撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
你可打上hkmc/banker問下進度,依家時勢起碼等1個月
或者咁講
媽咪無返工無入息
我供緊樓一個月2萬,我同老婆月入7-8萬
如果想用媽咪名買樓,我同老婆一齊做擔保得唔得?首期有500萬,最盡買到咩價位既樓?
唔該博士
你好博士,
我同老婆有穩定工作月入總共大概76k
首期有1.5m
最盡可以買到幾多錢嘅樓?
另外可唔可以去搵銀行做個測試批到幾多按揭?
公務員/教師/護士呢類行業會唔會易批啲?
謝謝博士
博士,

請問我本身有筆P LOAN創業,過往期數全部準時還款
黎緊打算置業,會先清左條P LOAN先
通常清完幾耐左右做樓按先唔會有影響?
tg ed
博士
9成按計唔計寫入contract每月出嘅fixed allowance?
博士你好,
我同老婆有穩定工作, 月入總共 around 44k
首期得1m, 如果買 500 萬既樓, 會唔會好危險過唔到壓測 ?
我地年紀都 42 同 39 , 係唔係只可以做到 20 年按揭 ?
謝謝~
博士,可否解答下
博士你好,
想問下我同女友想買樓, 但我已經擔保緊另一層
如果用我2個細佬名做擔保, 過一年後換返我擔保, 甩返我2個細佬名出黎得唔得呢? 程序係點? thanks.
舊樓 BD要做但係未做強制維修,銀行會唔會批
42歲上連登
想問下
如果我同女朋友月入TOTAL 4萬5
想買500萬內既樓 想借9成 2個都公務員
目前黎講要幾多首期先夠?

另有屋企人供緊350萬既樓 但係佢月入4萬5左右
佢做我擔保又會唔會要少D首期?
想問9按 供款比率小過5成,但過唔到壓測,多唔多case 做到?
想問下做9 成按揭 銀行係咪最多借720 萬?
咁借720萬 份按保係咪就要自己出 唔可以放埋入份按揭度??
想轉按。但之前忘記還咭數,申請時按保要交手寫解釋,而且要有settlement letter。但我張settlement letter入面嗰地址不是做按揭單位地址,過到按保嗎?
博士, 再問..
依家銀行係唔係已經唔幫人做按揭預先批核 ? Thanks
我起銀行估左價,拎左ref no到價,但岩岩先入app,估計要批一個月到,如果呢個零月再大跌銀行會唔會跟最update個估價黎批?
如果兩年後轉按賺rebate係咪可以繼續用hkmc?
博士,
想問下原本有樓係手,轉左名比屋企人,要隔幾耐先用到首置優惠?
同埋用首置優惠可否聯名買?
原本有樓,仲可以再用首置??
想問下
如果加左人工兩個月
做按揭既時候 會考慮新既人工?
定考慮全年總收入除12?
依家有層樓係手 做6成按 約300萬左右
係咪每兩年轉按有錢賺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞