撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
一個月同業拆息仲係咁高.... 同還P按一樣
高成數按揭 唔可以出租
想問全新新樓 個估值銀行點計?
佢係計返附近D舊樓再畀溢價?
又話減息.宜家仲要封頂. 邊個話美國減息,同業拆息減架
而家銀行回贈係咪全部都係以樓價5成計?申請4間(HSBC/BOC/SC/Citi) 都係咁今個月頭申請
大貓6成
唔係呀,大貓申請嗰陣都話係6成,但出offer時得5成 唔見左成皮
睇你層樓幾錢
一炮過買樓有咩野煩
點樣買最抵?
一炮過係咪會比人查得好勁?
按揭post 問一炮過買樓
好可愛
博士你好阿
想問問層樓約750萬左右
本人公務員 人工around 33k(未扣mpf) 今年內應該perm
請問首期要預幾多?同埋借唔借到9成?
另外 我女朋友岩岩買左白居2 做左業主又做左擔保人
咁佢係唔係做唔到我擔保人? 謝謝
想請問下

我人工42k
女友40k

兩個都27歲

想買層700萬左右既樓做9成按
夠首期 但我本身有28萬既p loan未還哂,每月還5千幾蚊 (但還完p loan都過壓測)

會唔會影響做9成按?
兩個都係鐵飯碗 有穩定收入同証明

唔該哂!
博士 我仲想問問
如果我屋企人有層居屋(已補地價+供完好耐)最多可按幾多?
佢地而家已退左休 另外退休前從未經過銀行出糧(自己做老細)咁做唔做到按揭?
仲有唐樓按唔按到揭?
利申:fg新人 好多野想知
博士,想請教下你:
我同男朋友想上車,2人月入共40870,首期80萬,借9成,請問可以買到幾錢嘅樓?
你買1000萬樓上既樓?
如果你即供既或聽人講發展商開價多數同銀行傾掂估足
博士想問下買650 萬,想做9成按 。

同老婆加埋 5萬5收入夠唔夠
我答你啦
你真係完全無了解過
33k人工
最多借到去3百幾萬
單名既話 無任何可能性 你借到9成
6成都唔得

你女朋友如果又做你擔保人既話 除非好高人工啦

簡單講 就係
你+你女朋友人工 *100 再減你女朋友欠既按揭 再減你女朋友做緊擔保個到欠既按揭
剩低先係你可以借既
再答你

最多可按0 除非你擔保
退左休 無糧出 唔可以用自己名翻按
因為佢都無入息話比人聽佢供到

但你擔保完既話 已經扣左你借貸額
你借左筆錢出黎一樣買唔到
500萬樓
50萬首期
5萬佣金 (依家一定有得傾)
1萬律師費
15萬稅
2/3萬蚊 按保 你可以google個價再*返0.6
但安保可以加埋落去供 其實唔洗理
No la, 多過800,按 8成
想問下
想買一個單位,佢本身有個租客住緊(死約)
業主想11月先成交(但我唔會考慮),佢話可以3個月成交,但佢可以賠錢踢走租客交吉,但想問下,如果佢踢唔走,會唔會影響我係銀行做按揭?

唔該博士
唔關你事 係業主問題 佢比唔到吉屋你 佢都要賠諚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞