撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士你好,想問下以下按揭問題

本人而家手上有層樓,用我名買,按揭仲淨300萬
而我老婆係擔保人

咁而家本人收入55k
我老婆收入35k

咁過左幾年,人工高左又儲左d 錢,想換間大d
有冇可能再借多600萬買左第二層樓先
之後再放第一層樓呢?
定一定要放左層樓先諗買第二層?

p.s. 我地都睇過轉按搣左擔保人個名,但之前問過要抬錢做轉按for 退保,好似唔抵,寧願留錢換樓
博士你好,之前都問過你幾個問題,多謝你解答

小弟近排睇中左個貨尾盤(現樓)大約700萬,想問一下依類型既樓盤銀行估價會唔會估唔足?

以你經驗貨尾盤一般可以同aa壓多幾多%?
(雖然同按揭無咩關係,但係想搭單問埋

因為我想按9成,月入70k,Cash好少,驚按唔足
博士

最近想買新樓但樓花 下年年中先入伙 但又要做九成按
好擔心下年年中新樓都估唔到價

首期又唔夠 怕到時要抬錢上會

有無咩指教? 新樓係咪包估到價?
例如發展金商擔保估到佢地成交價?

銀行有無收緊左

求指教
HSBC BOC CITI都開足offer比我,應該拎邊間好?因為我見利率嗰啲都差唔多~ 謝謝🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️
同問

呢排上網估價同業主開價差得愈黎愈多
購買力多左,成交多左。但業主價硬左。
估價好似有8-10% buffer
業主個價高過估價一成
差唔多
可能係預人講價
無知一問,呢輪咁既環境,用花旗會唔會有問題屌細力啲
其實銀行或hkmc 會唔會查啲按揭6成以上嘅樓係咪自住,我見市場好多人按完買樓就租出黎,唔怕咩
想問下而家有冇邊間銀行無臨約,都會做預批核?

宜家冇銀行做預批
計好數先買la
會寄封信去你屋企
叫你交一個月內既住址證明係你住緊
自住物業(住私人屋苑,非單幢)開始老

係咪過左45年樓齡
想做加按既話
就批唔足30年供款
仲以為仲有個別銀行肯做
呢排係咪減左息?點解供樓條數比少左幾舊?
轉按要重新比過保費
個份其實已經包埋hkmca
唔比你睇係正常 因為怕你拎出去比其他銀行banker睇
博士你好:

請問白居二轉按
1. 可否有一般轉按的著數 (回贈,息口)
2. 可否轉定息按揭
3. 可否轉H按
4. 有哪些銀行做
5. 有甚麼要注意
謝謝!
會 因為窮 所以挺而走險
想請教下
兩個人月入8萬
9成買700萬穩唔穩陣
CITI 等左幾耐??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞