Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(10) Sunset Harbor 1.13.0-f7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
點樣睇kinguin賣條key係worldwide key? 係咪有以下呢個logo就係?

想問下石油啊礦個d工業區生產出嚟嘅野係咩要再送去普通工業區之後先送去商業區

我依家石油個d工業區就買家不足商業區就商品不足 但係唔係好塞車而且又有火車連接工業區同商業區
我見佢啲unique factory有啲要4種industry都有開發先有用
CS 有無咩mod係你地一定會裝

第一次玩到上十萬人
嘩 點整到地圖咁
CSL Map View
有無人地鐵中bug,明明個站係地底但有接駁位上咗地面
係咪條路軌高度問題
Page Down試吓?
真係幾浪費時間,不過整完一個屬於自己既地圖幾開心~
https://gofile.io/d/9c34vw
睇到個迷宮設計
我就估到係邊位巴打
你改咗名我都認到
嗰比例好奇怪
例如將軍澳細到起得一個地鐵站
太子道東一開三個位又唔多夠地咁
總之好似平地太細
機場島又好似大過頭,定原版機場太細
仲研究緊點填海同起機場等嗰比例正常d
隻game地圖得18x18km
塞到成個香港梗係唔係1:1
堆山好寫實下
至少起屯公拉線拉左勁耐
要貼著山起路又要平復條路
64GB
我一開game已經用左31GB
我覺得呢個MAP已經係最好
山對比建築物高度係寫實D
放座IFC落去就知
不過由於面積係無按比例拉闊, 所以D路係幾難舖
而且海水深度好恐怖
你如果唔特別處理, 就咁拉條海底隧道過維港上落係會好似過山車咁既斜度
我自己就接受唔到
所以我所有海底隧道上地面都會好似多層地車場咁打幾個圈上落

我逐區畫, 逐區試塞唔塞車, Try > Load Save, 依家應該400 Hours+都未舖得晒所有路開始玩
地圖係根據真實地圖轉換,所以地圖內每個地方既比例同位置同現實係一樣
但係因為遊戲個地圖限左係9*9...所以唔可以做到1:1咁
冇記錯係縮細左三倍
如果要玩1:1,應該只可以玩到港島+半個九龍
所以睇你點取捨
哦難怪睇落去平地咁細
我嘗試將軍澳填海
一禁錯少少連西貢沉落海底
我搵到嗰個地圖
上面有一大塊深圳河以北既地覺得好浪費
改咗名都認到
今次有咩地方要執
有無片或者文章可以等我進步下
你唔塞就冇問題喇
係睇落唔靚姐
睇多啲地圖就就會明

我自己就鐘意做個六線道大loop , 然後再用四線道𠝹開
(工業區大loop會做返單向 , 唔係就會塞死)
同埋刻意/跟地型做返啲curve , 睇落會自然點
你睇真實地圖就會發現多數路係曲線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞