撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
如果係寫明有performance bonus
但無實數呢?
唔計
固定收入,510萬,借459萬(90%)
Thanks
問題不大 假設無外債
想問下有層值約400萬既樓,如果想按50萬,分10年還,大約年息幾多到,每月約還幾多到,層樓持有人係無業,需唔需揾人做擔保之類,唔該
自照 可以借25% 要無按揭
最大年紀55 分十年
一個月4800 2.5%

話自己一個月有幾多cash inflow就正常無問題
如果持樓人年齡超60,揾佢細佬or仔女做擔保ok?
無其他外債

可以
一拳巴打 跪求幫解

我呢個情況tu會否 差至不能按揭

點解唔直接去拎tu report都係幾百蚊
難講
建議比錢睇左先
你維持幾耐 幾多張卡 都有影響
基本上 你預批都未係係正常利息
想問下我本身打工有一份薪金
另外自己有間無限公司成立左3年
有交利得稅
自己公司利得稅收入嗰部分可唔可以計埋落壓測?
因為我打工個份人工唔高實過唔到壓測
如果自己公司嗰份可以計埋落去,會打左幾多折?
因為收入好浮動
如果我想借8成,兩年糧單有寫明係bonus,係咪計得?
博士 想問問如果自己月入35K 如果搵屋企人做擔保 佢月入70K同有層樓每月供緊18K, 5m 想做 9按 得唔得
如果我係幫一間茶記打工,但唔係做樓面,係負責文職,請問對我壓力測試有影響嗎?
博士
想問下800萬-1000萬樓 如非固定收入可否做到8成按?
Thanks!
博士你好
想請問我係星之谷睇到個按揭簡

800萬-900萬
最高按揭成數80% - 90%(上限$720萬)

係咪代表如果我買850萬樓
其實借盡可以按歇720萬 , 首期130萬?

而唔係一過800萬就只可以做到8成按(買850萬樓 只可以8成按=借到680萬?)

以前一路都以為一過800萬就算801萬就只做到8成按
8成 可以
銀行check到call硬
有事就有事 無事就無事
罰錢call loan 正常 告唔告你另計
博士,想問問依家送契樓做到按揭?最近睇左個盤佢係2015年6月做左送契,依家我買的話會唔會做到按揭?
如果佣金唔固定, 即係唔係個個月有, 而係PROJECT比
所以1年可能出1-3次咁,銀行會點睇?
佢可以點 check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞