撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
咁多位巴絲比啲時間我覆翻上個post未覆嘅問題
有新問題可繼續係下面問
點解唔同銀行估我物業,有唔同尺、唔同價既?

Citi估我
中銀估我
有一樣唔明,借P Loan T Loan就唔符合HKMA借錢俾首期嘅規定
咁如果我有一層樓,加按套現做第二層樓嘅首期,又得唔得?
如果得,咁點解又唔算違反HKMA規定?
如果係做啲淨佣金收入既工,會點樣去計算可以做到幾多按揭?同埋有冇話最高做到幾多成?
想問8成樓下按揭:
1. 約滿酬金計唔計落入息? 合約有寫
2. Part time 入息計唔計?
邊間800萬樓下做9成?唔係話銀行唔跟政府指引跟返舊政策咩?
博士想問~~

想買4-5百萬既樓
用老婆個名,我做擔保

老婆41k
我35k

問題黎,首期計過唔多夠,仲要擺酒。如果我借銀行錢頂埋d首期,銀行會唔會見我咁借錢法而ban批按揭?

定係另問親友借錢算(就係呢個方法唔可行先諗上面屎橋)

新手問有錯勿屌
你應該倒返轉將錢比首期,之後再籌錢搞婚禮啦,最多咪即場拆利是。
博士你好
想幫媽咪換樓,我同老婆一齊擔保佢得唔得
本身果層賣左應該有500幾萬,想換800-1000萬
我本身供緊樓2萬一個月
我同老婆加埋月入7-8萬左右
按唔按到?或者應該話首期最少要比幾多
3年前首按獅子銀行 借左315萬 有HKMC按保
H+1.35
Max p-2.85

而家轉按抵唔抵玩?
咁如果筆P loan係o係比首期之前已經借落, 佢又會唔會當你筆p loan係用落筆首期到?
HELLO 博士,

首置人士即使未能符合壓力測試,仍可申請最高九成按揭?
按證保險公司隨即宣布新措施細節,供款入息比率統一以50%為上限,並須符合銀行壓力測試。不過首次置業人士如未能符合壓力測試,仍可申請最高 8 成或 9 成按揭貸款,其保費會因應風險因素作額外調整,其供款與入息比率仍須不超過50%。

想問下上面呢一段, 按我理解,
如果供款額唔超過人工一半, 但過唔到銀行 加3% 下要 供款佔收入比例不超過55% 既壓力測試要求。
對首置人士 離講, 都係可以申請到按揭, 只係保費會貴D (但係貴幾多?)

例如:
按揭借 $3,000,000
每月總供款額 = $15,827.79
銀行壓力測試 = $38,027.97
個人入息 = $ 32,000

即係雖然唔過銀行壓測, 但入息50% > 供款額, 所以都申請到按揭 ?
我既理解有無錯 ?

唔該晒博士
同你情況一樣, 同問, 幫推
一般係咪甩左HKMC 出租銀行都唔理你 定都要有出租同意書
唔係間間做到
以我所知 恒生係必需過壓測
少過五成 10M樓下
少過4成 10M以上
先得
係有出入嫁,估價行唔同,不過都係保守計好
博士,我想問下
我有層樓約3年前買,買果時用老婆名做擔保,
大概一年前轉按甩咗擔保,
咁如果而家想用老婆名借9成,
hkmc會唔會check到我已經有層樓,
唔當係自住所以唔批
想問凶宅同層借到9成, 720萬嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞