撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
Dr Loan 你好!
想請問下買750萬左右budget,買樓齡35-45年既舊樓,按揭做到幾多成?
係咪話40年以上舊樓做唔到30年按揭?
我同另一半有7萬鬆啲月入左右,感謝
但我上網睇過有講法係要提交文件證明例如擬結婚通知書俾HKMC/銀行 先批9按,有無唔駛文件既成功例子?竟究邊個先岩?
想問老婆有層樓(遺產承繼左半個名,供完)
可唔可以做我按揭擔保?
有冇咩限制?
聽過話要佢層樓細過我個層先得,唔知係咪真?
睇得出你係比較貪小便宜 同數口差既人

1. 按揭保費都幾萬蚊

2.你mortgage link 戶口既息率=你借銀行既息率
你擺幾多錢入去 等於你借少銀行幾多錢
你無錢擺入去 但d錢係攞左黎做首期 借少左對等既錢 何來蝕?
1. 我明白

2. 我知道實際上俾4成首期點都係著數啲,但我係驚無哂流動資金,all in 落首期我怕連買傢俬都掹掹緊😆,好似有返啲錢傍身會好啲。如果我每個月供多幾百,但多番60-70萬現金傍身,感覺好似會安心啲。

我第一次買樓,咩都唔識,求大家指教🙏🙏
我上網睇好似要一次過俾先有6折?唔肯定,求 賜教🙏🙏
佢想你答佢心目中答案
咁佢就安心
反而想請較小小野,我本身物業4月中簽左臨約
6月中會完成交,我同太太就打算換樓,做9成按
問過銀行話要完成左成交先可以上hkmc批9按
咁我而家打算買個到臨約同大訂係唔係可以繼續搞,只要預成交係8月尾,等銀行批左但7月頭左右先上hkmc批就可以?

可能問得1999,但請咁多位解答下
會大啲機會,但都要揀銀行,唔係間間都接受,例如citi就唔得,除非擔保人職業好有力
冇問題,要穩定職業,齊稅單糧單mpf
要視乎借款人人工夠唔夠供樓,你個case因為你同爸爸人工差太遠、而且我諗你層樓都唔平,所以銀行先會用爸爸年紀。
你試下將男友都加埋做借款人,睇下銀行會否鬆啲
打電話搵銀行估、搵相熟banker/aa幫拉高估價、再搞唔掂就搵我幫
mc規矩係75-,但大型屋苑會鬆手啲,如太古、美乎新邨,都大機會做足30年,建議買前問多幾間行
首先要睇下你有幾多首期,如新樓用按保係貴啲(舊樓要報放租、用其他人頭買),但按多層舊樓就要比多層利息,都要睇翻你有冇人頭同夠入息做兩層樓按揭
租金可以,打七折計
你好, 請問冇樓係手,
兩個人底薪45.8k. 買6m樓
最多做唔做到9成按揭?
唔得既話,可以做到幾多成?
45歲內保費加息,中資銀行自己月薪乘128倍
其他銀行乘105倍
就係你借到既錢
想問下如果我擔左保老母層房協樓
我自己再買洗唔洗減左擔保額再扣一成按揭成數
我剩係search到房委居屋唔洗擔保所以唔洗
房協好似無咩討論

thx
新人工雖然過唔到壓測,銀行有可能當浮動收入計,取6個月平均數,你個case唔係高成數,易搞啲,問多幾間銀行,特別細行,搞唔掂可tg me
博士你好,
想請問
我老婆有層樓(遺產承繼左半個名,供完)
可唔可以做我按揭擔保?(我係首置)
有冇咩限制?
聽過話要佢層樓細過我個層先得,唔知係咪真?
citibank比較嚴,touchwood搞唔掂再搵翻細行,再搞唔掂可tg me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞