撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士,有無聯絡方法?有野想私底下請教你。謝謝
網上估價未必準,可比地址我試幫你target成交價
搵翻大行做
icbc 出左offer, 想問依間中資有冇伏位要留意
咁高人工又有成2m,8m無難度啦
博士你好,有大約160萬首期,
自己月入29k,老婆都係29k,
請問最多可以買到幾多錢既樓?
博士你好
三年前買樓,現在想轉按。但之前忘記還咭數,申請時按保要交手寫解釋,而且要有settlement letter。但我張settlement letter入面嗰地址不是做按揭單位地址,過到按保嗎?
依加轉按就算比埋按保都仲有賺?
各位大佬
我有D關於壓力測試嘅問題想請教
我月入28000 想購入450萬嘅物業 如果打算做7成5按揭 年期係30年 過唔到壓力測試但每月還款唔多過收入50% 根據777個施政報告係咪都做到按揭?
另外想請問想搵擔保人過壓測係咪一定要有收入先可以 可唔可以搵退左休但名下有物業嘅屋企人做擔保
對按揭零認識 如果問題太膠請見諒🙏🏽
轉士你好
同另一半儲到大約1.3M ,加埋月入70k左右
如果想買6.5M 樓,900k做首期。
1.想知過唔過到壓測?
2.同埋依個情況要按保大約幾多?
3. 如果買7M樓唔知又得唔得呢?
博士
博士你好想問下
前排周圍跑按揭(做9成按)
中銀 匯豐 渣打都做 :樓價六成既1% cash rebate
保費6折 同高息戶口 如果所有野一樣 ,咁請問我要點選擇,要簡返出糧戶口既銀行定係其他。
另外 我有無咩其他著數可以R架
新手唔係好識
同問
預左唔得先 好少好少會得
有收租可以試 但會考年紀因素 唔實
月供唔過收入50%,不過過唔到+3%利率壓測,金管局指引話可以ge,不過銀行未必批
H+1.X?
個P封頂又係咪一樣?
聽人講你唔嫌煩要轉錢既話最好唔好選番自己出糧戶口
如果唔係辭左職突然無收入會比銀行知
想加按draw錢
而我係9成轉8成按揭
都要過MC
但MC想我補文件,即上述settlement letter
但封信不是按揭地址
會唔會過不到,而且又要解釋?
Draw到幾多 四球樓升左好多?
約100
博士
想問下如果我月入60k
我見借貸能力係680萬
想買600萬樓 首期得60萬
咁按揭保險同印花稅個幾十萬可唔可以都問銀行借埋?
博士:

首期約200萬+9萬穩定月入

專業人士,最盡可以借幾多按揭?

或者咁講,能否一定借到9成?
你樓價係600萬 做九成按揭
銀行最多借540萬俾你
按揭保險可以分期咁還錢 每個月咁還
印花稅要一次過咁俾 要自己搞掂
博士
隱定月入48k
首期1.2m
請問9按大概可借幾多🙏🏼
另外見前幾頁有巴打話宜家無預批按,但揾唔到個post,可以解答下係咪真?🙏🏼

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞