Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
有冇人喺Switch玩過Cities Skylines?感覺如何?
全巴士冇鐵冇tram?
有,不過 csl 無display 出黎,呢個自己畫
Route details 嗰頁最上面個 "Bus route XX" double click 就可以改
估唔到起左個城都有八個幾月, 但好似連三分一都未有

整體

機場

有部E231長期放係度

交匯處同後勤區

個城(未起名)

由個城望去市中心(定係草地)

無耐之前登過既JJ湖公園

海濱商業區

展覽場地

工業地帶

郵輪碼頭

呢度參考左少少某美國城市

貨櫃港口同埋一堆工業設施

大學

個巴士站layout又係參考左大學站

一個發展左少少就丟低既地方
原來仲有
中心車站

牛舌枝豆JK

另一邊

政府區域

呢幾日先起好既新社區

如果想回味下以前既九龍城可以住係度

幾靚丫 ^^ 跟日本d風格跟得好實 不過嗰 lut 係咪可以較吓(好似幾暗)
中央車站同工業係用咩asset
很日本suburban 風
玩到咁上下(人口>10萬)搭公共交通工具人數就大跌
有無mod 可以fix?
冇,
game 限制65K流動人口...
中央車站:
Himeyama Shinkansen Station
R69 Prague Office
Pedestrian Deck
同埋一堆日本風platform+prop
工業只係用一堆原裝Unique Factories不斷複製
我個城有60年,突然差唔多全城死q晒,好似中武漢肺炎咁,係咪唯有等時間過?
Deathwave可以裝mod解決(唔記得左咩mod)
或者你原版嘅話可以靠起好多好多嘅火葬場嚟直接cover個問題
一死就死萬幾人,靈車未運走條屍間屋就自己拆咗
improve下交通啦
你起得夠密 行幾廿步見一個好似seven咁應該得
週街都火葬場
你地有無用realistic population mod?
我用咗後,個城市多咗成倍文盲人口
我又唔係好明,點解搬來住嘅市民一開始就一定係未受過教育

兒童冇讀書都講得通,青少年青年成年都無受過基礎教育真係反邏輯

係好反智青年同成人都文盲
不過set政策鼓勵讀書會慢慢提升教育程度
想問吓如果用最新嗰隻mac機玩會唔會lag?
DLC推薦買邊隻? 我新玩
之前太多asset load game 成20分鐘
把心一橫一野delete 哂workshop 啲野
近排想玩返 但完全無心機慢慢down 返啲asset
想問下有無d link 係可以快速download 一堆asset
好似合集咁
Workshop可以撳入去收藏
有啲人會upload自己個asset collection上去
好似呢個咁
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1199325887
但係因為啲list有好多asset
唔建議一次過download晒
除非你部機好勁 如果唔係全部裝晒好易輕機
個人習慣喺入面揀啲啱用嘅嚟download
保險起見建議撳埋入去啲asset確保裝晒required item
當然治本方法係換ssd drive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞