industry 都係附近,主要唔想同其他traffic撞太多,將主工業同專精工業集中上方同右上方(當然其他地方都要有d輕工業),盡可能separate from tourist and cizitzens.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞