撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
問左銀行,offer已出,都會再employment check?
另外,可唔可以延遲成交期呢?
唔好意思推一推
預轉按時樓價不變(當初按8成),貨款額約430萬
月入43000可做到轉按同甩擔保人名嗎?
可唔可以轉按照揀30年?
入市 700萬 261呎新樓好
月租15K抵d, 不用出首期

如果做到9成按 壓測睇咩多
請問咩銀行冇company search?
要睇埋你平時啲債務狀況,同埋佢肯定要你俾半年糧單

當然要睇下你俾成首期啦!
睇邊間銀行,例如獅子銀行會要落埋名,但Citi唔使
博士, 想問下自己借到幾多錢, 再睇下買到幾錢樓

32 歲, 月收入60k, 未扣mpf, 12個月糧, 穩定工作
現有現金約一百萬(首期連稅)

最壞情況可用埋女友擔保, 但唔想, 女友月入30k, 都係12 個月糧

thanks
我冇任何債
卡數都好少仲要還有突
半年糧都還好
打算借8成
如果唔得我加擔保算
想問下申請按揭
好多都係1%回贈 同高息戶口
如果本身住個到已經包火險
其實銀行仲可以有咩著數比到?

其實我簡左BOC HSBC Citi 渣打
如果offer 大家一樣 有無話邊間會好D
唔好意思 第一次買樓
如果幾間行都一樣offer,我會睇以下邊間係出糧户口/銀行,因為可以方便供款,始終唔同銀行要過錢係煩。

但我個人經驗 citi 會比獅子 SC 唔一樣
咁你有無供緊車?無就應該無問題。

但重點都係你睇緊咩價位目標
都冇呀
其實都係初步準備睇樓
目標都係700以上
主要600-650呢個RANGE
係怕我冇稅單又係CONTRACT工申請MORTGAGE會有問題
如果你係經AA睇的話,我建議你坦白同佢講呢個情況,因為佢地有個部門,係會幫人estimate 個上會情況,大至上都係準。

利申: 唔係AA狗,經驗之談
想請教下按揭保險會唔會要求睇銀行夠唔夠錢做首期,因為我有舊錢唔係銀行,係cash,放返入銀行又怕話舊錢來歷不明。

另外,p按同h按個cap一樣的話,h按係冇得輸,究竟p按有咩好處?
朋友自己供緊一間私樓
佢父母想拎間公屋去換綠表抽居屋/綠置居
咁居屋係咪房屋署做擔保就等於呼吸 plan?
駛唔駛佢簽名做父母嘅擔保人?
駛唔駛做壓力測試? 會唔會影響本身間私樓嘅按揭?
Thanks!
係咪經按揭中介,一定多回贈過直接搵銀行?
月入4萬1
儲蓄100萬
最多可以買幾貴既樓
係咪首置就唔洗過壓測
仲要比稅比佣
咁少錢係咪一定要9按
而家美國減息,我的中銀按揭剛過2年

會唔會做得返接近2年前個息又有回贈?
其實係咪比齊晒資料
aa 會幫你手搵銀行按?
定自己去搵中介好d ?
年收入:160萬
想買1600萬樓(52-58年樓齡),做到幾多年按揭,申請時有咩注意事項
首置 買600萬樓 按8成 想知fixed allowance 計唔計算入息 感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞